Ειδήσεις

ΣΥ.ΟΠ. με ναρκωτικά στο Στράτευμα

Κάτοχοι ναρκωτικών ένοπλοι στο Στράτευμα... Μέσα σε μόλις ένα μήνα οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη τουλάχιστον 4 συμβασιούχοι οπλίτες. Άλλοι 5 απολύθηκαν μέσα σε έξι μήνες για τον ίδιο λόγο

Διάτρητες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού σ’ έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Άμυνας -και συγκεκριμένα στο σώμα των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥ.ΟΠ.)-, οι οποίες ελλοχεύουν κινδύνους διασποράς ναρκωτικών ουσιών στο στράτευμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αποκαλύπτει σήμερα η «Σημερινή της Κυριακής».
Το θέμα αφορά εννέα περιπτώσεις ΣΥ.ΟΠ., που έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους έξι μήνες, οι οποίες έχουν σημάνει συναγερμό στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με έγκυρη ενημέρωση της «Σημερινής» της Κυριακής, η οποία επιβεβαιώνεται και από το Υπουργείο, σε διάστημα έξι μηνών καταγράφηκαν εννέα κρούσματα χρήσης ναρκωτικών στις τάξεις των ΣΥ.ΟΠ., γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για εισχώρηση των εξαρτησιογόνων ουσιών και στην Εθνική Φρουρά. Βάσει της ίδιας πληροφόρησης, κάποιοι εκ των ΣΥ.ΟΠ. που ενέχονταν σε υποθέσεις ναρκωτικών έχουν ήδη απολυθεί, ενώ για άλλους βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα και δεν αποκλείεται κι αυτοί να δουν την πόρτα της εξόδου από το στράτευμα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το όλο ζήτημα έγκειται στην ανεπάρκεια των ελέγχων πρόσληψης, που εμφανίζονται διάτρητοι διαδικαστικά.


Ενώ, π.χ., γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι όσον αφορά τις αναδοχές και υϊοθεσίες παιδιών, και ορθώς πράττεται τούτο (σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, ο έλεγχος φτάνει στα όρια της «προσβολής» των ελεγχομένων), δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο στις περιπτώσεις πρόσληψης λειτουργών σ’ έναν εξίσου σημαντικό τομέα του Κράτους, αυτόν της άμυνας και της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σχετίζεται, μάλιστα, με εφήβους και νέους ηλικίας 17-20 ετών.


Όπως πληροφορούμαστε, μόνο τον τελευταίο μήνα (Σεπτέμβριο) και μόνο στη Λευκωσία, τουλάχιστον 4 άτομα που εργάζονται στη νεο-ιδρυθείσα υπηρεσία του κράτους έχουν οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για κατοχή απαγορευμένων φαρμάκων (ουσιών).


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποινικό τμήμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ζήτησε κοινωνικο-οικονομική έκθεση από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας ή και παροχή νομικής αρωγής.


Σε μία τουλάχιστον περίπτωση Συμβασιούχου Οπλίτη, που τέθηκε, μάλιστα, σε διαθεσιμότητα, λόγω της σχετικής καταγγελίας, επανελήφθη διαδικασία νάρκοτεστ μετά την πάροδο ενός μηνός και, επειδή το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, επανήλθε στην υπηρεσία.


Επίσης, τους τελευταίους έξι μήνες τερματίστηκε η εργοδότηση άλλων πέντε ατόμων που εργάζονταν στην ίδια υπηρεσία (ΣΥ.ΟΠ.), λόγω χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Ένας εξ αυτών τερμάτισε την υπηρεσία του με δική του παραδοχή, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις ήταν με την συμβολή και των αστυνομικών Αρχών, αφού δεν υπήρξε παραδοχή.
Μήνυμα αποφασιστικότητας από τον Υπ. Άμυνας


Έτοιμος να καταστείλει το φαινόμενο αυτό δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης. Ερωτηθείς σχετικά από τη «Σημερινή της Κυριακής» για τις εν λόγω πληροφορίες, παραδέχθηκε, μεν, την ύπαρξη του φαινομένου, ωστόσο, ο ίδιος, όπως επισήμανε, έχει προβεί, ήδη, σε συγκεκριμένες ενέργειες για την πάταξή του.


