Συνεντεύξεις

ΜΑΛΑΣ «Λέω, με ειλικρίνεια, την αλήθεια στους πολίτες»

Σ. Μαλάς: Δεν διαφημίζω ανεδαφικές προεκλογικές εξαγγελίες

*Η δική μας υποψηφιότητα είναι η μόνη που έχει συγκροτημένη πρόταση για το πώς θα κινηθούμε άμεσα στο Κυπριακό.
*Στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκαν
*Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μου είναι προοδευτικό και ρεαλιστικό, συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο
*Είμαι έτοιμος να συζητήσω με κάθε πολιτική δύναμη που θα θέλει να στηρίξει την υποψηφιότητά μου και να ακούσω ανησυχίες και απόψεις, χωρίς όμως συνδιαλλαγές
Την αποφασιστικότητά του να προβεί σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου, διακηρύττει, σε περίπτωση εκλογής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο υποψήφιος για την Προεδρία, Σταύρος Μαλάς.


Τονίζει, ταυτόχρονα, στη «Σημερινή» της Κυριακής, ότι η δική του υποψηφιότητα προτείνει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, χωρίς ανεφάρμοστες εξαγγελίες και υποσχέσεις, ικανό να υπηρετήσει τις ανάγκες και τα συμφέροντα του συνόλου του λαού.
Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το διακύβευμα των προσεχών προεδρικών εκλογών;


Πιστεύω ότι η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ενώπιον κινδύνων, αλλά και προκλήσεων. Ενώπιον ιστορικών ευκαιριών, αλλά και παγίδων. Είτε θα κληροδοτήσουμε ένα μέλλον ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου στα παιδιά μας, είτε θα ζήσουμε στο αβέβαιο αύριο ενός οριστικά μοιρασμένου νησιού που πιθανότατα το βόρειο τμήμα του να προσαρτηθεί, ουσιαστικά, στην Τουρκία.


Είτε θα συνεχιστεί ένα οικονομικό μοντέλο που ευνοεί τους λίγους και βασίζεται σε φούσκες, είτε θα αρχίσει μια διαφορετική πορεία που θα εγγυηθεί ανάπτυξη για όλους. Για τους εργαζομένους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονές μας. Είτε θα συνεχιστεί η ανακύκλωση των κατεστημένων, είτε θα σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος και θα αρχίσει μια νέα σελίδα ανανέωσης, προόδου και εκσυγχρονισμού του τόπου.
Ρεαλιστικό πρόγραμμα


Σε ποια σημεία εντοπίζετε τις ουσιαστικές διαφορές της δικής σας υποψηφιότητας, σε σχέση με τις υπόλοιπες που έχουν ενώπιόν τους οι πολίτες;


Πρώτα και κύρια, δεν διαφημίζω ανεδαφικές προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά λέω με ειλικρίνεια την αλήθεια στους πολίτες, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνομαι. Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μου είναι προοδευτικό και ρεαλιστικό, συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο. Επιπρόσθετα, καταθέτω ενώπιον των πολιτών εντιμότητα και ακεραιότητα σε όλη την πορεία μου. Μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει βρει και ούτε θα βρει οποιαδήποτε σκιά, διαπλοκή ή εξάρτησή μου με τη διαπλοκή, μεγάλα συμφέροντα ή πρακτικές ρουσφετιών.


Και έτσι θα λειτουργήσω και ως Πρόεδρος, εφόσον το αποφασίσει ο λαός, γιατί νιώθω απόλυτα τους πολίτες που βλέπουν τις προσπάθειές τους στον επαγγελματικό ή άλλο τομέα να μην ανταμείβονται, επειδή προσκρούουν στην αναξιοκρατία και τη διαφθορά. Τέλος, η δική μου υποψηφιότητα διαφέρει ουσιωδώς, γιατί βασίζεται σε μία αντικειμενική, πιστεύω, αποτίμηση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Δεν μηδενίζω, αλλά ούτε πανηγυρίζω. Καταγράφεται μεν μια οικονομική μεγέθυνση, αλλά αυτή βασίζεται σε συγκυριακούς παράγοντες, και όχι σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.


