Συνεντεύξεις

ΙΩΑΝΝΟΥ: «Θέλουμε τους γιατρούς συνοδοιπόρους»

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις προτεινόμενες από τον ΟΑΥ αμοιβές και στις αμοιβές που ζητά ο ΠΙΣ. Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το χάσμα αυτό, ρεαλιστικά, δεν μπορεί να γεφυρωθεί»
«Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι περισσότερο θετικά και είμαι αισιόδοξος ότι το αρνητικό κλίμα θα ανατραπεί και η ιατρική κοινότητα θα συμπαραταχθεί και θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια»

Δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη εγγραφής των γιατρών στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) και πέντε μήνες προτού οι πολίτες ξεκινήσουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους για την εφαρμογή της πρώτης φάσης, που περιλαμβάνει την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (με την αρχή να γίνεται την 1η Ιουνίου 2019), ο Υπουργός Υγείας παραδέχεται πως υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις αποζημιώσεις των γιατρών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.


Ταυτόχρονα, όμως, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εκφράζει αισιοδοξία ότι το αρνητικό κλίμα θα ανατραπεί και η ιατρική κοινότητα θα συμπαραταχθεί με το Υπουργείο. Όσον αφορά τα επόμενα βήματα για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας, όλα προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος, αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Σημερινή» της Κυριακής.


Οι διαδικασίες για την εισαγωγή του ΓεΣΥ προχωρούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα που καθόρισε ο νομοθέτης, αναφέρει, και σημειώνει ότι «γίνονται όλες οι προεργασίες από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για ενημέρωση τόσο της ιατρικής κοινότητας και των άλλων παρόχων Υγείας όσο και του κοινού, ώστε όλοι να έχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις μεγάλες αλλαγές που θα γίνουν στον χώρο της Υγείας τα επόμενα χρόνια».
Πώς προχωρεί το ΓεΣΥ και ποια είναι τα επόμενα βήματα;


Οι διαδικασίες για την εισαγωγή του ΓεΣΥ προχωρούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα που καθόρισε ο νομοθέτης. Γίνονται όλες οι προεργασίες από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για ενημέρωση τόσο της ιατρικής κοινότητας και των άλλων παρόχων Υγείας όσο και του κοινού, ώστε όλοι να έχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις μεγάλες αλλαγές που θα γίνουν στον χώρο της Υγείας τα επόμενα χρόνια.


Κατ' αρχάς, θα κληθούν οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Παιδιατρικής) να συμβληθούν με το σύστημα ως Προσωπικοί Ιατροί. Ακολούθως, θα κληθούν οι πολίτες να επιλέξουν τον Προσωπικό Ιατρό τους, ενώ από 1η Μαρτίου 2019 θα αρχίσουν να περικόπτονται οι απολαβές από τους πολίτες, με ορίζοντα την 1η Ιουνίου 2019, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή η 1η φάση του ΓεΣΥ με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.


Παράλληλα, σε επίπεδο Υπουργείου και ΟΚΥπΥ προχωρούν όλες οι διεργασίες και οι σχεδιασμοί για την εφαρμογή της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με πρώτο τον διορισμό του Εκτελεστικού Διευθυντή και των διευθυντικών ομάδων στα νοσοκομεία, οι οποίοι θα αναλάβουν να κάνουν όλη την προεργασία που θα καταστήσουν τα νοσηλευτήρια ανταγωνιστικά σε περιβάλλον ΓεΣΥ.


Επιπρόσθετα, για να γίνουν τα Κέντρα Υγείας πιο ελκυστικά και προσβάσιμα στους ασθενείς, προχωρήσαμε στη συμπλεγματοποίησή τους και τη διεύρυνση του ωραρίου τους τις καθημερινές και το Σάββατο. Όλες οι ενέργειες αποσκοπούν στην ενίσχυση και την αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών του Δημοσίου προς όφελος των ασθενών.
Ποια μηνύματα λαμβάνετε ενόψει της προγραμματισμένης για τον Δεκέμβριο ημερομηνίας έναρξης εγγραφών των γιατρών;


Στόχος, και σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του ΟΑΥ, είναι οι Προσωπικοί Ιατροί να αρχίσουν να εγγράφονται στο σύστημα περί τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους με αρχές Ιανουαρίου 2019. Υπάρχει όντως αντίσταση, όπως υπάρχει σε κάθε περίπτωση αλλαγής, περισσότερο δε όταν αυτή η αλλαγή θα είναι ολοκληρωτική και εκ βάθρων.


Σεβόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες που εκφράζονται από τον ιατρικό κόσμο. Εκείνο που διαπιστώνω από τις επαφές μου με πολλούς γιατρούς είναι πως οι επιφυλάξεις τους οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ελλιπή πληροφόρηση. Για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, ο ΟΑΥ έχει εντατικοποιήσει τους τελευταίους μήνες την εκστρατεία ενημέρωσης των ιατρών, γεγονός που θα συμβάλει στην αλλαγή της στάσης απέναντι στο ΓεΣΥ.


Αναμένονται ταυτόχρονα και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ, ενώ πολύ σύντομα θα αρχίσει και η εκστρατεία πληροφόρησης του κοινού, για τα νέα δεδομένα σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Ήδη, μετά από κάποιες πρώτες ενημερώσεις που έγιναν από τον ΟΑΥ, τα μηνύματα που λαμβάνω είναι περισσότερο θετικά και είμαι αισιόδοξος ότι το αρνητικό κλίμα θα ανατραπεί και η ιατρική κοινότητα θα συμπαραταχθεί και θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια.
Οι γιατροί δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν λάβει όλα τα βασικά δεδομένα για να ολοκληρώσουν το πλαίσιο συμμετοχής τους. Πώς απαντάτε;


Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, επεδίωξα να έχω τακτική επικοινωνία με τον ΟΑΥ, αλλά και με τον θεσμό που εκπροσωπεί τους γιατρούς, τον ΠΙΣ, ώστε να συζητούμε όλα όσα απασχολούν και τους δύο και να δίνουμε λύσεις στα όποια προβλήματα πιθανόν προκύπτουν. Όπως σας ανέφερα ήδη, ο ΟΑΥ και ο ΠΙΣ είναι σε διάλογο, ενώ ταυτόχρονα ο ΟΑΥ έχει αρχίσει διάλογο με τις επιστημονικές εταιρείες.


Ο στόχος είναι να γίνει μια ενδελεχής ενημέρωση προς τους ιατρικούς λειτουργούς για όλα τα δεδομένα και τις αλλαγές που θα επέλθουν με την εισαγωγή του ΓεΣΥ και να καλυφθούν τα όποια κενά υπάρχουν από την ελλιπή πληροφόρηση. Πιστεύω ότι, με την ολοκλήρωση του κύκλου ενημέρωσης από τον ΟΑΥ, οι γιατροί θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν.
Οι αποζημιώσεις των γιατρών φαίνεται να αποτελούν σημείο αιχμής. Πώς θα υπερκεραστεί το συγκεκριμένο εμπόδιο από πλευράς Υπουργείου;


Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις προτεινόμενες από τον ΟΑΥ αμοιβές και στις αμοιβές που ζητά ο ΠΙΣ. Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το χάσμα αυτό ρεαλιστικά δεν μπορεί να γεφυρωθεί. Κι αυτό γιατί ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ είναι σφαιρικός και έχει καθοριστεί από αναλογιστικές μελέτες μεγάλων Οίκων, αλλά και της Eurostat, που αποτυπώνουν την πραγματική δαπάνη στην Υγεία στην Κύπρο.


Με τον όρο σφαιρικός προϋπολογισμός εννοούμε ότι από την «πίτα» του περίπου 1 δις ευρώ έχει γίνει η κατανομή για να καλυφθούν η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, τα φάρμακα και οι αμοιβές των γιατρών. Αυτό σημαίνει ότι εάν αυξήσουμε τις αμοιβές των γιατρών στο ύψος που ζητά ο ΠΙΣ, θα πρέπει να αφαιρέσουμε αυτό το ποσό από κάποιαν από τις άλλες δύο κατηγορίες. Ωστόσο, στο πλαίσιο του διαλόγου ΟΑΥ-ΠΙΣ γίνονται συνεχείς ασκήσεις επί χάρτου, ώστε να εξεταστεί το περιθώριο για αναπροσαρμογές.


Αναντίλεκτα, ο δικός μας σκοπός είναι να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες των γιατρών, διότι χρειαζόμαστε τους γιατρούς να είναι συνοδοιπόροι μας σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Όμως, ο στόχος είναι να εφαρμοστεί ένα ΓεΣΥ που θα εξυπηρετεί και θα είναι λειτουργικό πρώτα και κύρια για τους ασθενείς. Και για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται όλοι να δείξουν καλή θέληση και προθυμία για διάλογο και συνεργασία.