«Από την πρώτη περίπτωση που τέθηκε ενώπιόν μου ότι εντοπίστηκαν σε ΣΥ.ΟΠ. ναρκωτικές ουσίες, ζήτησα να εφαρμοστεί άμεσα η πρόνοια που υπάρχει στα συμβόλαια εργοδότησής τους και αφορά την εξέταση νάρκοτεστ ή αιματολογικές εξετάσεις», ανέφερε ο Υπουργός.


Η σχετική πρόνοια, αν και υπάρχει στα συμβόλαια εργοδότησης των ΣΥ.ΟΠ., δεν εφαρμοζόταν μέχρι πρόσφατα, παρά μόνο μετά την εντολή του Σάββα Αγγελίδη.
Όπως είπε ο Υπουργός, στις διαδικασίες πρόσληψης των συγκεκριμένων οπλιτών αναφέρεται, κατά την υπογραφή της σύμβασής τους, ότι δεν κάνουν χρήση ουσιών, δεν κατέχουν ουσίες και ότι σίγουρα δεν έχουν καταδικαστεί για κάτι τέτοιο.


Ο κ. Αγγελίδης τόνισε, επιπρόσθετα, ότι στο παρελθόν δεν μπορούσε να απολυθεί κάποιος, αν δεν υπήρχε παραδοχή ή καταδίκη, γι’ αυτό ο ίδιος ζήτησε την εφαρμογή της πρόνοιας των νάρκοτεστ και των αιματολογικών εξετάσεων.
Επιβεβαίωση των πληροφοριών της «Σ»


Αναφορικά με τις πληροφορίες της «Σ» για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν τον τελευταίο καιρό, ο Υπουργός Άμυνας προέβη σε πλήρη επιβεβαίωση, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως στα κριτήρια για να διεκδικήσει θέση στην Άμυνα ένας υποψήφιος Συμβασιούχος Οπλίτης περιλαμβάνεται πλέον και η δυνατότητα εξέτασης για έλεγχο ύπαρξης στον οργανισμό του παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών.


Στη σχετική ενέργεια προέβη πριν από ένα μήνα το Υπουργείο του και, με βάση αυτήν την απόφαση, θα κληθούν οι επόμενοι νέοι ΣΥ.ΟΠ., κάτι που θα οδηγήσει, αφενός, στην καταστολή του φαινομένου κατοχής και χρήσης ουσιών από το προσωπικό, και, αφετέρου, στην πρόληψη άλλων πιθανών κινδύνων εξάπλωσης στο στράτευμα.


Στο ερώτημα, αν το Υπουργείο Άμυνας προβαίνει σε ψυχιατρικές εξετάσεις για τις προσλήψεις προσωπικού, ο Σάββας Αγγελίδης απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι για τις σχετικές προσλήψεις υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες, όπως το κριτήριο ότι, για να μπορέσει κάποιος να γίνει ΣΥ.ΟΠ., έπρεπε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Εθνική Φρουρά, να ανήκε στην ομάδα Ι1 ή Ι2 και να μην υπηρετούσε ειδική στρατιωτική θητεία, την οποία υπηρετούν όσοι αντιμετωπίζουν κάποιας φύσεως ψυχολογικά νοσήματα.


Επίσης, πρόσθεσε, από τη διαδικασία επιλογής και πρόσληψης ΣΥ.ΟΠ. αποκλείονται αυτόματα και όσα άτομα έχουν απαλλαγεί στο παρελθόν από τη στρατιωτική θητεία.


Τέλος, είπε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας, την ΥΚΑΝ, ακόμα και όταν υπάρχει έστω και μια πληροφορία για διερεύνηση υπόθεσης από τις Αρχές. Τότε, διευκρίνισε, το Υπουργείο λαμβάνει αμέσως γνώση και ενεργοποιεί τις ανάλογες εξουσίες που πηγάζουν από τη σύμβαση. «Αναλόγως των αποτελεσμάτων, προχωρούμε και σε τερματισμό ή όχι της σύμβασης», κατέληξε.