Ειδήσεις

Τα... άντα και οι διατροφικές ανάγκες

ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ
Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΧΑΡΑ ΟΔΥΣΣΕΩΣ ΑΝΕΛΥΣΕ ΣΤΗ «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΚΑΠΟΙΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ, ΕΝΩ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ, ΔΡ ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΛΑΟΥΡΗΣ, ΕΞΗΓΗΣΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ Ή ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Η παγκοσμιοποίηση και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή, πολύ επιθετικά αλλοιώνουν, επιβραδύνουν, φθείρουν τις μεταβολικές ιδιότητες του οργανισμού ανεξαρτήτως ηλικίας, τονίζει ο Δρ Λαούρης

Όπως κάθε στάδιο της ζωής μας είναι διαφορετικό, έτσι και οι ανάγκες του οργανισμού μας στην πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Αναμφίβολα δεν μπορούμε να «χλαπακιάζουμε» ό,τι βρούμε μπροστά μας στα 60 μας, όπως κάναμε στα 20 μας, αλλά και στο άνθος της ηλικίας μας θα πρέπει να ενισχύσουμε τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα που θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε με υγεία! Οι βασικές αρχές μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής παραμένουν οπωσδήποτε ίδιες σε κάθε ηλικία.


Όμως ο οργανισμός μας χρειάζεται κάποιες συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες, ανάλογα με τα διάφορα στάδια της ζωής μας. Η κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος Χαρά Οδυσσέως ανέλυσε στη «Σημερινή» κάποιες βασικές ανάγκες που έχουμε ανά δεκαετία, ενώ ο γενικός παθολόγος, Δρ Ευαγόρας Λαούρης, εξήγησε για ποιο λόγο οι νεότεροι κινδυνεύουν περισσότερο από αυτούς της μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι καλύτερες δεκαετίες της ζωής


Από τα 20 μέχρι τα 40, ο άνθρωπος έχει την τάση να μην προσέχει τον εαυτό του. Λόγω καριέρας, λόγω συναισθηματικών μπλεξιμάτων, λόγω έλλειψης χρόνου (;), κ.λπ. Το σωστό διατροφικό πρόγραμμα δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους περισσότερους. Αυτό άλλωστε έδειξε και έρευνα που έγινε στο εξωτερικό, καταγράφοντας ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών της ηλικιακής ομάδας για την οποία μιλούμε, να έχει αποτύχει να ανταποκριθεί θετικά στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το ασβέστιο, το φολικό οξύ, ο σίδηρος.


Η έλλειψη ασβεστίου σε αυτό το στάδιο της ζωής μας, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, αργότερα στη ζωή. Επίσης το βασικότερο γεύμα της ημέρας, που είναι το πρωινό, παραλείπεται συχνά από το διατροφικό πρόγραμμα. Η κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος Χαρά Οδυσσέως μάς εξήγησε, επίσης, ότι η κατανάλωση αλμυρών και επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής πίεσης.


«Για την ηλικιακή ομάδα των 20-40 θα πρέπει να γίνει πρόσληψη ασβεστίου, φυτικών ινών, λίγου αλατιού και φολικού οξέος. Πλούσιες πηγές φολικού οξέος είναι μεταξύ άλλων τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πορτοκάλια. Βρείτε ώρα για πρωινό και ελαττώστε το αλάτι στη διατροφή σας».
Η ηλικία κατά την οποία το αλκοόλ κάνει καλό


Πολύ σημαντικά σε αυτήν την ομάδα, όπως και σε όλες βασικά, είναι η άσκηση αλλά και ο σίδηρος. Δεν είναι λίγοι που συνηθίζουν να θεωρούν δεδομένη την καλή τους υγεία και εξακολουθούν να μη βάζουν σε προτεραιότητα την υγιεινή διατροφή και άσκηση. Όσο μεγαλώνουμε, όμως, τόση μεγαλύτερη αξία αποκτούν τα δύο αυτά βασικά στοιχεία για την καλή μας υγεία. «Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία απέναντι σε καρδιακές παθήσεις και όχι μόνο.


