Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

1 στα 4 παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Εκατομμύρια παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση κάθε χρόνο. Στην Κύπρο οι έρευνες δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα παιδιά δέχεται σε κάποια φάση της ζωής του, κάποιου είδους σεξουαλική κακοποίηση. Συγκεκριμένα, ένα στα τέσσερα κορίτσια και ένα στα έξι αγόρια. Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο «Φωνή», με την ευκαιρία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τις πλείστες φορές (70% - 85%) ο δράστης είναι άτομο του οικείου περιβάλλοντος του παιδιού. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι πολύ μικρός αριθμός -υπολογίζεται κοντά στο 15% μόνο- σπάζουν τη σιωπή τους για να ζητήσουν βοήθεια ή να προβούν σε καταγγελία. Και αυτό, όταν όλες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η άμεση και εξειδικευμένη παρέμβαση είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί ένα θύμα να ξεπεράσει το τραύμα και να μπορέσει να έχει μια υγιή ανάπτυξη.
Το Συμβούλιο «Φωνή», υπεύθυνο για την Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, με την ανακοίνωσή του ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους πολίτες, με στόχο την πρόληψη και την εξάλειψη του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος. Κυρίως όμως προχωρεί στην αποτελεσματική εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής, η οποία προσφέρει σε κάθε παιδί που το χρειάζεται τον τρόπο να σπάσει τη σιωπή του και να έχει άμεση πρόσβαση στη βοήθεια και στήριξη που δικαιούται. Στο πλαίσιο αυτό, η «Φωνή» εγκαινιάζει -σε επίσημη εκδήλωσή της- στις 27 Νοεμβρίου την έναρξη ενημερωτικής εκστρατείας, για την προστασία των παιδιών, των εφήβων και των νέων της Κύπρου, με πρώτιστο στόχο η σιωπή των θυμάτων να γίνει Φωνή.

Υποστηρίξτε τη