Προπαντός, όμως, αναγνωρίζω ότι, για μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, η ανάπτυξη δεν έφτασε ποτέ. Υπάρχει ανεργία, μειωμένοι μισθοί, εργασιακή απορρύθμιση, δάνεια, αναγκαστική μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Επειδή, ακριβώς, αναγνωρίζω την κατάσταση, γι’ αυτό καταθέτω ρεαλιστικό πρόγραμμα που απαντά στις ανησυχίες της κοινωνίας.
Αποδύεστε σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, ενώ την ίδια ώρα επιχειρείτε να προβάλετε το ανεξάρτητο στοιχείο της υποψηφιότητάς σας. Αυτή η αμφίπλευρη απεύθυνση, διαβλέπετε να επηρεάζει, τίνι τρόπω, ή και να δυσχεραίνει, ενδεχομένως, την προεκλογική σας προσπάθεια;


Το πρόγραμμα και το όραμά μου στοχεύουν να ενώνουν και όχι να διαιρούν. Αυτό αποτελεί πιστεύω και την ποιοτική διαφορά της δικής μας υποψηφιότητας. Η θέση μου για την αναγκαιότητα λύσης αρχών στο Κυπριακό στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, για την ανάγκη ενός νέου βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης στην Κύπρο και για την ανανέωση που χρειάζεται η πολιτική ζωή της Κύπρου, είναι θέσεις που απευθύνονται στο σύνολο της κοινωνίας.


Είναι φυσικό, λοιπόν, όχι μόνο η Αριστερά και οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, αλλά και πολλοί πολίτες από διάφορους πολιτικούς χώρους και προπαντός ανένταχτοι προοδευτικοί πολίτες να συντάσσονται μαζί μας. Άλλωστε, κατά την άποψή μου η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών -από όλους τους πολιτικούς χώρους και ανεξάρτητα αν συμμετείχαν ή όχι στις πρόσφατες εκλογές- επιθυμούν μια εναλλακτική υποψηφιότητα απέναντι στις διάφορες παραλλαγές του συντηρητικού και φθαρμένου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου.
Επανέναρξη συνομιλιών


Σε περίπτωση εκλογής σας, πάνω σε ποια βάση θα επιχειρήσετε επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό;


Έχω ξεκαθαρίσει πώς θα κινηθώ, από την πρώτη μέρα της εκλογής μου. Στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκαν. Θα καλέσω τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σε συνάντηση, ώστε να επαναβεβαιώσουμε από κοινού ότι είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσει η διαδικασία και να παραμείνει, βέβαια, υπό κυπριακή ιδιοκτησία, και ότι είμαστε δεσμευμένοι σε όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα.


Παράλληλα, θα ξεκαθαρίσω προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι αποδέχομαι το Πλαίσιο Γκουτέρες και τον Μηχανισμό Εφαρμογής της Λύσης, γιατί αυτά καταργούν τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας από την πρώτη μέρα της λύσης και προνοούν την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.


Ακολούθως, θα μπω με διεκδικητικότητα και αποφασιστικότητα στη διαπραγμάτευση των εναπομεινάντων βασικών θεμάτων. Αν τα πετύχουμε αυτά, τότε θα μετρούμε αντίστροφα για τη λύση του Κυπριακού, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Αν η Τουρκία κάνει πίσω, τότε θα φέρει ακεραία την ευθύνη. Η δική μας υποψηφιότητα, λοιπόν, είναι η μόνη που έχει συγκροτημένη πρόταση για το πώς θα κινηθούμε άμεσα στο Κυπριακό.
Δεν θα μπούμε σε συνδιαλλαγές


Σε περίπτωση πρόκρισής σας στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών θα επιδιώξετε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις και πάνω σε ποια βάση;


