Ειδήσεις

Τον σκότωσαν με μολυσμένο αίμα

Έκρυψαν Διοικητική Έρευνα στα συρτάρια του Υπουργείου και υποχρεώθηκαν να την αποκαλύψουν στο Δικαστήριο!

Την τραγική κατάληξη ενός 55χρονου, που μεταγγίστηκε με μολυσμένο αίμα, έφερε στο φως το «Σίγμα» και ο δημοσιογράφος Πέτρος Μελαΐσης το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (25/10), στις «Τομές στα Γεγονότα». Εξ αφορμής του πορίσματος της θανατικής ανάκρισης, που επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της οικογένειας του αποβιώσαντος, οι πτυχές της τραγικής υπόθεσης βγήκαν στη δημοσιότητα θέτοντας -κατά τρόπο επιτακτικό- αμείλικτα ερωτήματα για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο τομέα.
Έτσι οδηγήθηκε στον θάνατο


Ο Χριστάκης Ανδρέου απεβίωσε τον Απρίλη του 2013 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πάφου. Οι συνθήκες που συντέλεσαν στον άδικο χαμό του σοκάρουν, ενώ οι παράμετροι που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία της θανατικής ανάκρισης, η οποία διενεργήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, προκαλούν εύλογες ανησυχίες για τα κενά που έκοψαν πρόωρα το νήμα της ζωής του. «Χάσαμε, δυστυχώς, έναν συνάνθρωπό μας, κατ’ εμένα λόγω εγκληματικής αμέλειας», ανέφερε στη «Σημερινή» της Κυριακής ο δικηγόρος της οικογένειας, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου.


«Βρισκόμαστε πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του και ακόμα ψάχνουμε να βρούμε ποιους θα διώξουμε», συνεχίζει. Ο κ. Αλεξάνδρου περιγράφει ότι ο ασθενής νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Πάφου τον Γενάρη του 2013 και υποβλήθηκε σε μηριαίο ακρωτηριασμό λόγω διαβητικής αγγειοπάθειας, η οποία προκάλεσε γάγγραινα στο δεξί κάτω άκρο.


Στη συνέχεια «του χορηγήθηκε στο πλαίσιο αυτής της χειρουργικής επέμβασης αίμα μολυσμένο με Ηπατίτιδα Β». Σε έντονο ύφος, ο κ. Αλεξάνδρου σχολιάζει ότι «δεν έφτανε το πρόβλημα που είχε, του δημιουργήθηκε ένα ακόμα μεγαλύτερο, με τη χορήγηση του μολυσμένου αίματος, το οποίο τον Απρίλιο οδήγησε στον θάνατό του».
«Αρνήθηκαν κοινοποίηση Διοικητικής Έρευνας»


Άμεση ήταν η ενημέρωση που έλαβε μετά το συμβάν ο τότε Υπουργός Υγείας, Χρίστος Πατσαλίδης, από τον δικηγόρο της οικογένειας. «Ζητήσαμε να διεξαχθεί έρευνα και να καταλογιστούν οι ευθύνες στα πρόσωπα που πραγματικά εμπλέκονται σε αυτήν την εγκληματική πράξη». Παρόλο που το Υπουργείο προχώρησε σε Διοικητική Έρευνα και συνέταξε σχετική έκθεση, τα σχετικά έγγραφα παρέμεναν μέχρι πρόσφατα στο σκοτάδι.


«Δύο περίπου χρόνια μετά, ενημερωθήκαμε γραπτώς ότι εκδόθηκε μεν πόρισμα, αλλά διατάχθηκε νέα έρευνα. Ζητήσαμε να μας παραδοθεί η έκθεση της διοικητικής έρευνας και, λυπάμαι που το λέω, η απάντηση ήταν αρνητική. Στο πλαίσιο της θανατικής ανάκρισης, όλα αυτά τέθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου και αναγκαστήκαμε να κλητεύσουμε λειτουργούς του Υπουργείου για να καταθέσουν το αποτέλεσμα της Διοικητικής Έρευνας», δηλώνει ο κ. Αλεξάνδρου.


