Παιδεία

Επί τάπητος ο Οδηγός για τους τραυματισμούς μαθητών στα σχολεία

Η "Σ" αποκαλύπτει τον οδηγό του Υπουργείου Παιδείας

Μόνο σε 80 σχολεία, σε σύνολο 800, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έλεγχος πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ενώ λέχθηκε ότι, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, εντοπίστηκαν προβλήματα στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων, χωρίς όμως να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ζήτησε όπως προχωρήσει τάχιστα ο έλεγχος για όλα τα σχολεία και να κατατεθεί σχετική αναφορά της Πυροσβεστικής για το είδος των προβλημάτων. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, έκανε λόγο για σύγχυση όσον αφορά τους ελέγχους και ανέφερε ότι τα σχολεία ελέγχθηκαν για τελευταία φορά πριν από μια δεκαετία.


Παράλληλα, οι βουλευτές της αρμόδιας Επιτροπής εξέφρασαν δυσφορία για τα νέα αιτήματα από πλευράς Υπουργείου για τροποποίηση της νομοθεσίας, σχολιάζοντας ότι η νομοθεσία, η οποία πηγάζει και από ευρωπαϊκές οδηγίες, είναι επαρκής και δεν χρειάζεται τροποποιήσεις. Επιπλέον, ο κ. Χατζηγιάννης και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, κάλεσαν από κοινού το Υπουργείο να αναγνωρίσει τους μαθητές ως οιονεί εργαζόμενους και όχι ως επισκέπτες, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, και να εφαρμόσει τις αυστηρές πρόνοιες της νομοθεσίας για προστασία των εργαζομένων.


Τέλος, Χατζηγιάννης και Γιωργάλλας ζήτησαν να ετοιμαστούν σχέδια για ασφάλεια και υγεία για κάθε σχολείο ξεχωριστά και υπέδειξαν ότι υπάρχουν εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια. Οι δύο βουλευτές κατέθεσαν μάλιστα και γραπτή πρόταση, με την οποία ζητούν την ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου συστήματος προληπτικής ασφάλειας και υγείας, μέσω του οποίου να ελέγχονται και να θεσμοθετούνται μηχανισμοί παρακολούθησης της μεταφοράς μαθητών, των κτηριακών και υλικοτεχνικών υποδομών, της παραβατικότητας, της ασφάλειας εκπαιδευτικών και προσωπικού και άλλα. Στόχος τους, η εφαρμογή του σχεδίου εντός του 2019.
Εισαγωγή του θεσμού της κάρτας εισόδου και εξόδου στα σχολεία, ενίσχυση των περιφράξεων σχολικών μονάδων με τοποθέτηση θυροτηλεφώνου και ελεγχόμενων εισόδων και τοποθέτηση φρουρών ασφαλείας σε σχολεία και νηπιαγωγεία είναι τα τρία πρώτα μέτρα, στα οποία προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας, μετά τον καταρτισμό εγγράφου που ετοιμάστηκε από την Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας, πτυχές του οποίου αποκάλυψε η «Σημερινή» την περασμένη Κυριακή. Σήμερα, η «Σ» αποκαλύπτει επιπλέον μέτρα που περιλαμβάνονται στην εν λόγω έκθεση και τα οποία αφορούν στην αντιμετώπιση τραυματισμών μαθητών στα σχολεία.
Δράση σε 4 βήματα


Στο επιμέρους έγγραφο του Υπ. Παιδείας, το οποίο καταρτίστηκε από τους τεχνοκράτες του Γραφείου για την ασφάλεια και υγεία και αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα μας, ξεκαθαρίζονται με σαφήνεια οι ρόλοι σε περιπτώσεις τραυματισμών παιδιών στα σχολεία και τα σχετικά βήματα, ως εξής:


Βήμα 1: Άμεση παροχή πρώτων βοηθειών


Η παροχή πρώτων βοηθειών αναλαμβάνεται από εκπαιδευμένα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού και αφορά τις ανακουφιστικές ενέργειες που παρέχονται στον πάσχοντα μαθητή έως ότου καταφθάσει εξειδικευμένη βοήθεια (ασθενοφόρο με νοσηλευτή).


