Αθλητικά Διεθνή

Το ταλέντο ρέει από τα μπατζάκια τους

ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΑΣΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΣΤΑΡ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ, ΠΛΗΘΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Ο νεαρός είτε το έχει είτε όχι. Είτε είναι 18 είτε 19, εφόσον κατέχει το αντικείμενο και έχει το ταλέντο, θα ξεχωρίσει, θα κάνει θραύση. Είτε θα μπει με τα μπούνια στη δράση, είτε αν βρει μια ευκαιρία, η ώρα του θα έρθει. Απλώς όλοι θα πρέπει κάποια στιγμή, πέρα από τον τομέα της συλλογής εμπειριών, να αφήσουν κατά μέρος την ηλικία του παίκτη. Ο Μαραντόνα, ο Πελέ, ο Μέσι και ο Ρονάλντο, για να καλύψουμε αρκετές εποχές, δεν είχαν βγάλει καλά-καλά το... γυμνάσιο, όταν άρχισαν τα μαγικά τους. Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο διαθέτει σήμερα άλλη μία καταπληκτική φουρνιά νεαρών άσων έτοιμων να αφήσουν εποχή.


Δεδομένο ότι 2-3 εξ αυτών θα είναι, σε 2-3 χρόνια, οι απόλυτοι σταρ. Οι Εθνικές ομάδες και οι σύλλογοι κοιτάνε τα νέα τους φυντάνια και επενδύουν πάνω τους. Η φουρνιά των νεαρών παικτών που δεν έχουν κλείσει τα 21 τους χρόνια είναι μεγάλη. Και πραγματικά δυσκολεύεσαι να προβλέψεις ποιος η ποιοι, έστω και με βραχεία κεφαλή, θα ξεπεράσουν τους υπόλοιπους. Ιδού, λοιπόν, οι νυν σταρ και οι πιθανοί επόμενοι σούπερ σταρ. Ανά χώρα, ανά πρωτάθλημα.


ΑΓΓΛΙΑ: Λογικό, από την ώρα που οι ομάδες της Αγγλίας έχουν τα περισσότερα χρήματα, να κάνουν τις πλέον ακριβές μετεγγραφές. Αλλά και την ίδια ώρα να δίνουν καλά λεφτά για νεαρούς. Το συν της υπόθεσης είναι πως έχουν και δύο δικά τους παιδιά. Τον Ντε Άλι και τον Μάρκους Ράσφορντ. Που με βάση τη μέχρι τώρα εξέλιξή τους, αποδεικνύουν πως η προβολή της οποίας τυγχάνουν ταιριάζει με την αξία τους και όχι με την τάση των Άγγλων να υπερεκτιμούν τους νεαρούς τους (π.χ. Στέρλινγκ). Ο Ράσφορντ έχει άλλον έναν νεαρό, με εξαιρετικά στοιχεία. Τον Γάλλο Άντονι Μαρσιάλ.


Στην απέναντι πλευρά του Μάντσεστερ, η Σίτι, πέτυχε διάνα με δύο πιτσιρίκια. Πρώτα με τον Γερμανό Λερόι Σανέ και αμέσως μετά με τον Γκάμπριελ Χεσούς. Ειδικά για τον 2ο, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σκόρερ ολκής. Η έκπληξη της χρονιάς ήταν ο δανεισμός του Πορτογάλου Ρενάτο Σάντσεζ από την Μπάγερν στη Σουόνσι. Ο 19χρονος μέσος είδε πάντως τις μετοχές του να πέφτουν, αλλά οι ειδικοί λένε πως χρειάζεται μία γερή, γεμάτη χρονιά για να εκτιναχθεί. Έστω και στη Σουόνσι. Θα αναμένουμε επίσης με ενδιαφέρον την εξέλιξη των Κρίστενσεν (Τσέλσι) και Ντάβινσον Σάντσεζ (Τότεναμ). Μία μετεγγραφή που προκάλεσε έκπληξη, ήταν η μετακίνηση του 19χρονου Σολάνκε από τη Τσέλσι στη Λίβερπουλ. Διίστανται οι απόψεις για τον νεαρό Άγγλο επιθετικό.


ΙΣΠΑΝΙΑ: Ο 20χρονος Γάλλος Μούσα Ντεμπελέ είναι αυτήν τη στιγμή η 2η πιο ακριβή μετεγγραφή όλων των εποχών και πήγε στην Μπαρσελόνα για να «φορέσει» τα παπούτσια του Νεϊμάρ. Οι εμφανίσεις του στην Ντόρτμουντ και την Εθνική ήταν απλώς ένα δείγμα γραφής, μίας μεγάλης πάστας ποδοσφαιριστή. Η Μπάρτσα έχει θέμα με την ανέλιξη δικών της νεαρών παικτών με τεράστια προοπτική, την ώρα που η Ρεάλ βλέπει και θαυμάζει τον Ασένσιο. Το μεγάλο next big thing της Ισπανίας.


