Αναλύσεις

Καιρός: Μηναλλάγια Vs Μετεωρολόγοι

Αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και Τοπική Αυτοδιοίκηση άρχισαν ήδη να προετοιμάζονται για αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί κι ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών

Σε φθινοπωρινό προς χειμωνιάτικο σκηνικό ζει τις τελευταίες ημέρες η Κύπρος, με τα πρώτα προβλήματα, κυρίως στον αγροτικό τομέα, να έχουν ήδη καταγραφεί. Αν και η πτώση της θερμοκρασίας ήταν κάπως αισθητή, ιδιαίτερα τα βράδια, εντούτοις, κινήθηκε στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.


Ως προς το εάν θα συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό και αν ο χειμώνας φέτος θα είναι βαρύς ή όχι, οι απόψεις διίστανται. Από τη μια το Τμήμα Μετεωρολογίας δεν προβλέπει ότι θα περάσουμε δύσκολο χειμώνα και από την άλλη ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος, που βασίζει τις προβλέψεις του στα μηναλλάγια, Λεωνίδας Λεωνίδου, προειδοποιεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα ζήσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα.


Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι μεταξύ 25 και 28 Οκτωβρίου θα βιώσουμε έντονα καιρικά φαινόμενα κι ενδεχομένως κάποιες περιοχές να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες καταστροφές, όμοιες με αυτές που συνέβησαν στη Μάνδρα Αττικής και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέραν των είκοσι ανθρώπων και πολλά υποστατικά να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές. Επίσης, προβλέπει ότι τον Ιανουάριο το ύψος του χιονιού στα ορεινά μπορεί να φθάσει έως και τα δύο μέτρα, ενώ δεν αποκλείει να υπάρξει και χιονόπτωση ακόμα και στα παράλια.
Προειδοποίηση για «κόκκινο συναγερμό»


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη «Σημερινή» της Κυριακής ο κ. Λεωνίδου, φέτος κατά την παρατήρηση των φαινομένων, από τις 3 έως τις 28 Αυγούστου, εντόπισε κάτι πολύ ανησυχητικό. Όπως εξήγησε, τα χαμηλά και μαύρα σύννεφα που εντόπισε ερχόμενος από τον Αγρό προς Λευκωσία τον θορύβησαν και για τον λόγο αυτό πιστεύει ότι ο φετινός χειμώνας θα συνοδευθεί από καταστροφικές βροχές.


Σε σχέση με τις προβλέψεις του, ο κ. Λεωνίδου είπε πως αναμένει ότι στο διάστημα 16-19 Οκτωβρίου θα πέσουν αρκετές βροχές, ενώ από τις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου θα υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα, με έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, που ενδεχομένως να δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα σε πολλές περιοχές του νησιού. Για τον λόγο αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για «κόκκινο συναγερμό».


Ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος προειδοποιεί και με δεύτερο «κόκκινο συναγερμό», αυτήν τη φορά από τις 16 έως τις 18 Ιανουαρίου, περίοδο κατά την οποία αναμένει έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχοπτώσεις και χιόνι, που ίσως φθάσει τα δύο μέτρα στα ορεινά, με κίνδυνο να αποκλειστούν χωριά. «Τα χιόνια, εάν οι θερμοκρασίες το ‘επιτρέψουν’, θα φθάσουν μέχρι και τη Λευκωσία, ενώ δεν αποκλείεται να φθάσουν μέχρι και τα παράλια», πρόσθεσε.
Βροχεροί όλοι οι μήνες, χειρότερος ο Γενάρης


Γενικότερα, ο κ. Λεωνίδου αναμένει ότι ο Οκτώβριος θα έχει κι άλλες βροχές, ενώ βροχερός θα είναι και ο Νοέμβριος, αναμένοντας, μάλιστα, ότι από τις 12 έως τις 18 του μήνα θα σημειωθούν πολλές κι έντονες βροχές.


Σε σχέση με τον Δεκέμβριο, προβλέπει ότι από τις 3 έως τις 8 και από τις 12 έως τις 18 του μήνα θα έχουμε βροχοπτώσεις, ενώ από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου οι βροχές θα είναι και πάλι έντονες.


