Παιδεία

Εξορθολογισμός για το… τίποτα

Εκπαιδευτικές οργανώσεις και Υπουργείο Παιδείας, μετά και την τελευταία αναθεώρηση των αποφάσεων της 4ης Ιουλίου, αφήνουν πίσω τους τη «μαύρη» περίοδο για την Παιδεία και εισέρχονται σε διάλογο για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο


Σε νέα αναθεώρηση των αποφάσεων της 4ης Ιουλίου για τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου, που προκάλεσαν την κρίση στην Παιδεία, προχώρησε την περασμένη Τετάρτη η Κυβέρνηση. Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, που συγκρίνει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυβέρνηση, για άρση του αδιεξόδου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αναγκάστηκε να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις.


Ως αποτέλεσμα τούτου, ο πολυδιαφημιζόμενος εξορθολογισμός για καλύτερη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια εκπαίδευση πήγε κυριολεκτικά στράφι. Κι αυτό, γιατί οι εξοικονομήσεις, πλέον, θα είναι ελάχιστες έως και μηδαμινές, ενώ δεν αποκλείεται το κράτος να πληρώσει και από πάνω, αφού ακόμη δεν έχει υπολογισθεί πόσα θα στοιχίσει το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης των δασκάλων από το 58ό έτος και των καθηγητών από το 60ό έτος.
Τα μέτρα


Υπενθυμίζεται πως, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου είχε αποφασίσει τα εξής τέσσερα μέτρα, με στόχο τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου:


1. Μείωση του διδακτικού χρόνου λόγω ετών υπηρεσίας στους επηρεαζόμενους από την ισχύουσα σχολική χρονιά εκπαιδευτικούς, κατά μία αντί δύο διδακτικές περιόδους.


2. Κατάργηση της μείωσης του διδακτικού χρόνου ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας των Βοηθών Διευθυντών και των Βοηθών Διευθυντών Α. Όσοι ΒΔ τη σχολική χρονιά 2017-2018 είχαν διδακτικό χρόνο 12 ή 14 διδακτικές περιόδους, θα επανέλθουν στις 14 και οι Βοηθοί Διευθυντές Α που είχαν διδακτικό χρόνο 8 διδακτικών περιόδων θα επανέλθουν στις 10.


3. Μείωση από δύο διδακτικές περιόδους σε μία του θεσμού του Υπευθύνου Τμήματος.


4. Κατάργηση του χρόνου που παραχωρείται στους αξιωματούχους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και παραχώρηση διευκολύνσεων όπως στην περίπτωση των αξιωματούχων άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.


Σημειώνεται πως οι πιο πάνω αποφάσεις αφορούσαν, μόλις, το 13% του συνόλου των απαλλαγών που παραχωρούνται σε εκπαιδευτικούς.
Οι υποχωρήσεις


Από τις 4 Ιουλίου, όμως, μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου, η Κυβέρνηση έκανε σημαντικές υποχωρήσεις, επί του συνόλου των πιο πάνω μέτρων, με αποτέλεσμα, πλέον, να ισχύουν τα εξής:


Από τη μείωση της απαλλαγής από δύο σε μία δ.π. αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας των εκπαιδευτικών, θα εξαιρεθούν όσοι καθηγητές συμπλήρωσαν φέτος το 8ο έτος υπηρεσίας τους και όσοι δάσκαλοι συμπλήρωσαν το 15ο έτος. Για τους υπόλοιπους επηρεαζόμενους, η μία δ.π. που χάνουν θα τους πιστωθεί την επόμενη σχολική χρονιά.


Περιορίζεται η μείωση της απαλλαγής των Βοηθών Διευθυντών και των ΒΔ Α από τον διδακτικό χρόνο κατά το ήμισυ. Δηλαδή, από τις 12 δ.π. αυξάνονται οι ώρες εργασίας στις 13 δ.π., από τις 10 στις 12 και από τις 8 στις 9.