Πολλά υποσχόμενος ο Τέο Ερνάντεζ, τον οποίο η Ρεάλ απέκτησε από την Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά περισσότερο ο 21χρονος Ντάνι Σεμπάγιος, που κόστισε μπόλικα ευρώ στη «Βασίλισσα», προκειμένου να κάνει τη μετεγγραφή από την Μπετίς. Στη Βαλένθια κάνουν λόγο για τον 20χρονο μέσο Σολέρ. Έχει και αυτός προοπτική.
ΙΤΑΛΙΑ: Ντόπιος ο Νο1 νεαρός. Στα 16 του έκατσε κάτω από τα δοκάρια της Μίλαν και... παράκατσε, αφού ήταν εξαιρετικός. Και τώρα είναι πλέον... 18. Ο λόγος για τον Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα. Μεγάλης πάστας τερματοφύλακας, τυχερή η Μίλαν. Που στην προσπάθειά της να επανακτήσει τα πρωτεία στην Ιταλία, είδε προοπτική σε έναν άλλο νεαρό, τον 21χρονο Πορτογάλο φορ Αντρέ Σίλβα. Στο Καμπιονάτο θα δούμε επίσης ένα Τσέχο, που έχει στοιχεία για να πάει πολύ ψηλά. Η Γιουβέντους και η Ίντερ πάλεψαν για να αποκτήσουν τον 21χρονο Πάτρι Σικ, η Ρόμα απέκτησε τελικά τον ποδοσφαιριστή, που έκανε παπάδες πέρσι στη μεσαία γραμμή της Σαμπντόρια. Ο 20χρονος Βραζιλιάνος Μπαρμπόσα είναι μία άλλη εξαιρετική περίπτωση και μία ελπίδα για την Ίντερ. Αλλά βλέποντας πως πρέπει να πάρει παιχνίδια, τον έστειλε δανεικό στην Μπενφίκα.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Εδώ εργοστάσιο παραγωγής και ανέλιξης. Από πού να ξεκινήσεις. Η μανούλα στο θέμα Ντόρτμουντ έδωσε μεν τον Ντεμπελέ, αλλά... Έχει στις τάξεις της τον Βάιγκλ, τον Πούλισιτς (αμερικανάκι), ενώ για να αντικαταστήσει την απώλεια, πήρε και άρπαξε από τις ακαδημίες της Σίτι τον 17χρονο Τζάντον Σάντσο, την 3η (μετά τους Άλι, Ράσφορντ) μεγάλη ελπίδα της Αγγλίας. Την ίδια ώρα μία εξαιρετική γενιά Γερμάνων, λίγο πάνω λίγο κάτω από τα 20, ετοιμάζεται να κάνει και άλλη θραύση. Μέγιερ, Γκορέτσκα, Βέρνερ και Σούλε οι κυριότεροι. Φυσικά στον χάρτη είναι και ο Κίνγκλσεϊ Κόμαν. Ο Γάλλος της Μπάγερν δεν πάτησε ακόμη τα 22 του, απλώς ήδη καταγράφει 4 χρονιές σε υψηλό επίπεδο και έτσι εύκολα ξεχνά κανείς πως είναι νεαρός.


ΓΑΛΛΙΑ: Άλλη μία χώρα που βγάζει ή και εξελίσσει ταλέντα. Και μετά τα στέλνει σε Αγγλία, Ισπανία και πάει λέγοντας. Φυσικά ο κατά πολλούς κορυφαίος νεαρός στην υφήλιο, ο Κίλιαν Μπαπέ, δεν πήρε τον δρόμο της ξενιτιάς. Απλώς από τη Μονακό μετακόμισε στο Παρίσι. Οι ειδικοί βλέπουν σε αυτόν τον 19χρονο (σχεδόν), κάτι ειδικό. Αυτό το κάτι, που είχαν όλοι οι μέχρι σήμερα σούπερ σταρ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.


Η Μονακό έχασε το σούπερ ταλέντο της, είδε και άλλους να φεύγουν (τους 23χρονους Μπακαγιόκο και Μεντί), αλλά έψαξε και βρήκε άλλα φυντάνια. Τον Βέλγο Γιούρι Τίελεμανς της Άντερλεχτ και τον Αντάμα Ντιακαμπί της Ρεν. Κράτησε ένα άλλο μεγάλο περιουσιακό της στοιχείο, τον Τόμας Λεμάρ, που είναι φυσικά 21 και τον ζητούσε το μισό Λονδίνο. Αλλά παίκτες με μεγάλη προοπτική θα βρείτε και σε μικρότερους συλλόγους. Στεκόμαστε στον 18χρονο στόπερ της Νις, Μαλάν Σαρ.


Φυσικά, ταλέντα ξεπετάγονται και σε άλλες χώρες. Οι Βέλγοι, οι Ολλανδοί και οι Πορτογάλοι έχουν την ικανότητα είτε να βγάζουν ντόπια παιδιά είτε να βρίσκουν πιτσιρίκια σε όλη την υφήλιο και να τα εξελίσσουν. Στην Ιβηρική χώρα υπάρχουν μπόλικοι νεαροί, που αναμένουν τη στιγμή τους για να πάνε σε πιο προηγμένο πρωτάθλημα. Ένας απόφοιτος της Λα Μάσια, ο Άλεξ Γκριμάλντο, κάνει ήδη θόρυβο με την παρουσία του στην Μπενφίκα, την ώρα που ο συμπαίκτης του Άντριγια Ζίβκοβιτς αναμένεται πως μετά τον πρώτο χρόνο προσαρμογής στη Λισαβόνα θα απογειωθεί.


Στη χώρα της τουλίπας, πολλά λέγονται για τον 20χρονο στόπερ Σεν Γιουστ, που έδειξε εξαιρετικά πράγματα στην Χέρενφεϊν και έκανε το βήμα για τη Φέγενορντ. Στον Άγιαξ ο Δανός Κάσπερ Ντόλμπεργκ, πριν κλείσει τα 20 του, εντυπωσιάζει, έχοντας ένα γκολ σε κάθε δύο αγώνες. Την ίδια ώρα, όλοι έχουν το μυαλό τους και στην Αφρική. Γιατί κάπου εκεί υπάρχουν πάντα πολλά ταλεντάκια, άγνωστα σήμερα, αλλά με λαμπρό μέλλον.