Ειδήσεις

Κλιντ Ίστγουντ

Ο Κλιντ Ίστγουντ είναι Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, ένας από τους μύθους και τους θρύλους του αμερικανικού κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1930, στο Σαν Φρανσίσκο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός τη δεκαετία του '50. Ο πρώτος του σημαντικός ρόλος ήταν στην τηλεοπτική σειρά γουέστερν Rawhide, τον οποίο κέρδισε λόγω του ύψους του, 6 πόδια 4 ίντσες.


Στον κινηματογράφο καθιερώθηκε με τη συμμετοχή του στην κινηματογραφική τριλογία των σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε «ως ο άνθρωπος χωρίς όνομα» μεταξύ των ετών 1964 και 1966, με την τελευταία να είναι η αξέχαστη: «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος». Σε αυτήν την τριλογία μιλούσε λίγο και η σιωπή του, λόγω και του παρουσιαστικού του, δημιουργούσε μία έντονη και επιβλητική εμφάνιση. Εμβληματικός ρόλος στην καριέρα του ήταν και αυτός του επιθεωρητή Κάλαχαν (Dirty Harry), που τον ερμήνευσε με τεράστια επιτυχία συνολικά σε πέντε ταινίες, η πρώτη το 1971.


Σκηνοθετεί ταινίες ήδη από τη δεκαετία του '70, που αφήνουν καλές εντυπώσεις, αλλά η κινηματογραφική του καριέρα παραμένει ταυτισμένη με τους ρόλους των σκληροτράχηλων ηρώων που τον έκαναν διάσημο ως ηθοποιό. Είχε πάντοτε τον ρόλο του «καλού» και παρουσιαζόταν πάντοτε ως ο προστάτης των φτωχών, αδύναμων και αδικημένων. Κυνηγούσε τους «κακούς» χωρίς έλεος και χωρίς να επιδεικνύει οποιοδήποτε ενδιαφέρον και προσοχή για την προστασία των «δικαιωμάτων των κακών».


Αυτό αλλάζει το 1992, όταν σε ηλικία 62 ετών σκηνοθετεί την ταινία «Οι Ασυγχώρητοι». Η ταινία πήρε εξαιρετικές κριτικές, προτάθηκε για πολλά βραβεία και τελικά κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο Κλιντ Ίστγουντ κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ενώ ήταν και υποψήφιος για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Τα επόμενα χρόνια οι σκηνοθετικές του δουλειές γνωρίζουν μεγάλη αναγνώριση και τον καθιερώνουν ως έναν από τους σημαντικότερους Αμερικάνους σκηνοθέτες.


Κέρδισε δεύτερη φορά το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας το 2004 για την ταινία Million Dollar Baby (που επίσης πήρε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας) καθώς και άλλες δύο υποψηφιότητες. Δεν έκρυψε ποτέ την ερωτική και θυελλώδη σχέση του με το μοντέλο Sondra Locke, την οποία και καθιέρωσε ως ηθοποιό συμπρωταγωνίστριά του, χωρίς να έχει ιδιαίτερο ταλέντο στην υποκριτική.


Ο Κλιντ Ίστγουντ είναι επίσης και μουσικός και έχει συνθέσει τη μουσική για ορισμένες από τις ταινίες που σκηνοθέτησε. Έχει τη δική του εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών με το όνομα Malpaso, την οποία ίδρυσε το 1967 και η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο με μεγάλη επιτυχία.


Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.
Μακαρίου 71, Λ/σία