Βήμα 2: Κλήση ασθενοφόρου


Όταν αναφερόμαστε σε σοβαρό τραυματισμό, όπου απαιτείται εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια, ως δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα καλούμε πάντα το Κέντρο Κλήσεων Ασθενοφόρων (ΚΕΚΑ) του Υπουργείου Υγείας, στο τηλέφωνο παγκύπριας εξυπηρέτησης 22887171. Το ασθενοφόρο καλείται με οδηγίες της Διεύθυνσης της σχολικής μονάδας. Εάν, για οποιουσδήποτε λόγους, η Διεύθυνση αδυνατεί να καλέσει ασθενοφόρο και κρίνεται απολύτως αναγκαίο, η κλήση του ασθενοφόρου μπορεί να γίνει από άλλους και ο μαθητής μεταφέρεται στο πλησιέστερο δημόσιο νοσηλευτήριο. Εάν ο πάσχων χρήζει μεταφοράς (αλλά όχι άμεσης) σε ιατρικό κέντρο φροντίδας, δηλαδή η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο, ενημερώνεται ο κηδεμόνας και, εφόσον είναι δυνατό, μπορεί να τον παραλάβει από το σχολείο και να τον μεταφέρει σε ιατρικό κέντρο της επιλογής του.


Βήμα 3: Επικοινωνία με κηδεμόνα


Η Διεύθυνση του σχολείου, αφού μεριμνήσει για την παροχή πρώτων βοηθειών στον πάσχοντα, αμέσως μετά επικοινωνεί με τον κηδεμόνα του τραυματία ή οποιοδήποτε άλλο εξουσιοδοτημένο άτομο και ενημερώνει λεπτομερώς σε ό,τι αφορά το ατύχημα, την κατάσταση του μαθητή, καθώς και τις ενέργειες που προτίθεται να λάβει το σχολείο. Σε περίπτωση που ο κηδεμόνας επιθυμεί όπως τη νοσηλεία του μαθητή αναλάβει ιδιωτικό νοσηλευτήριο, ενημερώνει ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη παραλαβής του παιδιού από το δημόσιο νοσηλευτήριο και της μεταφοράς του στο ιδιωτικό, υπογράφοντας το σχετικό εξιτήριο.
Βήμα 4: Ενημέρωση της προϊσταμένης Αρχής


Η Διεύθυνση του σχολείου πρέπει να μεριμνήσει για την άμεση ενημέρωση της αρμόδιας προϊσταμένης Αρχής σε ό,τι αφορά τα γεγονότα και τις ενέργειες σε σχέση με το περιστατικό. Διευκρινίζεται ότι τα βήματα 2, 3, 4 πρέπει να τροχοδρομηθούν παράλληλα με την εμπλοκή και άλλων προσώπων στη διαχείριση του περιστατικού.
Σε άλλες περιπτώσεις


Επιχειρώντας, όπως φαίνεται, να καλύψουν όλο το φάσμα των πιθανών τραυματισμών, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ετοίμασαν οδηγίες και για άλλες περιπτώσεις τραυματισμών, οι οποίες περιλαμβάνουν:


Κτύπημα στο κεφάλι: Παροχή πρώτων βοηθειών και άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο, εάν κριθεί απαραίτητο από τον εκπαιδευμένο στις πρώτες βοήθειες εκπαιδευτικό, ο οποίος θα εισηγηθεί στη Διεύθυνση του σχολείου τη μεταφορά ή όχι στο νοσοκομείο, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Την ευθύνη για την ασφάλεια και υγεία των παιδιών στο σχολείο τη φέρει η Διεύθυνση του σχολείου, ως εκ τούτου την τελική απόφαση έχει ο διευθυντής. Σε περίπτωση που μαθητής απολέσει τις αισθήσεις του (λιποθυμήσει) ή τραυματιστεί σοβαρά, πρέπει να καλείται αμέσως ασθενοφόρο.


Επίσης ασθενοφόρο θα καλείται αμέσως και στις περιπτώσεις όπου αυτόπτες μάρτυρες συνηγορούν ότι το κτύπημα ήταν ιδιαίτερα βίαιο, έστω κι αν ο τραυματισμένος δεν χάσει τις αισθήσεις του. Με την άφιξη του ασθενοφόρου, το νοσηλευτικό προσωπικό θα αξιολογήσει το περιστατικό και θα μεταφέρει τον μαθητή στο Τμήμα Ατυχημάτων του νοσοκομείου.


Ελαφροί τραυματισμοί: Σε περίπτωση ελαφρών τραυματισμών ακολουθούνται τα βήματα 1 και 3 (όπως περιγράφονται πιο πάνω).
Περιστατικό εκτός σχολικού χώρου: Στην περίπτωση τραυματισμού μαθητή εκτός σχολικού χώρου (π.χ. στη διάρκεια εκδρομής ή επίσκεψης), ακολουθείται η ίδια διαδικασία.


Μεταφορά τραυματία: Σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων, η μεταφορά γίνεται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό ( υπηρεσία ασθενοφόρων).
Ενημέρωση των λειτουργών της σχολιατρικής υπηρεσίας: Αν, κατά τη διάρκεια σοβαρού τραυματισμού, παρευρίσκονται λειτουργοί της Σχολιατρικής Υπηρεσίας, τότε θα κληθούν για αξιολόγηση του περιστατικού.