Αναλύσεις

Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΓεΣΥ

Δημοσκόπηση "Σ": Παρά το έλλειμμα ενημέρωσης, η πλειοψηφία του κόσμου επενδύει στο νέο σύστημα

Σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι συγκρούσεις και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις γύρω από την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, η πλειοψηφία του κόσμου φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες της για βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της IMR/Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Σημερινής» της Κυριακής, οι περισσότεροι φαίνεται να επενδύουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, ενδεχομένως επειδή «το επίπεδο υγείας στην Κύπρο» δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις ανάγκες τους (σε ποσοστό 61%).


Ακριβώς στο ίδιο ποσοστό (61%) είναι και όσοι εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, γεγονός που αποτυπώνει μια θετική στάση της κοινής γνώμης, η οποία στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται.


Την ίδια ώρα, πάντως, καταγράφονται ισχυρές εστίες σκεπτικισμού για τη βιωσιμότητα και τους σκοπούς του νέου συστήματος. Περίπου ένας στους τρεις θεωρεί ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν θα εξυπηρετηθούν οι απλοί πολίτες, αλλά τα συμφέροντα τρίτων, ενώ τέσσερεις στους δέκα δεν πιστεύουν ότι τελικά θα εφαρμοστεί το σύστημα - ευρήματα που αποτυπώνουν έλλειμμα εμπιστοσύνης και ενδεχομένως καχυποψίας απέναντι στους κυοφορούμενους σχεδιασμούς.


Επίσης, διαφαίνεται ένα σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών για βασικές παραμέτρους του νέου συστήματος. Η πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν γνωρίζει «καλά» τι είναι το ΓεΣΥ (46% λίγο και 19% καθόλου), ενώ τέσσερεις στους δέκα δεν γνώριζαν ότι από την 1η Μαρτίου του 2019 θα ξεκινήσει η περικοπή εισφορών στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις - ευρήματα που θα πρέπει να προβληματίσουν τους εμπλεκομένους.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:


Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής.
Διεξαγωγή: 7-8 Νοεμβρίου 2018.
Κάλυψη: Παγκύπρια - αστικές και αγροτικές περιοχές.
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18.
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα.
Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.
Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
1. Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο της υγείας στην Κύπρο;

Πολύ καλό 4%
Αρκετά καλό 35%
Όχι και τόσο καλό 42%
Καθόλου καλό 19%
Τη διαπίστωση ότι νοσεί το επίπεδο της παρεχόμενης υγείας στην Κύπρο φαίνεται να συμμερίζεται η πλειοψηφία του κόσμου, με μια αξιοσημείωτη μερίδα να απορρίπτει καθολικά (19%) το υφιστάμενο σύστημα ιατρικών υπηρεσιών.
2. Πόσο καλά θα λέγατε ότι γνωρίζετε τι είναι το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ);
Πολύ 6%
Αρκετά 29%
Λίγο 46%
Καθόλου 19%
Αν και το πρώτο στάδιο του νέου συστήματος ξεκινά σε δύο μήνες με την εγγραφή των ιατρών, εντούτοις, δύο στους τρεις πολίτες εκφράζουν άγνοια για βασικές παραμέτρους του ΓεΣΥ. Αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης καλούνται να διορθώσουν Υπουργείο, ΟΑΥ και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς με συντονισμένες επικοινωνιακές δράσεις.
3. Γνωρίζετε ότι από την 1η Μαρτίου του 2019 θα ξεκινήσουν να σας περικόπτονται εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις για το ΓεΣΥ;
ΝΑΙ 58%
ΟΧΙ 42%
Αν και η πλειοψηφία γνωρίζει για τις εισφορές, εντούτοις ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό (τέσσερεις στους δέκα) απαντούν αρνητικά, γεγονός που επιβεβαιώνει το έλλειμμα ενημέρωσης που αποτυπώθηκε στην προηγούμενη ερώτηση.
4. Ποιοι πιστεύετε ότι θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο οικονομικά για τη χρηματοδότηση λειτουργίας του ΓεΣΥ;
Όλοι 45%
Το κράτος 31%
Το κράτος και οι εργοδότες 16%
Οι εργοδότες 3%
Οι εργοδοτούμενοι 3%
Το κράτος και οι εργοδοτούμενοι 2%
Δύο τάσεις φαίνεται να προδιαγράφονται στην κοινή γνώμη για το θέμα της χρηματοδότησης του ΓεΣΥ. Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες προκρίνει τον κοινό κουμπαρά, αλλά αξιοπρόσεκτα υψηλό είναι το ποσοστό που ζητεί μεγαλύτερη συνεισφορά του κράτους -είτε μόνο του (31%), είτε σε συνδυασμό με τους εργοδότες (16%).
5. Κατά την άποψή σας, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών, των γιατρών ή του απλού πολίτη;
Μεγάλων εταιρειών 21%
Γιατρών 13%
Απλού πολίτη 39%
ΔΓ/ΔΑ 27%
Μοιρασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στο κατά πόσον η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του «απλού πολίτη», όπως είναι η φιλοσοφία του νέου σχεδίου, ή θα αποτελέσει ακόμα μια μαύρη τρύπα, εξυπηρετώντας τελικά τα συμφέροντα τρίτων (μεγάλων εταιρειών και, σε μικρότερο βαθμό, των γιατρών). Στάση αναμονής τηρεί περίπου ένας στους τέσσερεις, μη εκφράζοντας γνώμη στο παρόν στάδιο.
6. Πιστεύετε ότι τελικά το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί ή όχι;
ΝΑΙ 61%
ΟΧΙ 39%
Πεπεισμένη ότι θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ εμφανίζεται η πλειοψηφία του κόσμου, η οποία εναποθέτει τις ελπίδες της για επίλυση των χρόνιων και σοβαρών προβλημάτων του τομέα της Υγείας στο καινούργιο σύστημα. Υψηλό, ωστόσο, είναι και το ποσοστό όσων δεν πιστεύουν ότι θα πραγματοποιηθεί η εφαρμογή του συστήματος, γεγονός το οποίο δεν περνά απαρατήρητο.