Υγεία

Στο ακουστικό οι γιατροί

Οι απαντήσεις των κομμάτων στα αιτήματα του ΠΙΣ


Τεντώνει το σχοινί των ισορροπιών για το ΓεΣΥ μετά και τις απαντήσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στις προϋποθέσεις που έθεσαν οι γιατροί μέσω του ομόφωνου ψηφίσματός τους στη Γενική τους Συνέλευση στις 27 Οκτωβρίου. Στις απαντήσεις που απέστειλε γραπτώς ο ΟΑΥ αναφέρει ότι συζητεί τρεις από τις πέντε θέσεις των γιατρών. Δεν συζητεί ενδεχόμενη αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ και θέτει εκτός πλαισίου οποιαδήποτε συζήτηση για την αυτονόμηση, καθώς, όπως αναφέρει, δεν αφορά την υπηρεσία του.


Από πλευράς του, ο Υπουργός Υγείας προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε γραπτή ανακοίνωση, καλώντας τις δύο πλευρές σε διάλογο. «Δεδομένης της πρόθεσης των δύο πλευρών για συζήτηση, επαναλαμβάνω την πρόσκλησή μου προς τον ΠΙΣ και τον ΟΑΥ για διαβούλευση επί των θεμάτων που μπορούν να τύχουν αναπροσαρμογής, με στόχο να εξευρεθούν συγκλίσεις που θα ικανοποιούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα είναι προς όφελος του Κύπριου ασθενούς».


Λίγο αργότερα, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, δήλωσε πως αν και δεν έχει λάβει κάποια πρόσκληση, η απάντησή του είναι θετική και θα προσέλθει στον διάλογο μεταξύ των τριών εμπλεκομένων - ΠΙΣ, Υπουργού και ΟΑΥ. Οι γιατροί, πάντως, απέστειλαν ήδη το σχετικό ψήφισμα με την πρόθεση να δώσουν και διευκρινίσεις εκεί και όπου χρειάζεται, πέραν του Υπουργείου Υγείας, του ΟΑΥ και των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
ΠΙΣ: Τα γραπτά μένουν


Ο ΠΙΣ ζητεί από τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, γραπτή τοποθέτηση για τις πέντε προϋποθέσεις που απέστειλε επίσης γραπτώς για ενδεχόμενη ένταξη του ιατρικού κόσμου στο ΓεΣΥ. Μιλώντας στη «Σ» το μέλος του Δ.Σ. του ΠΙΣ, Χάρης Αρμεύτης, τόνισε πως «αναμένουμε τη γραπτή τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας και σχετικά με τις θέσεις μας που αναφέρονται στο ψήφισμα και ακολούθως θα τοποθετηθούμε». Γραπτές θέσεις όμως αναμένουν οι γιατροί και από τα κοινοβουλευτικά κόμματα προτού τοποθετηθούν. Έχουν ήδη αποστείλει σε όλα τα κόμματα το ομόφωνο ψήφισμα-οδηγό της 27ης Οκτωβρίου και τους καλούν να τοποθετηθούν. Η «Σημερινή» της Κυριακής επικοινώνησε με τα κόμματα και έλαβε τις σχετικές απαντήσεις.
Διάλογο το ΑΚΕΛ, ανησυχίες το ΔΗΚΟ


Το ΑΚΕΛ, διά του Εκπροσώπου Τύπου, Γιώργου Λουκαΐδη, επανέλαβε τη θέση του κόμματος για την ανάγκη να προσέλθουν όλα τα μέρη σε διάλογο, «ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι εύλογες ανησυχίες του ιατρικού κόσμου, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να ανατρέπεται η φιλοσοφία και τα χρονοδιαγράμματα του ΓεΣΥ».


