O 8ος Γύρος της Κολάσεως

Ο Πρώτος Γύρος της Κολάσεως ξεκίνησε όταν ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας του 1955 (με αίτημα την Αυτοδιάθεση και Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα) κατέληξε στις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Κατέληξε στη δημιουργία της Δικοινοτικής Κυπριακής Πολιτείας. Αυτή η Πολιτεία, η οποία από την αρχή εκρίθη ανεφάρμοστη και ουτοπική (από τους εκφραστές του πολιτικού ρεαλισμού της εποχής εκείνης), άντεξε τρία χρόνια ζωής. Ο Πρόεδρος Μακάριος, ο μεγάλος ηγέτης των Ελλήνων της Κύπρου, ο πρώτος Πρόεδρος και θεμελιωτής αυτής της Πολιτείας, κατάφερε με τη διαχείριση της Προεδρικής Εξουσίας να οδηγηθεί η Κύπρος στον πρώτο de facto Δικοινοτικό Διχασμό.


Η λεγόμενη Τουρκική ανταρσία του Δεκεμβρίου του 1963 τερμάτισε τον Πρώτο Γύρο και ξεκίνησε τον Δεύτερο Γύρο της Κολάσεως. Η ένοπλη σύγκρουση, η απομάκρυνση των Τουρκοκυπρίων από την Κυβέρνηση υπήρξε η νέα φάση του Σχεδίου της Άγκυρας (συνέχιση του Σχεδίου Νιχάτ Ερίμ για σταδιακή επανάκτηση της Κύπρου από την Τουρκία). Η ένοπλη εξέγερση των Τουρκοκυπρίων τον Δεκέμβριο του 1963 οδήγησε σε «διχοτόμηση» εξουσίας, ζωής, ψυχών και πνευμάτων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου.


Η Τουρκοκυπριακή Μειονότης άρχισε να υλοποιεί τη Στρατηγική της Τουρκίας για ανάδειξή της σε Κοινότητα. Η ατμόσφαιρα των τοπικών ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων οδήγησε στον Τρίτο Γύρο της Κολάσεως, στο κάψιμο της Τηλλυρίας με τις βόμβες «ναπάλμ». Η πυρίκαυστη Τηλλυρία απεθράσυνε την Τουρκοκυπριακή ανταρσία. Προώθησε τον Τουρκικό Σχεδιασμό για δημιουργία Τουρκοκυπριακής Κοινότητας και αργότερα Τουρκοκυπριακού Κρατιδίου.


Μετά την Τουρκοανταρσία και μετά την Τηλλυρία άρχισε να φθάνει Ελληνικός Στρατός από την Ελλάδα για προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού. Αυτή η Στρατιωτική Μεραρχία, που σχηματίστηκε από το 1964 μέχρι το 1967, έφυγε νύκτα από την Κύπρο. Έφυγε μετά τα γεγονότα της Κοφίνου τον Νοέμβριο του 1967 και μετά το σχετικό... τελεσίγραφο της Τουρκίας. Ντροπιασμένη και ηττημένη χωρίς πόλεμο έφυγε η Μεραρχία. Και χωρίς ποτέ να εξηγηθεί γιατί ήλθε και τι στόχο είχε και τι έπραττε για 3 χρόνια... Η Κύπρος αφέθηκε έκτοτε ανοχύρωτη και ανυπεράσπιστη στην τουρκική κατακτητική βουλιμία. Η φυγή της Μεραρχίας, ο τρόπος φυγής της, οι εσωτερικές και εξωτερικές συνέπειές της, ήταν ο Τέταρτος Γύρος της Κολάσεως.


Ο Πέμπτος Γύρος της Κολάσεως, ο χειρότερος και ιστορικά εφιαλτικότερος, ήλθε τον Ιούλιο - Αύγουστο του 1974, με τις δύο Τούρκικες Εισβολές. Η καταστροφή ήταν μοιραία. Οδήγησε σε εξελίξεις, σε υποταγές, σε αποδοχές τόσων και τέτοιων τουρκικών αξιώσεων, ώστε η Διχοτόμηση της Κύπρου, όπως διαχρονικά τη σχεδίαζε η Τουρκία, να υλοποιείται. Να γίνει τετελεσμένο γεγονός. Μετακόμισαν με αξίωση της Άγκυρας όλοι οι Τουρκοκύπριοι της Κύπρου στον Βορρά (κι αυτό εισήγηση του Σχεδίου Νιχάτ Ερίμ). Η Τουρκική κατάληψη του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ήδη τραγικό γεγονός. Οι 200 χιλιάδες πρόσφυγες ήταν ήδη μια νέα εθνική τραγωδία.


Άρχισε τότε ο Έκτος Γύρος της Κολάσεως. Άρχισε η περίοδος των ατέλειωτων ετών Συνομιλιών για διευθέτηση του Κυπριακού. Η Τουρκία, στον Γύρο αυτό της Κολάσεως, ανέδειξε όχι μόνο την Τουρκοκυπριακή Μειονότητα σε Κοινότητα, αλλά και την Κοινότητα σε Τουρκοκυπριακό Κρατίδιο. Και όχι μόνο Κρατίδιο, αλλά και σε όλα ισότιμο με την Κυπριακή Πολιτεία, που θα διαλυθεί και θα συρρικνωθεί σε Ελληνοκυπριακό κρατίδιο. Αυτή η ολέθρια εξέλιξη βαφτίστηκε Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία. Έτσι χαράχτηκε ο Έκτος Γύρος της Κολάσεως.


Ο Έβδομος άρχισε με αποτυχία του τελευταίου κύκλου Συνομιλιών στην Ελβετία. Εκεί επιτεύχθηκε... η πλήρης αποτυχία. Επισημοποιήθηκαν τα άθραυστα αδιέξοδα. Ζει σε αυτόν τον Γύρο τώρα ο Κυπριακός Ελληνισμός. Χωρίς προσδοκίες, χωρίς βάσιμες ελπίδες, χωρίς συγκεκριμένους σχεδιασμούς, χωρίς ΔΥΝΑΜΗ, χωρίς προστασία...


Ο Κυπριακός Ελληνισμός καλείται και πάλι να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποιας Κυπριακής Δημοκρατίας; Αυτής που απέμεινε; Αυτής την οποία η Τουρκία θεωρεί ανύπαρκτη; Εκλιπούσα; Και όμως οι υποψήφιοι γι’ αυτήν την Προεδρία διαπληκτίζονται για την κατάκτηση της Προεδρίας... Χωρίς να εξηγούν στον Λαό τι θα πράξουν μετά. Χωρίς να απαντούν. Θα συνεχίσουν την ΑΔΙΕΞΟΔΗ και καταστροφική πορεία των τελευταίων 43 ετών ή θα αλλάξουν πορεία; Και ποια πορεία θα ακολουθήσουν, με ποιον στόχο και με ποιες δυνάμεις και δυνατότητα καλύτερων ημερών;


Ουδείς υποψήφιος θέλησε, μπόρεσε ή πέτυχε να προτείνει προς έγκριση στον Λαό πολιτική καθαρή. Με στόχο καθαρό. Και με ενότητα λαού και ηγεσίας ειλικρινή, ώστε να μπορεί να ζητά και από άλλους βοήθεια. Όταν αυτά δεν μπορούν να τα επιτύχουν, πώς διακηρύττουν ότι θα επιτύχουν κάτι καλύτερο απ’ όσα καταστροφικά πέτυχαν τα τελευταία χρόνια; Αρχίζει ο Όγδοος (ίσως και τελευταίος) Γύρος της Κολάσεως;