Από τη μείωση της απαλλαγής διδακτικού χρόνου από δύο σε μία δ.π. για τους Υπευθύνους Τμήματος, εξαιρούνται οι Υπεύθυνοι Τμημάτων της Γ Γυμνασίου, Α Λυκείου και Γ Λυκείου, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των μαθητών στην τάξη υπερβαίνει τα 16 παιδιά.


Στις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα παραχωρηθεί ο αναγκαίος χρόνος για την αποτελεσματική λειτουργία τους κι, ως εκ τούτου, η εξοικονόμηση που προβλεπόταν να επιτευχθεί περιορίζεται στο 20%. Σημειώνεται πως από την κατάργηση του χρόνου που παραχωρείτο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα εξοικονομούνταν συνολικά 21, σχεδόν, θέσεις εκπαιδευτικών κι ως εκ τούτου με τη νέα ρύθμιση η εξοικονόμηση δεν θα είναι μεγαλύτερη των πέντε εκπαιδευτικών.


Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως το ζήτημα των διδακτικών περιόδων που χάνουν εκπαιδευτικοί, είτε για τα χρόνια υπηρεσίας τους είτε για τον θεσμό του Υπευθύνου Τμήματος, θα συζητηθεί στη ΜΕΠΕΥ, ούτως ώστε να εξευρεθεί ο τρόπος πίστωσής τους στους επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς. Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο να ετοιμάσει σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης για τους δασκάλους από το 58ο έτος ηλικίας και για τους καθηγητές από το 60ό έτος ηλικίας, ενώ το μέτρο που αφορά τους νεοεισερχόμενους έχει ανασταλεί για την ώρα.
Και τώρα η ασφάλεια


Πάντως, μετά και τη νέα αναθεώρηση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, εκπαιδευτικές οργανώσεις και Υπουργείο Παιδείας άρχισαν από την περασμένη εβδομάδα διάλογο για τα ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια σχολεία. Η αρχή έγινε με το θέμα της ασφάλειας και υγείας στα σχολεία, με τα πρώτα μέτρα για ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών να έχουν ήδη εξαγγελθεί. Όπως ανακοίνωσε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ασφαλείας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ηλίας Μαρκάτζιης κατά τη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης, αποφασίστηκε:


1. Η τοποθέτηση περιφράξεων ή ενίσχυση υφιστάμενων περιφράξεων σε όλα τα σχολεία.


2. Τοποθέτηση ελεγχόμενων εισόδων στα σχολεία με θυροτηλέφωνο.


3. Τοποθέτηση φυλάκων ασφαλείας στα σχολεία από τις 7 έως τις 8 το πρωί, ενώ γίνονται σκέψεις και για τοποθέτηση φύλακα και στις μεσημεριανές ώρες, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, δηλαδή από τη 1:00 έως τη 1:30 μ.μ.


Κατά τη σύσκεψη, συζητήθηκε, ακόμη, η έκδοση κάρτας εισόδου στα σχολεία, την οποία θα κατέχουν οι γονείς, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα για ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας στα σχολεία. Σημειώνεται, δε, πως στην επόμενη συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους δέκα, περίπου, εκατομμυρίων ευρώ για υλοποίηση των προαναφερθέντων τριών μέτρων.
Αναβολή εξετάσεων τετραμήνου


Σε μία άλλη εξέλιξη, η Κυβέρνηση αποφάσισε την Παρασκευή την αναβολή υλοποίησης των εξετάσεων ανά τετράμηνο για την επόμενη σχολική χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί πως, οργανωμένοι γονείς και εκπαιδευτικοί είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους με την εφαρμογή των εξετάσεων αυτών από τη φετινή σχολική χρονιά, ένα αίτημα που προσέκρουε μέχρι και την Πέμπτη στη σθεναρή αντίσταση του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος διαμήνυε προς πάσαν κατεύθυνση ότι όλα ήταν έτοιμα. Φαίνεται, όμως, πως οι αντιδράσεις, οι οποίες ήταν επίμονες, έκαναν τον Κώστα Χαμπιαούρη να κάνει δεύτερες σκέψεις, κι έτσι κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανακοινώθηκε την Παρασκευή η αναβολή τους για την επόμενη σχολική χρονιά.