Παιδεία

Σχολεία-φρούρια χωρίς επιστημονική μελέτη

Τεχνοκράτες του Υπουργείου Παιδεάις διαφωνούν με κάποια εκ των μέτρων που προωθούνται

Πτυχές του εγγράφου που ετοιμάστηκε από την Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας και παραδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, με τα εν λόγω μέτρα διαφωνούν τεχνοκράτες του Υπουργείου Παιδείας, θέτοντας το θέμα της έλλειψης σχετικής επιστημονικής μελέτης, που θα τεκμηριώνει την αλλαγή ουσιαστικά της φυσιογνωμίας των σχολείων και τις επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών. Πάντως, το θέμα της ασφάλειας και της υγείας στα σχολεία προβληματίζει τη Βουλή, με κόμματα να εκφράζουν έντονες ανησυχίες και να ζητούν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των κτηριακών εγκαταστάσεων, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και καταλληλότητας.
Τοποθετούνται σύντομα στα σχολεία ψηλότερες περιφράξεις, θυροτηλέφωνα, ελεγχόμενες είσοδοι και φρουροί ασφαλείας, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα ασφαλείας
Πανικοβλημένοι από την πίεση της κοινωνίας και από τα προβλήματα στην εκπαίδευση, που έμειναν στην άκρη, λόγω της παρατεταμένης διελκυστίνδας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις καθηγητών και δασκάλων, Υπουργείο Παιδείας και Κυβέρνηση, την περασμένη Τρίτη προχώρησαν στην υιοθέτηση των τριών πρώτων μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας στα σχολεία. Το κόστος αυτών των μέτρων, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση των περιφράξεων σχολείων, ανέρχεται στα δέκα εκατομμύρια ευρώ.


Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνονται σε έγγραφο που ετοιμάστηκε από την Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας, το οποίο και κατέχει και παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, με τα εν λόγω μέτρα διαφωνούν τεχνοκράτες του Υπουργείου Παιδείας, θέτοντας το θέμα της έλλειψης σχετικής επιστημονικής μελέτης που θα τεκμηριώνει την αλλαγή ουσιαστικά της φυσιογνωμίας των σχολείων και τις επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών.


Πάντως, με την εφαρμογή των μέτρων που εισηγείται η Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας, της οποίας προΐσταται ο Διευθυντής Τεχνικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζης, τα παιδιά πλέον θα διαβιούν σε σχολικό περιβάλλον με ψηλές περιφράξεις, τις οποίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι ψυχολόγοι-επιστήμονες απορρίπτουν κατηγορηματικά.
Τα τρία πρώτα μέτρα


Όπως έχει ήδη λεχθεί, αν και τεχνοκράτες του Υπουργείου Παιδείας διαφωνούν με αρκετά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο έγγραφο που κατατέθηκε στον αρμόδιο Υπουργό, Κώστα Χαμπιαούρη, εντούτοις, η Κυβέρνηση προχώρησε την περασμένη Τρίτη στη λήψη των πιο κάτω πρώτων μέτρων:


1. Εισαγωγή του θεσμού της κάρτας εισόδου και εξόδου στα σχολεία. Την κάρτα αυτή θα κατέχουν εξουσιοδοτημένα άτομα, όπως οι γονείς και κηδεμόνες μαθητών, παππούδες και γιαγιάδες ή άλλα πρόσωπα που θα εισηγηθούν οι γονείς. Η κάρτα αυτή, η οποία θα εκδίδεται από τα σχολεία και σύντομα θα σταλεί σχετική εγκύκλιος για την ετοιμασία της, θα πρέπει να επιδεικνύεται στη Γραμματεία, στη διεύθυνση και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, για να μπορούν τα εξουσιοδοτημένα άτομα να παραλαμβάνουν τους μαθητές την ώρα του μαθήματος ή για οποιανδήποτε λόγο αυτό κριθεί αναγκαίο.


2. Ενίσχυση των περιφράξεων σχολικών μονάδων (μπορεί να φθάνουν έως τα 2,5 μέτρα σε ύψος) με τοποθέτηση θυροτηλεφώνου και ελεγχόμενων εισόδων, ούτως ώστε να σταματήσει το μέχρι σήμερα φαινόμενο εισόδου στα σχολεία ατόμων και εξωσχολικών, χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης.


3. Τοποθέτηση φρουρών ασφαλείας σε σχολεία και νηπιαγωγεία από τις 7 έως τις 8 το πρωί. Τη φρούρηση θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.
Έπεται συνέχεια


Πέραν των πιο πάνω μέτρων, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, σε μεταγενέστερο στάδιο θα προωθηθούν κι άλλα μέτρα για περαιτέρω ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας και της προστασίας στα σχολεία. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο έγγραφο που ετοιμάστηκε και κατέχουμε ως εφημερίδα.


Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρονται και τα εξής μέτρα:


Ενίσχυση του ρόλου των διευθύνσεων εκπαίδευσης στον τομέα της πρόληψης με επισκέψεις-επιθεωρήσεις των οικείων επιθεωρητών σε όλες τις σχολικές μονάδες.


Εφαρμογή του εργαλείου OiRA (διαδραστικό εργαλείο εκτίμησης κινδύνου) στη Δημοτική Εκπαίδευση, του οποίου η χρήση θα επεκταθεί στα Δημοτικά, αφού εφαρμόζεται στη Μέση Εκπαίδευση.


Ετοιμασία Συστήματος Διαχείρισης Κινδύνου (ΣΔΚ) στη Δημοτική Εκπαίδευση. Θα εκπονείται ΣΔΚ σύμφωνα με τα πρότυπα έντυπα του γραφείου ασφαλείας και υγείας.


Ενδυνάμωση του προσωπικού και των μαθητών/τριών σε θέματα ασφάλειας και υγείας με εντοπισμό πιθανών κινδύνων στα σχολεία. Όλοι θα πρέπει να αποκτήσουν θεσμικό ρόλο όσον αφορά τον μηχανισμό πρόληψης του κινδύνου εντός τη σχολικής μονάδας.


Έλεγχος των σχολικών εφορειών στην τήρηση των υποχρεώσεών τους. Σημειώνεται πως κάποιες εξ αυτών αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους λόγω οικονομικών πόρων.


Αναβάθμιση του γραφείου ασφάλειας και υγείας με αύξηση των λειτουργών, αφού σήμερα υπηρετούν μόνο 3 άτομα.
Αντιμετώπιση κινδύνων


Επιπρόσθετα, στο κεφάλαιο εισηγήσεων που αφορούν τον τομέα της δράσης για αντιμετώπιση και περιορισμό του κινδύνου στα σχολεία, περιλαμβάνονται οι εξής εισηγήσεις:


Πραγματοποίηση συναντήσεων μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Σχολικών Εφορειών για αποσαφήνιση του ρόλου τους και διαχωρισμό αρμοδιοτήτων.


Καθορισμός ελάχιστων προδιαγραφών ασφάλειας και υγείας.


Εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων για την ασφάλεια και την υγεία, κάτι που ήδη άρχισε να εφαρμόζεται.


Αναβάθμιση των Σχολικών Εφορειών.
Διαχείριση περιστατικών


Αναφορικά με τη διαχείριση περιστατικών που σχετίζονται με την ασφάλεια και την υγεία στα σχολεία, η ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί εισηγείται:


Χρήση αναθεωρημένου πρωτοκόλλου σε περίπτωση ατυχήματος.


Πραγματοποίηση ελέγχου για την ύπαρξη εκπαιδευμένου πρώτου βοηθού σε κάθε σχολική μονάδα, και όπου παραστεί ανάγκη να γίνεται εκπαίδευση σε θέματα πρώτων βοηθειών. Τον ρόλο αυτό γίνεται εισήγηση όπως τον αναλάβουν γυμναστές.


Μηχανογράφηση του εντύπου γνωστοποίησης ατυχημάτων και αξιοποίηση των δεδομένων.


Εξασφάλιση της δέσμευσης από τους πρώτους βοηθούς της κάθε σχολικής μονάδας.


Πιστοποίηση πρώτων βοηθειών στις σχολικές μονάδες.


Σε σχέση με το θέμα των Πρώτων Βοηθειών, η Επιτροπή προβαίνει σε εκτενείς εισηγήσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουμε σε μελλοντική έκδοσή μας.
Ανησυχίες Βουλής


Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως η καταλληλότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων στις σχολικές μονάδες, η πυρασφάλεια και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ήταν από τα κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας κατά την συνεδρία της την περασμένη Τετάρτη. Όπως αναφέρθηκε, μάλιστα, κατά τη συζήτηση, υπάρχει σημαντικός αριθμός σχολείων που δεν έχουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και καταλληλότητας κτηρίων.


Πέραν τούτων, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές έκαναν λόγο και για πληθώρα άλλων προβλημάτων στα σχολεία που αφορούν τη βία, τους εξωσχολικούς, τα ναρκωτικά, κ.ά., ενώ εκφράστηκαν απόψεις ότι τα μέτρα για ενίσχυση της ασφάλειας και της υγείας μονοπωλούνται στη φρούρηση και προστασία. Με αφορμή τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής, βουλευτές εξέφρασαν έντονες ανησυχίες και τόνισαν την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων. Σημειώνεται πως τον εν λόγω θέμα θα επανέλθει σύντομα στην Επιτροπή Παιδείας.