Ειδήσεις

Υπερπληθώρα αιτήσεων για άσυλο στην Κύπρο

Η Κύπρος είναι η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Σουηδία και τη Μάλτα, που έχει πρόβλημα με τον αριθμό των αιτητών ασύλου, αφού κατ’ αναλογίαν πληθυσμού έχει 18 χιλιάδες άτομα ανά εκατομμύριο, ανέφερε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Πρόσθεσε ακόμα ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε τέλος του χρόνου ή αρχές του επομένου να λειτουργήσει το Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, το οποίο θα μελετά και θα εξετάζει τις εφέσεις των ατόμων των οποίων απορρίπτονται οι αιτήσεις.


Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση με θέμα «Το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο», που διοργάνωσε η Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας - Αμμοχώστου του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) στη Λάρνακα, ο Υπουργός ανέφερε πως «το νησί μας πάντα ήταν ανοικτό στη μετανάστευση» και σημείωσε πως «είμαστε μια μικρή χώρα που περηφανεύεται πως έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αποφοίτων πανεπιστημίων, αλλά ταυτόχρονα έχει έλλειψη εργατικών χεριών, τα οποία πρέπει να εισαχθούν και να δοθούν άδειες εργασίας».


Ο Υπουργός είπε πως «έχουμε αρκετούς μετανάστες, τους οποίους καλέσαμε να έρθουν στη Κύπρο για να εργαστούν προκειμένου να μην καταρρεύσουν βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στην Κύπρο, δηλαδή φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν», ωστόσο, εξήγησε, «μια από τις αδυναμίες του συστήματος είναι πως αυτή η καλή φιλοσοφία, φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιους ως μία διέξοδος για οικονομική μετανάστευση. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που έχουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε».


Όσον αφορά την παράνομη και παράτυπη μετανάστευση, όπως είπε, είναι ένα θέμα που συζητείται πολύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια ένα πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο προστατεύονται άτομα τα οποία για διάφορους λόγους κινδυνεύουν στη χώρα τους. Αυτό τα πλαίσιο, σημείωσε, «ισχύει σήμερα που είχαμε μιαν απίστευτα μεγάλη προσφυγική κρίση στην Ε.Ε., που αποψίλωσε μια ολόκληρη χώρα, δηλαδή τη Συρία, από την οποία έχουν φύγει περίπου 6 - 7 εκατομμύρια άτομα. Όμως η Κύπρος, μια μικρή χώρα η οποία γειτνιάζει με τη Συρία, δεν μπορεί να αντέξει όλες αυτές τις μαζικές πιέσεις».