Συνεντεύξεις

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να είμαι στον β’ γύρο»

Γ. Λιλλήκας: Η δική μου υποψηφιότητα είναι η μόνη γνήσια εναλλακτική επιλογή

«Οι δημοσκοπήσεις ως εργαλείο έχουν ξεπεραστεί και αυτό είναι κάτι που οι πολίτες το γνωρίζουν καλά. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα το κρίνει το 90% του λαού, που αρνείται να λάβει μέρος στις δημοσκοπήσεις γιατί τις απαξιώνει»
Δεν κατονομάζει ποιος προσπάθησε να τον δωροδοκήσει για να αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Γιώργος Λιλλήκας. Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» της Κυριακής, ο υποψήφιος εξηγεί πως τις πολιτικές συμπεριφορές και τα ήθη είναι που καταγγέλλει, σημειώνοντας πως θεωρούσε πως είχε την ηθική υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες για όλα αυτά που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες και για τη δικτατορία του χρήματος, που προσπαθεί να καθορίσει τα πάντα σε αυτόν τον τόπο.


«Οι πολίτες καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοούμε», υπογραμμίζει. Την ίδια στιγμή, παρουσιάζεται πεπεισμένος πως η δική του υποψηφιότητα είναι η μόνη γνήσια εναλλακτική επιλογή απέναντι στην πολιτική Αναστασιάδη, της οποίας χαρακτηρίζει τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως άλλη όψη στα θέματα οικονομίας και τον Σταύρο Μαλά ως άλλη όψη στο Κυπριακό. Αναφέρει πως στόχος του παραμένει η είσοδος στον δεύτερο γύρο, δηλώνοντας πως «αν δεν πίστευα ότι μαζί με τους πολίτες θα κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή, θα πήγαινα σπίτι μου».
Οι εξελίξεις δεν προσφέρονται για να μάθει κάποιος πολιτικά άπειρος


Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το διακύβευμα των προσεχών προεδρικών εκλογών;


Εκείνο που σήμερα επείγει, πριν από τις εκλογές, είναι να αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε πρόκειται για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ είτε πρόκειται για τις επικίνδυνες αναφορές στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.


Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το πέρας των Εκλογών για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα και είναι γι' αυτόν τον λόγο, με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ζήτησα τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να δράσουμε προληπτικά και να λάβουμε άμεσα μέτρα. Παρά το γεγονός ότι έχουμε εκλογές σε δύο εβδομάδες, θεωρώ ότι όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουμε την πολιτική ωριμότητα και την υπευθυνότητα να χειριστούμε τα εθνικά θέματα, χωρίς εκλογικές σκοπιμότητες.


Απ' εκεί και πέρα, το 2018 είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά, ενδεχομένως καθοριστική, για την πορεία του Κυπριακού. Οι εξελίξεις αμέσως μετά τις εκλογές προβλέπεται να είναι ραγδαίες και δεν προσφέρονται για να μάθει κάποιος πολιτικά άπειρος πώς να κάνει διαπραγματεύσεις και πώς να χειρίζεται τα διπλωματικά παιχνίδια. Ούτε και έχουμε την πολυτέλεια επανάληψης των ίδιων λαθών. Το ίδιο κρίσιμο είναι και για τα κοινωνικά θέματα. Οι οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη με τη στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου προκάλεσαν ανθρώπινο πόνο και δημιούργησαν κοινωνικές αδικίες.