Ο ίδιος, με βάση το μαρτυρικό υλικό, εντοπίζει «το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης στα πρόσωπα που ήταν επιφορτισμένα με τη διερεύνηση του αίματος και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Όταν, δηλαδή, διαγνώστηκε ότι το αίμα ήταν μολυσμένο, έπρεπε αμέσως να αποσυρθεί. Όχι μόνο δεν το απέσυραν, αλλά το έστειλαν στην Πάφο, χορηγήθηκε σε ασθενή και προκάλεσε τον θάνατό του». Ο κ. Αλεξάνδρου δεν διστάζει να κάνει λόγο και για «αλυσιδωτές παραλείψεις - μιλάμε για αίμα μολυσμένο που κόστισε σ’ έναν άνθρωπο τη ζωή του και ακόμα ψάχνουμε να βρούμε ποιοι φταίνε. Αυτό είναι που με ενοχλεί ως νομικό και πρωτίστως ως άνθρωπο. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να διεξαχθεί έρευνα και αυτοί που ευθύνονται με οποιοδήποτε τρόπο να έρθουν ενώπιον Δικαιοσύνης για να τιμωρηθούν».
Γνώριζαν ότι ήταν μολυσμένο


Αλγεινή εντύπωση προκαλεί εύρημα του Δικαστηρίου σε σχέση με τον αιμοδότη, που κατά το πόρισμα ήταν «γνωστό περιστατικό θετικό σε Ηπατίτιδα Β». Επί τούτου, ο δικηγόρος της οικογένειας αναφέρει ότι «όταν η έκθεση της Διοικητικής Έρευνας κατατέθηκε στο Δικαστήριο, διαπιστώθηκε ότι το πρόσωπο από το οποίο λήφθηκε το μολυσμένο αίμα αιμοδότησε ξανά στις 24.07.2010. Και λαμβάνουν ξανά αίμα από το ίδιο άτομο δύο χρόνια μετά, το 2012, γνωρίζοντας ότι είναι φορέας Ηπατίτιδας Β, καθότι εντοπίστηκε ήδη από την προηγούμενη αιμοδοσία ότι ήταν θετικός. Η αιμοληψία έγινε και τις δύο φορές στη Λάρνακα, το αίμα στάληκε στην Πάφο, χορηγήθηκε στον Χριστάκη Ανδρέου και λίγο μετά απεβίωσε. Πιθανότατα και αυτό που έλαβαν τα 2010 να το χορήγησαν σε κάποιον άλλο συνάνθρωπό μας και να μην ήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση».
Το πόρισμα


Η θανατική ανάκριση, το πόρισμα της οποίας εκδόθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου -σχεδόν πέντε χρόνια μετά το μοιραίο συμβάν- διεξήχθη με σκοπό να διακριβωθεί πότε, πού, πώς και υπό ποιες συνθήκες προκλήθηκε ο θάνατος του Χριστάκη Ανδρέου, χωρίς το Δικαστήριο να εξουσιοδοτείται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας «να εγείρει οποιαδήποτε ποινική δίωξη εναντίον οποιουδήποτε προσώπου που πιθανόν να ευθύνεται για τον θάνατο του αποβιώσαντος, αφού σύμφωνα με το άρθρο 113.2 του Συντάγματός μας, η άσκηση ποινικών διώξεων ανάγεται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, που είναι και μόνος υπεύθυνος για το θέμα αυτό».


Ενώπιον του Δικαστηρίου μαρτύρησαν συνολικά έξι μάρτυρες και κατατέθηκαν 10 τεκμήρια, μεταξύ των οποίων και δέσμη από έξι καταθέσεις που λήφθηκαν κατά τη διερεύνηση του θανάτου του αποβιώσαντος, ο ιατρικός φάκελος νοσηλείας, καθώς επίσης και ο φάκελος της Διοικητικής Έρευνας του Υπουργείου Υγείας για ιατρική αμέλεια.


Σύμφωνα με το πόρισμα του θανατικού ανακριτή, Χρ. Χριστοδούλου, «προκύπτει από τον εν λόγω φάκελο ότι διεξήχθη Διοικητική Έρευνα αναφορικά με τον θάνατο του αποβιώσαντος και λήφθηκαν καταθέσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη λήψη και χορήγηση του μολυσματικού αίματος».