Μετά τα 40 ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται, ενώ το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας. Πολλές γυναίκες έχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρου γι' αυτό και νιώθουν έντονα το αίσθημα της κούρασης. Από τα 40 μέχρι και τα 50 πρέπει να προσλάβουμε αντιοξειδωτικά, τα οποία παίρνουμε από τα φρούτα και τα λαχανικά σε μεγάλες ποσότητες, τουλάχιστον πέντε την ημέρα!


Το σίδηρο, επίσης, όπως προαναφέραμε, είναι πολύ σημαντικό και το βρίσκουμε στο συκώτι και το άπαχο κόκκινο κρέας (περίπου 100 γρ.), στα ενισχυμένα δημητριακά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επίσης βρισκόμαστε στην ηλικία κατά την οποία το αλκοόλ μπορεί να μας ενισχύσει, αλλά πάντα με μέτρο».
Η κρίση των 50


Αν μέχρι τώρα δεν συναντήσαμε κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε στις συνήθειές μας. Φτάνουμε στη δεκαετία κατά την οποία αρχίζουμε τις συχνές επισκέψεις στους ειδικούς για να ελέγξουμε αν όλα κυλούν ρολόι. Παρακολουθούμε τα επίπεδα λίπους στον οργανισμό μας. Προβλήματα όπως υψηλή χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση, διαβήτης τύπου ΙΙ είναι συχνά.


«Μια δίαιτα με ελάχιστα λιπαρά και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με πολλά φρούτα και λαχανικά, είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη. Η εμμηνόπαυση στις γυναίκες που μειώνει κατακόρυφα τα επίπεδα των οιστρογόνων, επιταχύνει την απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Για να μην έρθουμε αντιμέτωπες με την οστεοπόρωση, είναι σημαντικό να τρώμε τουλάχιστον τρεις μερίδες τροφίμων, πλούσιων σε ασβέστιο και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθημερινά.


»Η άσκηση είναι εξίσου σημαντική. Ενισχύουμε τη διατροφή μας με τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως βρώμη, ξηρούς καρπούς, κόκκινο κρασί και γιαούρτι. Η κατανάλωση 25 γρ. πρωτεΐνης σόγιας ημερησίως, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Για υγιή οστά και καρδιά προσθέστε ωμέγα 3 λιπαρά στη διατροφή σας, τα οποία μπορούμε να εξασφαλίσουμε από τον σολομό».
Από τα 60 και άνω


Πολλοί μεγαλώνοντας χάνουν την όρεξή τους. Γι' αυτό και η επιλογή της σωστής και ενισχυμένης θρεπτικά διατροφής, επιβάλλεται. Οι βιταμίνες είναι ζωτικής σημασίας. Το σώμα αρχίζει να μην απορροφά τόσο εύκολα τις βιταμίνες και τα μέταλλα και σε αυτό συμβάλλουν και τα φάρμακα τα οποία παίρνουμε. «Πεπτικά προβλήματα είναι συχνά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, γι' αυτό και η διατροφή με φυτικές ίνες και άφθονο νερό είναι απαραίτητη. Ακόμη μια παγίδα που πρέπει να αποφύγουμε είναι η ενίσχυση της γεύσης.