Είναι προβλήματα που χρειάζονται άμεση λύση και γι' αυτό πρότεινα 25 συγκεκριμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής το 2018, για να επουλώσουμε τις κοινωνικές πληγές και αδικίες αλλά και για να λύσουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κατοχύρωση ελάχιστου μισθού, η αύξηση της κατώτατης σύνταξης πάνω από τα 733 ευρώ, που είναι το όριο της φτώχιας, και ειδικά μέτρα που αφορούν τους νέους και το επιχειρείν.
Σε ποια σημεία εντοπίζετε τις ουσιαστικές διαφορές της δικής σας υποψηφιότητας, σε σχέση με τις υπόλοιπες που έχουν ενώπιόν τους οι πολίτες;


Η δική μου υποψηφιότητα είναι η μόνη γνήσια εναλλακτική επιλογή απέναντι στην πολιτική Αναστασιάδη. Η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου είναι η άλλη όψη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη στα θέματα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Η υποψηφιότητα Μαλά είναι η άλλη όψη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Πέραν τούτου, οι άλλοι υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν το κομματικό κατεστημένο που συμμετείχε στη διαφθορά και τη διαπλοκή.


Αν οι πολίτες επιθυμούν μια πραγματική αλλαγή, τους καλώ να συμπορευτούμε για να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε το 2013 και φτάσαμε τόσο κοντά στη μεγάλη ανατροπή. Γιατί η δική μας υποψηφιότητα είναι η μόνη διαφορετική επιλογή που αποδεδειγμένα κερδίζει τον Νίκο Αναστασιάδη στο δεύτερο γύρο των εκλογών, γιατί μπορεί να συνενώσει και τους ψηφοφόρους της Αριστεράς και τους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου.
«Οι πολίτες καταλαβαίνουν απόλυτα»


Έχετε δηλώσει ότι σας έχουν πλησιάσει πριν από την υποβολή υποψηφιοτήτων, με στόχο να σας δωροδοκήσουν για να αποσύρετε την υποψηφιότητά σας. Για να μην κατηγορηθείτε ως λαϊκιστής, που ρίχνει απλώς πυροτεχνήματα, οφείλετε να κατονομάσετε ποιος υποψήφιος ή εκπρόσωποί του σας πλησίασαν.


Το θέμα είναι πολιτικό και ηθικό και όχι ποινικό. Εμείς είχαμε ηθική υποχρέωση να ενημερώσουμε τους Κύπριους πολίτες για όλα αυτά που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες και για τη δικτατορία του χρήματος που προσπαθεί να καθορίσει τα πάντα σε αυτόν τον τόπο. Οι πολίτες καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοούμε. Εμείς καταγγέλλουμε αυτές τις πολιτικές συμπεριφορές και αυτά τα ήθη.


Όπως καταγγέλλουμε εκείνους που με τον φερετζέ του καινούργιου κάνουν μετεγγραφές πολιτικών για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους στις βουλευτικές εκλογές, κάνουν μετεγγραφές έμμισθου επαγγελματικού προσωπικού κατά την προεκλογική περίοδο και κάνουν συμφωνίες χωρίς προγραμματικές θέσεις. Άλλοι είναι αυτοί που κάνουν προεκλογική της χλιδής και ξοδεύουν εκατομμύρια σε επικοινωνιακές καμπάνιες και θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι κάνουν αντιπολίτευση στον Αναστασιάδη, ενώ τον ψήφισαν το 2013 και για πέντε χρόνια συγκυβερνούσαν μαζί του και διόριζαν τους εκλεκτούς τους στους Ημικρατικούς.
«Δεν θα μπω σε συναλλαγές»


Εσείς ο ίδιος και το επιτελείο σας αμφισβητείτε την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων, θεωρώντας ότι το ποσοστό σας θα είναι αρκετά υψηλότερο από τα μονοψήφια νούμερα που καταγράφουν. Ρεαλιστικά πιστεύετε ότι θα είστε στον δεύτερο γύρο;


Δεν θα κατέβαινα υποψήφιος αν δεν πίστευα στη δύναμη των πολιτών. Αν δεν πίστευα ότι μαζί με τους πολίτες θα κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή, θα πήγαινα σπίτι μου. Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις -και αναφέρομαι στις σοβαρές δημοσκοπήσεις και όχι στις στημένες δημοσκοπήσεις που γίνονται κατά παραγγελία κομματικών επιτελείων για χειραγώγηση της κοινής γνώμης- έχουν ξεπεραστεί ως εργαλείο μέτρησης της κοινής γνώμης εδώ και μερικά χρόνια. Είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και γι' αυτό οι ερευνητές, όπως στη Γαλλία, αναζητούν νέα εργαλεία για να μετρήσουν τις τάσεις της κοινής γνώμης.


