Κόμματα

Και εγένετο Δημοκρατική Παράταξη

Κατά τη διάρκεια του πρώτου πολιτικού συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, θα γίνει και η παρουσίαση του εμβλήματος της ΔΗΠΑ

Με χαμηλούς τόνους, αλλά υψηλές προσδοκίες, ξεκινά σήμερα η Δημοκρατική Παράταξη. Το νεοσυσταθέν κόμμα, μετά από ζυμώσεις έξι μηνών, πραγματοποιεί το Ιδρυτικό Πολιτικό του Συνέδριο στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, στις 10:30 π.μ., με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και τέως Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, να ηγείται της όλης προσπάθειας.


Ο στόχος του νέου πολιτικού σχήματος, το οποίο τοποθετείται από τους ιδρυτές του στον χώρο του «μετριοπαθούς κέντρου», είναι η διεμβόλιση του παραδοσιακού κομματικού πεδίου με την εισαγωγή «έξυπνων» τεχνολογικά δράσεων και την ενεργό εμπλοκή των πολιτών. Το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του νέου φορέα και τον σύγχρονο τρόπο δράσης του θα περιγράψει στην ομιλία του ο Μάριος Καρογιάν, με τη ΔΗΠΑ να αναφέρεται «ως πόλος πολιτικής σταθερότητας», που θα διασφαλίζει «συνθήκες εθνικής συνεννόησης, πολιτικής συναντίληψης και κοινωνικής συναίνεσης».


Ο κ. Καρογιάν θα προσπαθήσει να δώσει απτά παραδείγματα της «διαφορετικότητας» του τρόπου λειτουργίας του νέου κόμματος, το οποίο δεν θα στηρίζεται στους παραδοσιακούς έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς, αλλά σε σύγχρονες τεχνολογικές πλατφόρμες με δομές που παραπέμπουν σε άμεση δημοκρατία. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εμπλοκή της νεολαίας, η οποία θα αναλάβει κεντρικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στον νέο πολιτικό φορέα.
Με «σωστό περιεχόμενο»


Αναφορικά με το Κυπριακό, το νέο σχήμα θα κινηθεί στη λογική του «σωστού περιεχόμενου» και στην ανάγκη η λύση να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του κράτους. Όσον αφορά, όμως, το δίλημμα «συμπολίτευση ή αντιπολίτευση», ο κ. Καρογιάν αναμένεται να απαντήσει με τη λέξη «μπροστά». Οι ιδρυτές της ΔΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η φιλοσοφία του νέου φορέα ξεπερνά τα παραδοσιακά πολιτικά και ιδεολογικά διλήμματα, τα οποία έχουν κουράσει το εκλογικό κοινό και γι' αυτό, όπως λένε, θα πορευθούν με μοναδικό γνώμονα την παραγωγή πολιτικής.


Είναι, ενδεχομένως, γι' αυτόν τον λόγο που το νέο κόμμα δεν θα ήθελε να ταυτιστεί, σε έντονο τουλάχιστον βαθμό, με το κυβερνητικό στρατόπεδο, εξ ου και, όπως μας λέχθηκε, δεν κλήθηκαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πρώτο του συνέδριο. Ο λόγος, κυρίως, για τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα και τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου, οι οποίοι ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην Προέδρου του ΔΗΚΟ, αλλά στο παρόν στάδιο μένουν μακριά, τουλάχιστον, από τα φώτα της δημοσιότητας.


Εκ του μακρόθεν, πάντως, αναμένεται να παρακολουθήσει και η ΔΗΠΑ τις πολιτικές μάχες για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Μαΐου. Παρά τις ενστάσεις στελεχών και φίλων του κόμματος, στο παρόν στάδιο δεν προκρίνεται η συμμετοχή της ΔΗΠΑ στις εκλογές, καθώς ένα τέτοιο εγχείρημα θεωρείται πρώιμο και βιαστικό. Το θέμα αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά στο 1ο Τακτικό και Εκλογικό Συνέδριο, που θα οριστεί στη σημερινή ιδρυτική συνέλευση.


Σε κατοπινό στάδιο, ενδεχομένως και σε βάθος χρόνου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η υποστήριξη της ΔΗΠΑ από προσωπικότητες του ευρύτερου κεντρώου χώρου, οι οποίες παρακολουθούν διακριτικά τις διεργασίες και έχουν ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τον Μάριο Καρογιάν. Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», οι προσωπικότητες αυτές κινούνται σε διάφορους κομματικούς χώρους και είναι πέραν των γνωστών ονομάτων που είχαν ακουστεί στο παρασκήνιο των πολιτικών συζητήσεων όλους τους προηγούμενους μήνες.