Τοπικά

Ανοιχτές πληγές στο οδόφραγμα

Σημείο διέλευσης ο δρόμος ηρώων και μαρτύρων της Δερύνειας


Στην αυριανή διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας και Δερύνειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα είναι απόντες. Το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης. Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, δεν θα παραστεί μετά από κοινή απόφαση με τον κ. Ακιντζί, διότι όπως επεσήμανε, «αυτό θα έπαιρνε ένα είδος μίας τελετής ωσάν να ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε στην Κύπρο κάτι τόσο σημαντικό». Βέβαια, απ’ ό,τι φαίνεται οι περισσότεροι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της ελεύθερης Αμμοχώστου έχουν μία εντελώς διαφορετική άποψη, όπως βέβαια και η δημοσκόπηση της «Σ» της περασμένης Κυριακής, που κατέδειξε πως έξι στους δέκα διαφωνούν με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων ως μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Κυβέρνηση: «Οικονομικοί λόγοι»


Βέβαια η Κυβέρνηση, αλλά και το κυβερνών κόμμα δεν παρέλειψαν να μετακυλίσουν το βάρος των αντιδράσεων και να το αποδώσουν σε καθαρά οικονομικούς λόγους. Το έπραξε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας στους ανησυχούντες ότι η διάνοιξη θα διευκόλυνε μεν τις επισκέψεις, αλλά θα επιτάχυνε και την ώρα της επιστροφής, χαρακτηρίζοντας ως «μη σοβαρά» τα επιχειρήματα που ακούγονται για αθέμιτο ανταγωνισμό και οικονομικές επιπτώσεις στην οικονομία της ελεύθερης Αμμοχώστου.


Το έπραξε και ο ίδιος ο Υπεύθυνος Διεύθυνσης Κυπριακού του κυβερνώντος κόμματος, Χαράλαμπος Σταυρίδης, όταν ερωτώμενος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ανέφερε κατά λέξη πως «εάν κάποιοι επιχειρηματίες που ασχολούνται στον τουριστικό κλάδο θεωρούν ότι μπορούν να απειληθούν από το διάνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, εμάς ως Δημοκρατικό Συναγερμό δεν μας απασχολεί διόλου».
Αντιδράσεις για δήλωση Σταυρίδη


Η δήλωση του Χαράλαμπου Σταυρίδη, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους επιχειρηματίες και τους ξενοδόχους της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Ερωτώμενος από τη «Σ» ο Πρόεδρος της Τουριστικής, Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας Αμμοχώστου (ΤΕΒΕΑ), Πέτρος Πέτρου, για τις προεκτάσεις που αναμένεται να λάβει η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, αλλά και τη θέση των επιχειρηματιών της περιοχής, διερωτήθηκε κατά πόσον η υλοποίηση τέτοιων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορεί να ωφελήσει παρά να ζημιώσει την οικονομία του τόπου γενικότερα.


Απάντησε στον κ. Σταυρίδη ξεκαθαρίζοντας πως το θέμα δεν είναι καθαρά οικονομικό, αλλά οι προεκτάσεις της απόφασης θα επηρεάσουν περισσότερο την ευρύτερη κοινωνία και την οικονομία της χώρας γενικότερα. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η λύση που θα προκύψει να αφορά δύο ξεχωριστά κράτη, με τα οδοφράγματα να καταντούν απλά σημεία διέλευσης σε ξεχωριστό κατοχικό «κράτος».
ΠΑΣΥΞΕ: Αλληλένδετα τουρισμός-εθνικό συμφέρον


Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις των ξενοδόχων της ελεύθερης Αμμοχώστου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ της επαρχίας, Θεόδωρος Τάκκας, ξεκαθάρισε στη «Σ» ότι οι αντιδράσεις που εκφράζονται έχουν παρερμηνευθεί και ότι δεν στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στις οικονομικές επιπτώσεις των ξενοδόχων και των επιχειρηματιών μιας επαρχίας, αλλά στις επιπτώσεις που θα προκληθούν βαθμιαία σε ολόκληρη τη χώρα. Υπενθύμισε πως η επαρχία Αμμοχώστου συνεισφέρει με το μεγαλύτερο ποσοστό του τουρισμού στην οικονομία του κράτους, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα προϊόν που θα έπρεπε να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.


Ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, ανέφερε ο κ. Τάκκας, δεν ασκεί πολιτική, αλλά εκφράζει τις θέσεις του όπως αυτές ζητήθηκαν από την ξενοδοχειακή και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία. Παραδέχθηκε πως το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από το συμφέρον του τουρισμού και της οικονομίας. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, τόνισε, λαμβάνοντας υπόψη και τους παράγοντες που συντέλεσαν στην άμβλυνση της οικονομικής κρίσης, τουρισμός και εθνικό συμφέρον φαίνεται να είναι στοιχεία αλληλένδετα και αναπόσπαστα.
ΔΗΣΥ: «Κοινό αίτημα»


Τις αναφορές του για το οδόφραγμα Δερύνειας σχολίασε στη «Σ» και ο ίδιος ο Υπεύθυνος Διεύθυνσης Κυπριακού, Χαράλαμπος Σταυρίδης. Πρόκειται, απάντησε, για ένα εθνικό ζήτημα και η υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης προέκυψε ως κοινό αίτημα των Δερυνειωτών και των Αμμοχωστιανών. Απαντώντας στις ανησυχίες για αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το τουριστικό προϊόν δεν θα επηρεαστεί, αφού κάτι παρόμοιο δεν έγινε μέχρι σήμερα εξαιτίας των υπόλοιπων ανοικτών οδοφραγμάτων, ενώ αντιθέτως αναμένεται να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν.
ΑΚΕΛ: «Να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα»
Θετικό προς τη διάνοιξη οδοφραγμάτων και το ΑΚΕΛ, το οποίο διά στόματος του Εκπροσώπου Τύπου Στέφανου Στεφάνου ανέφερε ότι η υλοποίηση τέτοιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης οδηγεί προς τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά και της μετακίνησης. Σε ό,τι έχει να κάνει με το Κυπριακό, επεσήμανε στη «Σ» ο κ. Στεφάνου, «πρέπει να βλέπουμε μόνο τη μεγάλη εικόνα και να μην προβαίνουμε σε ενέργειες που να οδηγούν σε προβλήματα και ένταση την ώρα που γίνεται προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών».
ΔΗΚΟ: «Επικοινωνιακά παιχνίδια»


Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Κυβέρνησης ως επικοινωνιακή πολιτική στο πλαίσιο των πιέσεων που δέχεται από το ΑΚΕΛ για επανέναρξη των συνομιλιών. Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση της έλλειψης της σταθερότητας της Κυβέρνησης, επεσήμανε ο κ Μυλωνάς, η οποία, όπως είπε, μετέτρεψε το κυπριακό πρόβλημα, από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σε ζήτημα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τόνισε πως οι ανησυχίες των κατοίκων της επαρχίας Αμμοχώστου είναι μόνο ένα μέρος των γενικότερων ανησυχιών που εκφράζονται, αφού υποστήριξε ότι δημιουργούνται τετελεσμένα και η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στρέφεται στα επικοινωνιακά, όπως τα χαρακτήρισε, παιχνίδια της Κυβέρνησης και όχι στην τουρκική αδιαλλαξία.
10.000 υπογραφές από το ΕΛΑΜ


Κανένα περιθώριο προς συζήτηση για διάνοιξη των οδοφραγμάτων δεν αφήνει το ΕΛΑΜ. Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Εκπρόσωπος Τύπου, Γεάδης Γεάδη, ξεκαθάρισε ότι το κίνημα τάσσεται απερίφραστα όχι μόνο εναντίον της διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων, αλλά και υπέρ του κλεισίματος υφιστάμενων, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές ως αναγνώριση και αναβάθμιση του ψευδοκράτους και υποβάθμιση του κυπριακού ζητήματος. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, αντιπροσωπία του κινήματος παρέδωσε στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Βασίλη Πάλμα, τις πρώτες δέκα χιλιάδες υπογραφές για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, βασιζόμενοι, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στις προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι όποιο οργανωμένο σύνολο μαζέψει πέραν των οκτώ χιλιάδων υπογραφών, θα μπορεί να θέσει ενώπιον της Κυβέρνησης οποιοδήποτε ζήτημα.


Ο Γεάδης Γεάδη χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια της Κυβέρνησης να ζητήσει τη διάνοιξη του οδοφράγματος, όπου το 1996 άφησε την τελευταία του πνοή ο Σολωμός Σολωμού και ο Τάσος Ισαάκ και ότι στο συγκεκριμένο σημείο θα έπρεπε να στήνονταν μνημεία για τους νεκρούς της επαρχίας Αμμοχώστου και όχι να αποτελεί σημείο διέλευσης ξένων τουριστών αλλά και ντόπιων, οι οποίοι, όπως ανέφερε, «θα χρηματοδοτούν την κατοχή».
ΕΔΕΚ: Σοβαρές επιπτώσεις


Η ΕΔΕΚ, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρός της, Μαρίνος Σιζόπουλος, εμμένοντας στην ξεκάθαρη και πάγια θέση που διατύπωσε ήδη από το 2015 για τις σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνει την αντίθεσή της προς το άνοιγμά του. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το άνοιγμα του συγκεκριμένου οδοφράγματος θα ενταφιάσει, όπως ανέφερε, οριστικά την προοπτική επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Επιπρόσθετα, επεσήμανε, η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την ελεύθερη Αμμόχωστο προς τα κατεχόμενα θα προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους κατοίκους της περιοχής, όπως μικροεπαγγελματίες και αγρότες και θα ενισχύσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Εν ψυχρώ δολοφονίες


Πληγές και θύμησες του παρελθόντος επαναφέρει η διάνοιξη της λεωφόρου Αμμοχώστου. Στο σημείο της διέλευσης, το οποίο θα οδηγεί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, 22 χρόνια πριν, δύο νέα παλληκάρια, ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού, δολοφονούνται άνανδρα από τους Γκρίζους Λύκους με τρεις ημέρες διαφορά, κατά τη διάρκεια μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι μοτοσικλετιστές. 44 χρόνια πριν, τον Αύγουστο του 1974, στην περιοχή «Περβόλια της Πέρτζιενας», δεκάδες άμαχοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι και δολοφονήθηκαν επί τόπου από τις δυνάμεις εισβολής, ενώ πολλοί εξ αυτών εξακολουθούν να αγνοούνται, χωρίς ακόμη το ψευδοκράτος να έχει παραχωρήσει άδεια για έρευνες στην περιοχή, στην οποία πιστεύεται ότι υπάρχουν ομαδικοί τάφοι.
Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες


Οι εργασίες επί της λεωφόρου Αμμοχώστου, που αναμένεται να συνδέει τη Δερύνεια με την κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια, τον Άγιο Μέμνονα και την Αμμόχωστο, προκάλεσαν και τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών των επηρεαζόμενων τεμαχίων. Αιτία, τα υπερβολικά χαμηλά ποσά που προσέφερε η Κυπριακή Δημοκρατία στους 187 επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες, ως αποζημίωση μετά τη διαπλάτυνση στην οποία προέβησαν οι ίδιες οι κατοχικές «αρχές». Τα ποσά απαλλοτρίωσης ανέρχονται στα €45 ανά τετραγωνικό μέτρο για την απαλλοτρίωση του μέρους των ακινήτων που επηρεάζονται, ποσά, που, όπως αναφέρουν, είναι υπερβολικά χαμηλά σε σύγκριση με άλλες πόλεις αλλά και από τις εκτιμήσεις του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.


Σε σχετική επιστολή, την οποίαν απέστειλαν τον περασμένο Οκτώβριο στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, στους βουλευτές της επαρχίας, καθώς και στον ίδιο τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, εκφράζουν τη δυσφορία τους για την επέμβαση του κρατικού καθεστώτος στις περιουσίες τους αλλά και την υποτίμηση που υφίστανται από την Κυβέρνηση.