Είμαι έτοιμος να συζητήσω με κάθε πολιτική δύναμη που θα θέλει να στηρίξει την υποψηφιότητά μου και να ακούσω ανησυχίες και απόψεις. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να μπω στις παρωχημένες πρακτικών των συνδιαλλαγών ή να θυσιάσω την ουσία της πολιτικής μου πρότασης και του Προγράμματος Διακυβέρνησής μου. Άλλωστε, έχω την ακράδαντη πεποίθηση ότι είναι οι πολίτες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα. Οι πολίτες που θέλουν αξιοπιστία, ειλικρίνεια και ακεραιότητα στο πηδάλιο της χώρας. Οι πολίτες που θέλουν πραγματική και προοδευτική αλλαγή. Σε αυτούς απευθύνομαι. Αυτούς θέλω να εκφράσω και να δικαιώσω.
Ενίσχυση συνεργασιών στην Αν. Μεσόγειο


Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ εισέρχεται σε μια κρίσιμη καμπή, εν μέσω, μάλιστα, των εκλογών για την Προεδρία του Κράτους. Πώς αντιμετωπίζετε τα περιφερειακά ενεργειακά σχήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και τις συμμαχίες τις οποίες έχει συνάψει η Κυβέρνηση;


Αποτελεί, πράγματι, κρίσιμη καμπή, γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν ο κύριος Αναστασιάδης να προβαίνει σε δηλώσεις που ουσιαστικά διχοτομούν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη χαρίζουν στην Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν ο απερχόμενος Πρόεδρος να προβαίνει σε τέτοιες πρωτάκουστες δηλώσεις.
Θεωρούμε ότι πολιτικές συναντήσεις και συνεργασίες με άλλες χώρες είναι προς την ορθή κατεύθυνση, διότι δημιουργούν το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο. Όμως, οι όποιοι σχεδιασμοί εξαγγέλλονται, δεν πρέπει να μένουν στα χαρτιά, όπως συνέβη τον Ιούνιο του 2013 και τα χαμένα παράθυρα ευκαιριών για δημιουργία τερματικού στην Κύπρο σε συνεργασία με το Ισραήλ.


Υπενθυμίζω, επίσης, ότι θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 8 γεωτρήσεις, με βάση τα συμβόλαια που υπεγράφησαν τον Γενάρη του 2013. Δυστυχώς, έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τρεις, αφού η Κυβέρνηση Αναστασιάδη απέτυχε να υποχρεώσει τις εταιρίες να συμμορφωθούν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Συνεπώς, ο κύριος Αναστασιάδης δεν μπορεί να παρέχει αξιοπιστία και συνέπεια ούτε στα ενεργειακά.
Η διακυβέρνησή μας θα ακολουθήσει μια σταθερή πολιτική, χωρίς παλινωδίες και αναβολές, που να δημιουργεί πραγματικές συνθήκες ενίσχυσης των περιφερειακών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο να διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Προτεραιότητά μας είναι να προωθηθούν τα έργα υποδομής και να γίνει ορθή διαχείριση των συμφωνιών με τις εταιρείες, ώστε να προχωρήσουν στην εφαρμογή των συμβατικών τους υποχρεώσεων και στην άμεση πραγματοποίηση γεωτρήσεων.
Σύσταση Μετοχικής Οντότητας Διαχείρισης Τραπεζικού Ενεργητικού


Το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας μας αυτήν τη στιγμή θεωρούνται τα ΜΕΔ. Ποιες προτάσεις καταθέτετε, ώστε να σταματήσουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη;


Αντιλαμβάνομαι ότι τα δύο μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν μια μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο τομέας της απασχόλησης. Σε σχέση με τα ΜΕΔ, πρέπει να υπογραμμίσω ότι εμείς προσεγγίζουμε το ζήτημα όχι μόνο ως τραπεζικό πρόβλημα, αλλά και ως κοινωνικοοικονομικό. Για εμάς, προτεραιότητα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης και όχι βέβαια η προστασία των μεγαλοοφειλετών ή των στρατηγικών κακοπληρωτών.


Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι συγκεκριμένη, κοστολογημένη και εφαρμόσιμη. Προνοεί τη σύσταση Μετοχικής Οντότητας Διαχείρισης Τραπεζικού Ενεργητικού στην οποία θα συμμετέχουν οι τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αλλά και το Κράτος. Στην οντότητα αυτή θα μεταφέρουν οι τράπεζες τα ΜΕΔ πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης που δεν μπορούν να τύχουν βιώσιμης αναδιάρθρωσης.


