Ειδήσεις

Συμβάσεις για... λίγους

Στον αέρα προτού καν ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τα λεωφορεία


Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την προκήρυξη του διαγωνισμού που θα αφορά τις Δημόσιες Συγκοινωνίες για τα αστικά λεωφορεία. Το Yπουργείο Μεταφορών βρίσκεται ήδη στο στάδιο ελέγχου των εγγράφων προσφορών και, μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία (εντός των επόμενων δυο βδομάδων), θα ζητηθούν οι τελικές εγκρίσεις. Ακολούθως, θα προκηρυχθούν οι προσφορές.


Η «Σημερινή» επικοινώνησε με τις υφιστάμενες εταιρείες Δημόσιων Συγκοινωνιών, οι οποίες εξέφρασαν μεν το ενδιαφέρον τους να επαναδιεκδικήσουν τις συμβάσεις, αλλά δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τα υψηλά «στάνταρ» που έχουν τεθεί από πλευράς Υπουργείου, τα οποία εν τέλει μπορεί να αποβούν απαγορευτικά, αποτρέποντάς τις από το να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
«Θα μείνουμε χωρίς Συγκοινωνίες»


Από συγκεκριμένη εταιρεία, μάλιστα, μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι, σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν γίνει δέκτης προσφορών που θα ανταποκρίνονται στους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε χωρίς Δημόσιες Συγκοινωνίες. Επιπρόσθετα, σημείωσαν πως με τέτοιους όρους θεωρείται τουλάχιστον δύσκολο να ενδιαφερθεί μια ξένη εταιρεία να επενδύσει στον τομέα των Μεταφορών στην Κύπρο, ένεκα των «απαγορευτικών οικονομικών όρων», που αφορούν κυρίως το ύψος της προκαταβολής, των επενδύσεων και των εγγυήσεων που θα κληθούν να καταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, αλλά και της «μεγάλης κρατικής παρεμβατικότητας».


Πέραν τούτων, όπως υποστηρίζουν, υπάρχει και η προϋπόθεση της εμπειρίας. Για να μπορείς να συμμετάσχεις στον διαγωνισμό, πρέπει να είσαι κάτοχος αδειών αστικής ή υπεραστικής γραμμής τα τελευταία πέντε χρόνια και, ως εκ τούτου, η πίτα με τους ενδιαφερόμενους περιορίζεται ακόμη περισσότερο.
Η πρόνοια για ανανέωση


Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στις υφιστάμενες συμβάσεις υπάρχει η πρόνοια για επέκταση των συμβολαίων των εταιρειών. Δηλαδή, στο ενδεχόμενο αποτυχίας της όλης διαδικασίας που δρομολογείται με τον διαγωνισμό για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες, το κράτος έχει το δικαίωμα να ανανεώσει τις συμβάσεις στους σημερινούς αναδόχους. Οι πλείστες από τις υφιστάμενες εταιρείες που κατέχουν σήμερα τις συμβάσεις και με τις οποίες επικοινώνησε η «Σ» υποστήριξαν ότι έγινε διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων με το Υπουργείο, ενώ κάποιοι άλλοι εξέφρασαν διαφορετική άποψη.


Στην όλη εξίσωση φέρεται να μπαίνει και η ιστορία με τις υπερπληρωμές του κράτους προς τους λεωφορειούχους, οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής την περασμένη εβδομάδα στη «Σ», αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Με άλλα λόγια, η διαφωνία του κράτους με τις συγκεκριμένες εταιρείες επί των υπερπληρωμών, ενδέχεται εκ των πραγμάτων να επηρεάσει το όποιο ενδιαφέρον. Ανάμεσα σε άλλα, τη δική της σημασία έχει και η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Τρίτη (6/11), ότι οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία «Ζήνων», στη Λάρνακα, είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες.
«Να ενημερωθούν»


Στον αντίποδα, ο υπεύθυνος για την ετοιμασία των νέων συμβάσεων, Αριστοτέλης Σάββα, κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που διατύπωσαν στη «Σ» οι λεωφορειούχοι, τόνισε ότι έγιναν διαβουλεύσεις με τις εν λόγω εταιρείες και κατατέθηκαν γραπτώς τα σχόλιά τους, τα οποία αξιολογήθηκαν. «Εκεί και όπου μπορούσε το Υπουργείο -μέσα σε λογικά πλαίσια- να δώσει κάποιο περιθώριο για να υπάρξει μια μικρότερη δέσμευση έναντι των επενδύσεων, έγιναν κάποιες παραχωρήσεις», ανέφερε. Για να προσθέσει ότι οι αλλαγές έγιναν εντός ορίων και ότι οι εγγυήσεις που περιγράφονται στις υπό διαμόρφωση συμβάσεις είναι λογικές.


Ο κ. Σάββα δήλωσε, επίσης, ότι το τελικό κείμενο όσον αφορά τους όρους του διαγωνισμού είναι έτοιμο και αναρτημένο στο Ηλεκτρονικό Συστήματα Σύναψης Συμβάσεων (eprocurement). Μάλιστα κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να ανατρέξουν στο σύστημα και να ενημερωθούν για τις τελευταίες προσαρμογές που έχουν γίνει στο κείμενο, αν και παραδέχτηκε ότι στο παλαιότερο κείμενο οι απαιτήσεις ήταν όντως πιο υψηλές.
Θεοπέμπτου:
«Μάθαμε από τα λάθη μας;»


Την άποψη ότι το όλο ζήτημα με τις Δημόσιες Συγκοινωνίες δεν είναι θέμα απλώς συμβολαίων, διατύπωσε στη «Σ» ο βουλευτής των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. «Δεν θα έπρεπε πρώτα να βλέπαμε ποια είναι τα προβλήματα, τα θετικά και τα αρνητικά και μετά να βεβαιωθούμε ότι η προσφορά που θα προκηρύξω ή ο τρόπος που θα δώσω λύση στο πρόβλημα θα μου διασφαλίζει ότι θα έχω καλύτερη υπηρεσία;», διερωτήθηκε. Για να προσθέσει: «Αυτό δεν το κάναμε. Απλώς καθίσαμε και βλέπουμε συμβόλαια. Τίποτα άλλο. Ούτε αν δούλεψε το σύστημα, ούτε αν οι διαδρομές ήταν αυτές που έπρεπε να είναι».


Ο βουλευτής των Οικολόγων και πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και με τις νέες συμβάσεις θα συνεχίσουμε ως πολίτες να έχουμε αυτό που είχαμε και προηγουμένως. «Αν η ερώτηση είναι "αξιολόγησαν το προηγούμενο σύστημα και βρήκαν τα λάθη για να κάνουνε κάτι καλύτερο;", η απάντηση είναι ότι δεν το έχουν κάνει. Αυτήν τη δημόσια διαβούλευση και την ετοιμασία των κειμένων δεν την έχουν κάνει», τόνισε χαρακτηριστικά.