Από την πλευρά του, το ΔΗΚΟ τονίζει ότι το ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμοστεί όπως έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι προϋποθέσεις, που έχουν τεθεί από τους γιατρούς, θα πρέπει να συζητηθούν. «Εκφράζουμε έντονη ανησυχία, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ το ΓεΣΥ θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται τον ερχόμενο Μάρτιο. Στόχος όλων πρέπει να είναι η επίλυση των προβλημάτων, μέσω ενός αμοιβαίου συμβιβασμού, καθώς ΓεΣΥ χωρίς τους ιδιώτες γιατρούς, θα είναι μισό ΓεΣΥ, από τη στιγμή που αποδεδειγμένα το 50% των ασθενών αποτείνονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και ιδιώτες γιατρούς», ήταν η επίσημη απάντηση που ελάβαμε.
Ερωτήματα από ΕΔΕΚ


Από τη Βύρωνος μάς επισημαίνεται ότι το ψήφισμα του ΠΙΣ είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, συνεπεία της απουσίας ενός ολοκληρωμένου και κοινά αποδεκτού σχεδιασμού από πλευράς Υπουργείου Υγείας για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Προσθέτει πως η ουσία του προβλήματος έγκειται στον ελλιπή και κακό σχεδιασμό, στον οποίο έχει προβεί το Υπουργείο, το οποίο, όπως υποστηρίζει, κατά παράβαση της νομοθεσίας προχωρεί σε παράλληλη εφαρμογή του ΓεΣΥ πριν ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων. «Η βεβιασμένη ενέργεια εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση του δημόσιου τομέα με αρνητικές και επικίνδυνες συνέπειες για τους πολίτες, αλλά και για το σύνολο του τομέα της Υγείας. Το καίριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από όλους τους εμπλεκομένους είναι τι είδους ΓεΣΥ θέλουμε να εφαρμόσουμε;», είναι το ερώτημα που θέτει η ΕΔΕΚ.
Ανθρωποκεντρικό, λένε οι Οικολόγοι


Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών υποστηρίζει την εφαρμογή του συμφωνημένου πλαισίου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας «με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος, προκειμένου να εξαλειφθεί η κοινωνική ανισότητα στον τομέα της Υγείας, να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δαπανών για την υγεία». Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δηλώνει πως στην υλοποίηση του ΓεΣΥ δεν χωράει η παραμικρή καθυστέρηση και κανένα πισωγύρισμα. «Τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να τηρηθούν, ενώ αν υπάρχουν εισηγήσεις βελτίωσης, αυτές μπορούν να τεθούν εντός ΓεΣΥ, με στόχο να παρασχεθεί στον λαό ποιοτική, οργανωμένη και αποτελεσματική δημόσια υγεία».
Συμμαχία: Διάλογος, όχι επιστολές


Για την υλοποίηση του ΓεΣΥ επιβάλλεται διάλογος γύρω από το τραπέζι και όχι μέσω επιστολών, δηλώνει η Συμμαχία Πολιτών. Καλεί τους άμεσα εμπλεκομένους (ΟΑΥ και ΠΙΣ), να βρουν διαύλους επικοινωνίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα που εγείρονται, τα οποία μπορούν να εξεταστούν και να ικανοποιηθούν, όπως η χωριστή απευθείας πληρωμή γιατρών που εργάζονται σε κέντρα υγείας και η εγγυημένη τιμή μονάδας. Η Συμμαχία Πολιτών καλεί επίσης τον ΠΙΣ όπως οι επαφές του με τα κόμματα να γίνονται παράλληλα με τον διάλογο με τον ΟΑΥ.
Πολύζου και Χρίστου σε διευθυντικά πόστα


Αξίζει να αναφερθεί πως μόλις την περασμένη Παρασκευή ανέλαβαν καθήκοντα στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ), ο Γενικός Διευθυντής Νικόλαος Πολύζου και η Οικονομική Διευθύντρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Τερψιθέα Χρίστου, με συμβάσεις πενταετούς διάρκειας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στο επόμενο διάστημα, αναμένεται η επιλογή και ο διορισμός των διευθυντικών ομάδων που θα έχουν την ευθύνη για την οικονομική και διοικητική διαχείριση των τριών Διευθύνσεων των δημόσιων νοσηλευτηρίων.