Η δομή της οντότητας αυτής απαντά στο μεγάλο ερώτημα της κεφαλαιοποίησης, αφού οι τράπεζες θα λάβουν μετοχές έναντι των δανείων που θα μεταφέρουν, ενώ το Κράτος θα κληθεί να συμβάλει με ένα μικρό ποσό, χωρίς να μεταφέρεται, έτσι, το βάρος στους φορολογουμένους.
Ποια είναι η θέση σας όσον αφορά τα αιτήματα μισθολογικών αναπροσαρμογών (αυξήσεις) των εργαζομένων, όπως διατυπώνονται από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις;


Η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων αποτελεί, βέβαια, ένα από τους στόχους μιας προοδευτικής Κυβέρνησης. Αυτό, όμως, δεν επιτυγχάνεται με το να κάνεις προεκλογικές πλειοδοσίες και εύκολες εξαγγελίες. Αυτό επιτυγχάνεται με τον επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου, ώστε να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία, που να δημιουργεί νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, που να παράγει πλούτο και αυτός να επιμερίζεται δίκαια στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων, βέβαια, των εργαζομένων, που είναι αυτοί που κινούν την οικονομία.
Περαιτέρω, προτεραιότητά μου είναι να αποκαταστήσω τους θεσμούς του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου ως ένα κεντρικό εργαλείο στη χάραξη πολιτικής του Κράτους. Αυτός είναι, για μένα, ο καλύτερος τρόπος για να καταλήγουμε συναινετικά σε κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις για τις εργασιακές σχέσεις. Με την ευκαιρία αυτή, πρέπει να επαναλάβω ότι η δική μας Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τομές που πιστεύω, ακράδαντα, ότι θα βελτιώσουν ριζικά και άμεσα το εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην είναι απροστάτευτος και έρμαιο αυθαιρεσιών και εκμετάλλευσης.


Θα προχωρήσουμε σε νομοθετική κατοχύρωση κατώτατου μισθού και ελάχιστων δεσμευτικών όρων απασχόλησης για όσους εργαζομένους δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και στη θεσμική και νομοθετική διασφάλιση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων. Επιπρόσθετα, θα στηρίξουμε με κίνητρα τις επιχειρήσεις που σέβονται την εργατική νομοθεσία και εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις.
Θα εφαρμόσουμε το ΓεΣΥ


Αναμένετε ότι θα δούμε τα πρώτα βήματα υλοποίησης του ΓεΣΥ εντός του 2018;


Αυτό θα εξαρτηθεί από το ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου. Δεν είναι μυστικό ότι η απερχόμενη Κυβέρνηση Αναστασιάδη ταλαντευόταν επί μακρόν ανάμεσα στο μονοασφαλιστικό σύστημα, που αποφασίστηκε τελικά, και στο πολυασφαλιστικό σύστημα, που θέλει να εξυπηρετήσει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας. Δεν είναι αβάσιμη, λοιπόν, η ανησυχία που εκφράζεται από πολλούς ότι, αν επανεκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης και δεν έχει, πλέον, την ανησυχία της ψήφου των πολιτών, θα επιστρέψει στις πραγματικές του θέσεις.


Η δική μας διακυβέρνηση θα είναι αυτή που θα εφαρμόσει το Γενικό Σύστημα Υγείας. Χωρίς παλινωδίες. Χωρίς καθυστερήσεις. Ενισχύοντας ξανά τα δημόσια νοσηλευτήρια, προτού καταρρεύσουν. Άλλωστε, είναι επί δικής μου θητείας στο Υπουργείο Υγείας που ετοιμάστηκε η πρόταση για την ανάπτυξη του ΓεΣΥ, με περιεχόμενο τέτοιο, ώστε κάθε πολίτης του τόπου να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση. Γι’ αυτό, εμείς έχουμε και τη γνώση και τη θέληση και το σχέδιο, για να κάνουμε πράξη τη μεγαλύτερη και πιο προοδευτική μεταρρύθμιση που θα γνωρίσει ποτέ η Κύπρος.