Ο Ιανουάριος, κατά τον κ. Λεωνίδου, θα είναι αρκετά κρύος, αφού από τις 16 έως τις 18 προβλέπει ότι θα πέσουν πολλά χιόνια που δεν αποκλείει να φθάσουν έως και τα παράλια. Για τον Ιανουάριο προβλέπει βροχές και το διάστημα 19 έως 25 του μήνα.


Από τον Φεβρουάριο και μετέπειτα η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά, αφού από τις 11 έως τις 14 και από τις 16 έως τις 22 Φεβρουαρίου αναμένει μερικές βροχές, χωρίς να αποκλείει σε κάποιες περιπτώσεις αυτές να είναι έντονες. Πάντως, ο κ. Λεωνίδου περιμένει ότι βροχές θα έχουμε μέχρι τον Ιούνιο, οι οποίες, ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι έντονες.
Επιτυχείς, σχεδόν, εννέα στις δέκα προβλέψεις


Ερωτηθείς πότε άρχισε να ασχολείται με τα μηναλλάγια, ο κ. Λεωνίδου είπε πως από την ηλικία των 10 ετών παρακολουθεί τον καιρό με οδηγό τα σύννεφα. «Είμαι σήμερα 68 χρονών και σχεδόν το 90% των προβλέψεών μου επιβεβαιώνονται. Ελπίζω φέτος, όμως, να διαψευστώ, ειδικά τις περιόδους που εγώ κατατάσσω στον ‘κόκκινο συναγερμό’. Πιστεύω φέτος θα ζήσουμε καταστάσεις που δεν ξαναζήσαμε ποτέ. Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται μέσα από τη μελέτη μου», συνέχισε.


Κληθείς, δε, να πει εάν οι ημερομηνίες των προβλέψεών του είναι πάντα ακριβείς, ανέφερε πως μπορεί να υπάρξει απόκλιση δύο με τριών ημερών. Δηλαδή, συνέχισε, ενώ για τον Οκτώβριο είχε προβλέψει ότι θα έπεφταν βροχές από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου, εντούτοις αυτές άρχισαν στις 8 του μήνα.
Σε σχέση με το εάν ο γιος του έχει ασχοληθεί κι αυτός με τα μηναλλάγια, αφού απάντησε αρνητικά, σημείωσε πως άρχισε να επιδεικνύει ενδιαφέρον ο εγγονός του, ο οποίος είναι σήμερα 10 ετών.
Θερμό και ξηρό χειμώνα αναμένουν οι μετεωρολόγοι


Σε αντίθεση, πάντως, με τον κ. Λεωνίδου, οι ειδικοί και δη το Τμήμα Μετεωρολογίας αναμένει πως ο φετινός χειμώνας θα είναι θερμός και ξερός. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος, Κλεάνθης Νικολαΐδης, «αν και δεν αποκλείουμε να έχουμε σε κάποιες περιπτώσεις ακραία καιρικά φαινόμενα, εντούτοις, ευχόμαστε να διαψευστούμε και να έχουμε πλουσιότατες, όχι καταστροφικές, όμως, βροχές. Δυστυχώς η εποχική μας πρόγνωση μιλά για ένα σχετικά θερμό και ξηρό χειμώνα», εξήγησε, ενώ σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, είπε ότι η διαταραχή στη σύσταση της ατμόσφαιρας προκαλεί τη νέα αυτή κατάσταση.


Σύμφωνα, εξάλλου, με την εποχική πρόγνωση καιρού, ο Οκτώβριος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα κυμανθεί γύρω στα κανονικά επίπεδα, ενώ το αναμενόμενο ύψος βροχής θα κυμανθεί στα νότια και ανατολικά από 50% μέχρι 75% του κανονικού, στην υπόλοιπη Κύπρο από 75% μέχρι 100% του κανονικού, εκτός στα βορειοδυτικά που θα κυμανθεί σε επίπεδα μέχρι και 125% του κανονικού. Ο Νοέμβριος προβλέπεται ότι θα είναι θερμοκρασιακά κανονικός, ενώ το αναμενόμενο ύψος βροχής θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τον Οκτώβριο.
Σε πλήρη ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες


Με αφορμή τις προβλέψεις του ερασιτέχνη μετεωρολόγου, αλλά και προβλήματα που καταγράφηκαν τις προηγούμενες χρονιές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η «Σ» επικοινώνησε με το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο μας παρέπεμψε στην Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας. Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Ανώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας, Νικόλας Πάρης, τόνισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα.