Πέραν τούτου, όμως, όταν στις δημοσκοπήσεις συμμετέχει μόνο το 10% αυτών που καλούνται να τοποθετηθούν, ποια σοβαρά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από το 10%; Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα ζητούσε να γίνει μια έρευνα για την εταιρεία του και θα δεχόταν να του πουν τι λέει το 10% και όχι τι λέει το 90%; Άρα, λοιπόν, οι δημοσκοπήσεις ως εργαλείο έχουν ξεπεραστεί και αυτό είναι κάτι που οι πολίτες το γνωρίζουν καλά. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα το κρίνει το 90% του λαού, που αρνείται να λάβει μέρος στις δημοσκοπήσεις γιατί τις απαξιώνει.
Σε περίπτωση μη πρόκρισής σας στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών θα προσφέρετε στήριξη σε κάποιον από τους δύο υποψηφίους; Και υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει αυτό;


Θα φροντίσω να μη βρεθώ σε αυτό το δύσκολο δίλημμα. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να είμαι στον δεύτερο γύρο και εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν θα μπω σε συναλλαγές. Όπως δεν μπήκα σε συναλλαγές το 2013 και όπως δεν το έκανα για τους Ημικρατικούς. Άλλοι είναι αυτοί που κάνουν συναλλαγές πίσω από κλειστές πόρτες και μοιράζουν τα υπουργεία με βάση τις κομματικές ταυτότητες και όχι με βάση αξιοκρατικά κριτήρια.
Ο λαός να αποφασίσει


Πάνω σε ποια βάση και με ποιον τρόπο μπορούν να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, κατά τη γνώμη σας;


Θα πρέπει να διαχειριστούμε και τις σοβαρές εξελίξεις που αναμένεται να υπάρξουν στο Κυπριακό με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και όχι αυτοσχεδιάζοντας, αν θέλουμε και να ανακόψουμε το νέο κύμα των τουρκικών μεθοδεύσεων. Επιβάλλεται να θέσουμε το Κυπριακό σε μια νέα πορεία και να ακολουθήσουμε μια διεκδικητική πολιτική, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Έχω καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στρατηγικής στο Εθνικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2015, πολύ μακριά από οποιεσδήποτε προεκλογικές συγκυρίες, που θέτει τις βάσεις γι' αυτήν τη νέα πορεία.


Πάνω και πριν απ' όλα, όμως, θα πρέπει να δώσουμε τον λόγο στον κυπριακό λαό. Μέσα από ένα δημοψήφισμα ο λαός να αποφασίσει ελεύθερα και δημοκρατικά αν αποδέχεται ή όχι την ΔΔΟ. Ό,τι αποφασίσει ο λαός πρέπει να είναι δεσμευτικό για όλους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εθνικής ενότητας και να εργαστούμε όλοι μαζί για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου προχωρεί, εν μέσω τουρκικών προκλήσεων. Πώς αντιμετωπίζετε τα περιφερειακά ενεργειακά σχήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και τις συμμαχίες τις οποίες έχει συνάψει η Κυβέρνηση; Και πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης τα κοιτάσματά μας;


Αυτό που προέχει, όπως σας ανέφερα προηγουμένως, είναι να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να λάβουμε προληπτικά μέτρα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Παράλληλα θα πρέπει να δώσουμε βάθος στις τριμερείς συνεργασίες και άλλες συμφωνίες που έχουμε συνάψει ως Κυπριακή Δημοκρατία με χώρες της περιοχής. Στηρίξαμε αυτές τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης γιατί ενισχύουν το Κράτος μας. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες των εταιρειών που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις, τότε πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τον τόπο.
Πρόταση win-win


