Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Ερώτηση στην Ε.Ε. για τον Πενταδάκτυλο

Σε καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «πρωτοφανή καταστροφή στον Πενταδάκτυλο λόγω των παράνομων λατομεύσεων που προωθεί το κατοχικό καθεστώς», προέβη, μετά και τις αποκαλύψεις της «Σημερινής», ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. Όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου, η ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει υποστεί η οροσειρά του Πενταδακτύλου έχει ως αποτέλεσμα, «σπάνια τοπικά είδη χλωρίδας και πανίδας να κινδυνεύουν με πλήρη αφανισμό. Επιπλέον», προστίθεται, «υλικό από τις παράνομες λατομεύσεις στα κατεχόμενα μεταφέρεται και πωλείται στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση ελεύθερες περιοχές».


Ο κ. Μαυρίδης σημειώνει, επίσης, ότι προκαλεί «έκπληξη που η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι ήδη ενταγμένη στις υπό παρακολούθηση ζώνες ειδικής προστασίας» και ρωτά την Ευρ. Επιτροπή, μεταξύ άλλων, «πώς διασφαλίζεται (...) η ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ της Ε.Ε. που παραχωρήθηκαν;» και «πώς εφαρμόζονται οι πρόνοιες των Κανονισμών, περιλαμβανομένης της προστασίας της ε/κ ιδιοκτησίας γης;».


Ερωτά, επίσης, «πώς προστατεύονται από τον έκδηλα αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω ανεξέλεγκτης λατόμευσης, οι επιχειρήσεις στις ελεύθερες περιοχές που τηρούν τους απαραίτητους ελέγχους και περιβαλλοντικές μελέτες;».

Υποστηρίξτε τη