«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα ακόμα και για το χειρότερο δυνατό σενάριο που μπορεί να προβλεφθεί», πρόσθεσε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ακόμα και για φαινόμενα, όπως ο Μεσογειακός Τυφώνας, που δεν έχουμε βιώσει ξανά, έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός για τον όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπισή τους.


Ο κ. Πάρης ανέφερε, ακόμη, πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί και ευρεία σύσκεψη για το θέμα χειρισμού ακραίων καιρικών φαινομένων για αξιολόγηση των δεδομένων, υποδεικνύοντας πως για τον τρόπο χειρισμού ακραίων καιρικών φαινομένων έχει εκπονηθεί το Σχέδιο «Προμηθέας».
Λαμβάνουν μέτρα Δήμοι και κοινότητες


Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, πως τις τελευταίες ημέρες ένας προς ένας οι Δήμοι, αλλά και κοινότητες της Κύπρου, πραγματοποίησαν ή προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν συσκέψεις σε τοπικό επίπεδο για συντονισμό και συνεργασία όλων των υπηρεσιών σε περιπτώσεις θεομηνιών, ενώ σε αρκετούς Δήμους έχουν γίνει και προληπτικές ενέργειες, όπως καθαρισμός φρεατίων, απομάκρυνση άχρηστων υλικών από πεζοδρόμια και ποταμούς, κ.ά..


Μέσω ανακοινώσεών τους, δε, Δήμοι και κοινότητες, καλούν το κοινό να λάβει και αυτό τα δικά του μέτρα πρόληψης, όπως:


1. Να ελέγξουν τα φρεάτια ομβρίων υδάτων, τα οποία βρίσκονται μέσα, μπροστά, πλησίον ή και απέναντι από τα υποστατικά τους, ώστε αυτά να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή.


2. Να μην αφήνουν διάσπαρτα οικοδομικά υλικά ή άχρηστα αντικείμενα στα πεζοδρόμια ή ανοικτούς χώρους ή ποταμούς, τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τα νερά της βροχής και να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.


3. Να μην καλύπτουν τα φρεάτια αποχέτευσης με πέτρες, κιβώτια, skip ή μηχανήματα.
Τραγική η κατάσταση στα φράγματα που στερεύουν


Κι ενώ οι πρώτες βροχές, τουλάχιστον για τον μήνα Οκτώβριο, έχουν ήδη σημειωθεί, η κατάσταση στα φράγματα της Κύπρου είναι αρκετά τραγική. Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η πληρότητα στα φράγματα σήμερα δεν ξεπερνά το 14%, με την αποθηκευμένη ποσότητα νερού να φθάνει, μόλις, στα 38,193 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.


Με γνώμονα τούτο, αλλά κι ευρύτερα του προβλήματος της λειψυδρίας των τελευταίων χρόνων, το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του την περασμένη Τρίτη ενέκρινε τη διαδικασία αδειοδότησης μικρών μονάδων αφαλάτωσης, οι οποίες θα ικανοποιούν τις ανάγκες μεγάλων καταναλωτών, όπως είναι οι ομάδες αγροτών, ξενοδοχειακές μονάδες, γήπεδα γκολφ, υδροπάρκα και άλλες συναφείς μονάδες.


Λίγες ώρες, μάλιστα, μετά την απόφαση του Υπουργικού, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ανακοίνωσε ότι δέχεται αιτήσεις για αδειοδότηση μικρών ιδιωτικών μονάδων αφαλάτωσης, για παραγωγή μέχρι και 1.500 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως.


Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως τα πρώτα προβλήματα λόγω βροχοπτώσεων και χαλαζόπτωσης, ειδικά στην ορεινή περιοχή Λεμεσού, έχουν ήδη σημειωθεί, ενώ άρχισε κι η καταγραφή των ζημιών, ούτως ώστε οι επηρεαζόμενοι να αποζημιωθούν όσον το δυνατόν πιο σύντομα. Σημειώνεται πως η προκαταβολή του 50% της αποζημίωσης για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε φυλλοβόλα δέντρα τον περασμένο Ιούνιο, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, άρχισε να καταβάλλεται στους δικαιούχους και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.