Οι αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης μειώνονται όσο μεγαλώνουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό. Μπορούμε όμως να βάλουμε μπαχαρικά και βότανα, π.χ. μουστάρδα, σκόρδο, λεμόνι, ξύδι... Εκτός από τις φυτικές ίνες, θα πρέπει να πετύχουμε την πρόσληψη βιταμίνης Β12, την οποία εντοπίζουμε στο κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και εμπλουτισμένα δημητριακά. Η βιταμίνη D είναι εξίσου σημαντική όπως το ασβέστιο. Μπορούμε να τη βρούμε σε μικρές ποσότητες στη μαργαρίνη, στα αβγά και στα λιπαρά ψάρια, αλλά και από τον ήλιο».
Οι νεαρότεροι κινδυνεύουν περισσότερο


Καλές είναι οι συμβουλές για τις διατροφικές ανάγκες κάθε δεκαετίας της ζωής μας, όμως τίποτα δεν ισχύει αν δεν εφοδιάσουμε με τα απαραίτητα όπλα τον οργανισμό μας από πολύ νωρίς, ώστε να μπορεί να αμύνεται κατά των ασθενειών! Ο γενικός παθολόγος Δρ Ευαγόρας Λαούρης μίλησε στη «Σημερινή» για τη σημασία που έχει η πρόληψη αλλά και η επιτακτική ανάγκη αλλαγής των συνηθειών της σημερινής νεολαίας για να μπορούν να μεγαλώσουν με υγεία, όπως πολλοί σημερινοί 60ρηδες και 70ρηδες που έζησαν μιαν άλλη νεαρή ηλικία.


«Η παγκοσμιοποίηση και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή, πολύ επιθετικά αλλοιώνουν, επιβραδύνουν, φθείρουν τις μεταβολικές ιδιότητες του οργανισμού ανεξαρτήτως ηλικίας. Μάλιστα οι νεαρότεροι κινδυνεύουν περισσότερο λόγω υιοθέτησης μιας ζωής καθιστικής - από το γραφείο, στην τηλεόραση, στο computer και πάλι από την αρχή -, γεμάτης με επεξεργασμένες τροφές - όπως είναι η ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι, συντηρητικά κλπ. - και άγχος, σε αντίθεση με τους πιο μεγάλους που είχαν άλλες συνήθειες στα παλιά χρόνια».


Σύμφωνα με τον Δρα Λαούρη, η μεταβολική αλλοίωση λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι η «μήτηρ» πολλών διατροφικών διαταραχών και ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, δυσλιπιδαιμία, καρκίνοι, κατάθλιψη κλπ. Η μεταβολική φθορά λόγω ηλικίας είναι επίσης γεγονός, όμως είναι πιο ομαλή και αντιμετωπίζεται ανάλογα.
Εφαρμογή του κώδικα 505


Όπως μας συνέστησε ο Δρ Λαούρης, επιτακτική ανάγκη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε βλαβερής ουσίας ή συνήθειας σε οποιαδήποτε ηλικία. «Αποφεύγουμε μεταξύ άλλων τις υπερβολικές και εξαντλητικές ασκήσεις, τις ολιγοθερμιδικές και πρωτεϊνικές δίαιτες που αποκλείουν ομάδες τροφών κ.λπ. Επίσης τα φάρμακα - συμπληρώματα αδυνατίσματος, τις ορμόνες, τα αναβολικά, τα ανορεκτικά, αμφεταμενοειδή, λιποδιαλυτικά κ.α. είναι πάρα πολύ επικίνδυνα, παράνομα και αμφιβόλου προελεύσεως.


Ο κώδικας 505 είναι ο βασικότερος για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Δηλαδή 5 = 5 γεύματα την ημέρα, 0 = αποφεύγουμε ζάχαρη, τσιγάρο, αλάτι, αλκοόλη, άσπρο αλεύρι και τέλος 5 = να περπατούμε 5 χλμ. την ημέρα. Ο κάθε άνθρωπος εκτός από το φύλο και την ηλικία έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία και τις δικές του ειδικές καταστάσεις όπως είναι η κληρονομικότητα, το ατομικό ιστορικό, τα δικά του ωράρια, τους δικούς του στόχους. Γι' αυτόν τον λόγο ο καθένας από εμάς πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, αναλύοντας όλα τα προσωπικά δεδομένα και να χαράζει πολιτική υγείας πάντα με τις συμβουλές και την καθοδήγηση του ιατρού του».