Το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας μας αυτήν τη στιγμή θεωρούνται τα ΜΕΔ. Ποιες προτάσεις καταθέτετε, ώστε να σταματήσουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη;


Προτείνω τη δημιουργία Ταμείου Χρηματοοικονομικών Διευκολύνσεων, το οποίο θα αγοράζει με σημαντική έκπτωση μη εξυπηρετούμενα δάνεια δανειοληπτών και μικροεπιχειρηματιών, που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν από την κρίση. Πολύ εύκολα μπορεί να διακριβωθεί από το τραπεζικό ιστορικό του καθενός εάν πληρούν τα κριτήρια και αν η κρίση μείωσε τα εισοδήματά τους.


Είναι μια πρόταση win-win για όλους, γιατί οι τράπεζες θα ξεκαθαρίσουν με θετικό πρόσημο το δανειακό πορτοφόλιό τους και οι δανειολήπτες θα αναλάβουν το κόστος ενός δανείου, το οποίο θα μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά. Πρόκειται για ένα είδος κουρέματος των δανείων. Κεφάλαια μπορούν να αντληθούν από ιδιώτες επενδυτές στους οποίους θα προσφερθεί επιπλέον κίνητρο φοροαπαλλαγής των κερδών τους από τη συμμετοχή τους στο ταμείο αυτό.
Η οικονομική κρίση άφησε πίσω της πολλές πληγές. Μεταξύ άλλων, για επούλωσή τους, προωθείτε τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης. Εξηγήστε μας την πρότασή σας και τους τρόπους με τους οποίους θα τη χρηματοδοτήσετε.


Η δική μου πρόταση αφορά τη σταδιακή αποκατάσταση των κουρεμένων καταθετών και των μη θεσμικών κατόχων αξιογράφων αλλά και των μικρών εταιρειών που έχασαν το κεφάλαιο κίνησής τους, με μια ειδική φορολογία 3% επί των κερδών των τραπεζών, τέλος ύψους €100.000 σε όσους ξένους επενδυτές λαμβάνουν κυπριακό διαβατήριο και αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Είναι δύο προτάσεις που δίνουν αποτελεσματικές λύσεις και στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, χωρίς οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τα σπασμένα και τη ληστεία που έγινε σε μια νύχτα. Το βάρος πρέπει να το αναλάβουν οι τράπεζες, που επωφελήθηκαν από το κούρεμα.
Δεν παίζουμε με την Υγεία


Αναμένετε ότι θα δούμε τα πρώτα βήματα υλοποίησης του ΓεΣΥ εντός του 2018;


Με την ανθρώπινη υγεία εμείς δεν παίζουμε. Το 2018 είναι έτος αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων ως το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να γίνουν και βήματα για την αναβάθμιση των νοσοκομείων μας και να επιλυθούν άμεσα ζητήματα που αφορούν την παρεχόμενη ποιότητα των υπηρεσιών, είτε αυτά είναι υποστελέχωση, είτε είναι τεχνολογικές ελλείψεις.


Είναι γι' αυτούς τους λόγους που, πέρα από την εφαρμογή του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ στη βάση των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων, εμείς προτείνουμε την εισαγωγή του κανόνα των 10 ημερών για σοβαρές ασθένειες, τη βελτιστοποίηση και επέκταση των ωρών λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων ειδικοτήτων, χειρουργείων και παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και τη βελτίωση των Πρώτων Βοηθειών σε θέματα οργάνωσης, στελέχωσης και εξυπηρέτησης.


Εμείς, όταν άλλοι προσπαθούσαν παρασκηνιακά να υποσκάψουν το ΓεΣΥ, έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε και την πολιτική βούληση και το όραμα να εφαρμόσουμε το ΓεΣΥ. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας που να εξυπηρετεί γρήγορα και αποτελεσματικά τους πολίτες με επαγγελματική επάρκεια, χωρίς διακρίσεις και με λογικό οικονομικό κόστος.