Παιδεία

Ο θεσμός του εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου

Χρειάζεται να προσδιοριστούν ξανά διδακτέα ύλη και προγράμματα όλων των τάξεων


Ο θεσμός του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου είναι επιβεβλημένος κι απόλυτα αναγκαίος, σε μια εποχή στην οποία όλοι οι άνθρωποι έχουν το πλήρες δικαίωμα της μόρφωσης, της πρόσβασης στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης για επαγγελματική αποκατάσταση κι ένταξη ή και σε κάποιες περιπτώσεις επανένταξη στην αγορά εργασίας. Η οικονομική κρίση κατέδειξε τέτοια χαρακτηριστικά ως προς την επαγγελματική σταθερότητα και την επαγγελματική κινητικότητα, τα οποία ήταν άγνωστα μέχρι τη στιγμή της εμφάνισής της.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος και ο θεσμός των Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων παραμένει ο ίδιος και γίνεται και πιο απαραίτητος. Ακόμα και πριν από την κρίση και την άνοδο της ανεργίας, άνθρωποι χωρίς απολυτήρια Λυκείων δύσκολα έβρισκαν δουλειά για απασχόλησή τους σε διάφορα επαγγέλματα. Σήμερα, αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο, καθώς, αν κάποιος ερευνήσει έστω και ελάχιστα τους καταλόγους των ανέργων στην Κύπρο, θα διαπιστώσει πως μεγάλο ποσοστό των ανέργων συμπολιτών μας δεν έχουν απολυτήριο Λυκείου.


Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τα προγράμματα του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου, όπως επίσης και τη διδακτέα ύλη όλων των τάξεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων αυτών για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.


Τονίζω πως ο ρόλος του θεσμού παραμένει ο ίδιος, διότι είναι σημαντικός όχι μόνο γι' αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και για την οικονομία της χώρας. Επίσης, ένας αριθμός μαθητών μας σήμερα, ας μην το ξεχνάμε, είναι εργαζόμενοι, όμως στόχος και επιθυμία τους είναι η φοίτησή τους σε πανεπιστήμια. Σήμερα η δημόσια εκπαίδευση είναι προσαρμοσμένη στα σταθερά ωράρια του πρωινού και τα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια λειτουργούν λόγω κυρίως ενός προγράμματος του ΥΠΠ.


Το εν λόγω πρόγραμμα όμως δεν είναι ευέλικτο, για να καλύπτει τις ανάγκες τόσο της κατηγορίας των ανθρώπων που περιέγραψα παραπάνω, όσο και της κατηγορίας των εργαζομένων μαθητών. Ως αποτέλεσμα αυτού, πολλοί μαθητές υποχρεώνονται να κάνουν πολλές απουσίες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις της εργασίας τους, με συνέπεια ένας αριθμός μαθητών από αυτούς να μένει στην ίδια τάξη από απουσίες ή να εγκαταλείπει τελικά εντελώς τη φοίτησή του.


Ο θεσμός των Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων είναι για την ΕΕ ιερός, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη διά βίου μάθηση. Ως γνωστόν, στόχοι της διά βίου μάθησης είναι η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικιών, μέσα από απόκτηση γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που τους επιτρέπουν να προοδεύσουν οικονομικά, επαγγελματικά, κοινωνικά.


Συνεπώς, είναι καιρός να ασχοληθούμε σοβαρά με τον εκσυγχρονισμό του θεσμού αυτού, στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά τα σχολεία και φυσικά με τη στήριξη των υφιστάμενων μαθητών αλλά και για τους εν δυνάμει μαθητές που για οικονομικούς, προσωπικούς και πολλούς άλλους λόγους θα θελήσουν να φοιτήσουν σε αυτά τα σχολεία. Επιβάλλεται να επαναξιολογήσουμε τους κλάδους που θα προσφέρονται στους μαθητές των Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων, ώστε εύκολα με την αποφοίτησή τους να δύνανται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ή/και να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια.


Για να στηριχθεί ένας θεσμός, ο οποίος αποδεδειγμένα προσφέρει στην Πολιτεία και στην κοινωνία, δεν αρκούν μόνο τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Πρέπει να βρεθούν τρόποι στήριξης των ιδίων των ανθρώπων που φοιτούν σε αυτόν. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην οικονομική στήριξη αυτών των ανθρώπων και εισηγούμαι, όπως έχει παραχωρηθεί στους μαθητές του πρωινού σχολείου το δικαίωμα να διακινούνται δωρεάν με τα αστικά λεωφορεία, να δοθεί και στους μαθητές που φοιτούν στα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια, ανεξαρτήτως της ηλικία τους.


Ο θεσμός αυτός μπορεί να εκσυγχρονισθεί με παράλληλη ειδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε μεθόδους διδασκαλίας και μεθόδους οργάνωσης και διοίκησης της τάξης για τη διά βίου μάθηση. Επίσης θεωρώ πως οι διευθυντές που αναλαμβάνουν καθήκοντα σε Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο είναι καλό να έχουν προσόντα και γνώσεις, που να συνάδουν με τις ανάγκες αυτού του τύπου σχολείου.


Για να υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός των Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων είναι αναγκαία προϋπόθεση η οργάνωση και η καταγραφή των Κανονισμών Λειτουργίας τους. Κανένας οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς συγκεκριμένους κανονισμούς, καθώς αυτό αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία ενός τομέα που φιλοδοξεί και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία και στην κοινωνία.
ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
Βουλευτής Αμμοχώστου