Από την έκθεση του Υπουργείου, ημερομηνίας 01.11.2013, προκύπτει περαιτέρω ότι «το αίμα που μεταγγίστηκε στον θανόντα στο Νοσοκομείο Πάφου, λήφθηκε και μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Λάρνακας», ενώ καταγράφεται ότι «η έρευνα στράφηκε εναντίον των ατόμων που εργάζονταν στην Τράπεζα Αίματος του Νοσοκομείου Λάρνακας και είχαν εμπλακεί στη διαδικασία συλλογής και διάθεσης της συγκεκριμένης μονάδας πλάσματος».
Προς αναζήτηση ποινικών ευθυνών


Τονίζεται δε στο πόρισμα ότι από την εν λόγω έκθεση του Υπουργείου «και τις συμπληρωματικές εκθέσεις της ίδιας ημερομηνίας προκύπτει ότι έγιναν αλυσιδωτές παραλείψεις από ομάδα εργαζομένων στην Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας». Ως αιτία θανάτου του 55χρονου αναφέρεται αδενοκαρκίνωμα χολάγγειο - παγκρεατικού δέντρου, που αναπτύχθηκε λόγω της ηπατικής ανεπάρκειας που δημιούργησε η Ηπατίτιδα Β.


«Κρίνω ότι πιθανόν στον θάνατο του αποβιώσαντος να έχουν συμβάλει ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις τρίτου ή τρίτων προσώπων, κατά τη διαδικασία λήψης και ελέγχου αίματος και του πλάσματος στο ΓΝ Λάρνακας, το οποίο αργότερα μεταγγίστηκε στον αποβιώσαντα», καταλήγει ο θανατικός ανακριτής. Το Δικαστήριο αποφάσισε ο φάκελος να διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για να εξεταστεί εάν προκύπτει ποινικό αδίκημα πρόκλησης θανάτου, λόγω αλόγιστης απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.


«Αναμένω ότι, έστω και σε αυτό το στάδιο, θα ενεργήσουν τάχιστα πράττοντας τα δέοντα και δεν θα χρειαστεί να παρέλθουν άλλα πέντε χρόνια για να αποφασίσουμε ποιους θα διώξουμε», αναφέρει σχετικά ο κ. Αλεξάνδρου.
Απαράδεκτο το Υπουργείο Υγείας


Η «Σ» ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο να τοποθετηθεί επί του θέματος, επιχειρώντας να εξιχνιάσει την πρόθεση των καθ’ ύλην υπευθύνων να λάβουν μέτρα με σκοπό την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον. Επικοινωνήσαμε την Παρασκευή με τη Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, η οποία ζήτησε χρόνο για να μελετήσει το πόρισμα προτού τοποθετηθεί. Από πλευράς του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, περιορίστηκε σε μία λακωνική δήλωση προς την εφημερίδα, αναφέροντας αυτολεξεί τα ακόλουθα: «Μόλις έχουμε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, θα προχωρήσουμε ανάλογα».


Ερωτηθείς κατά πόσον κρίνει ως ικανοποιητική την απάντηση του Υπουργείου, ο δικηγόρος της οικογένειας απαντά ευθέως «ασφαλώς και όχι». Ο λόγος, εξηγεί, είναι ότι «ανεξαρτήτως αν τότε ήταν κάποιος άλλος στη θέση του Υπουργού, το θέμα δεν είναι σημερινό. Ήγειρα το θέμα από το 2013, αμέσως μόλις επεσυνέβη το μοιραίο στον συνάνθρωπό μας. Είναι ξεκάθαρο ότι ευθύνονται κατά σειρά κάποια πρόσωπα που ήταν εμπλεκόμενα από τον χρόνο λήψης του αίματος στη Λάρνακα μέχρι την ώρα που το αίμα καταλήγει στην Πάφο και χορηγείται στον ασθενή.


Από τη στιγμή της ολοκλήρωσης της Διοικητικής Έρευνας ο τότε Υπουργός όφειλε να προχωρήσει με μέτρα και όχι να αναμένουμε τον θανατικό ανακριτή να πει ότι τα άτομα που εμπλέκονται πρέπει να διωχθούν. Αν πράγματι θέλουμε αυτός ο τόπος να πηγαίνει μπροστά, πρέπει επιτέλους κάποιοι να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ένας συμπολίτης μας πήγε να ζητήσει βοήθεια. Πού; Στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης του. Και αντί βοήθειας τον οδηγούν στον θάνατο».


Τέλος, αναφέρει ότι καταχωρίστηκε εκ μέρους της οικογένειας σχετική αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας, όμως, ότι «το ενδιαφέρον της οικογένειας δεν είναι να λάβει αποζημιώσεις, αλλά να τιμωρηθούν επιτέλους κάποια άτομα για να μάθουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά».