Ειδήσεις

Κληρίδης: Για πρώτη φορά τραπεζίτες κάθισαν στο σκαμνί

Σε εκκρεμότητα τρεις μεγάλες υποθέσεις της οικονομίας

Λάβρος ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, σε βάρος όσων θεωρούν ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν στις έρευνες για την οικονομία είναι χαμένα. Θεωρεί ότι η Νομική Υπηρεσία έπραξε ό,τι ήταν δυνατό για να τιμωρηθούν οι ένοχοι για την οικονομία και επισημαίνει ότι ήταν ιστορική η στιγμή που, χάρη στις άοκνες προσπάθειες των δικηγόρων της Δημοκρατίας, κάθισαν στο σκαμνί της Δικαιοσύνης κορυφαίοι τραπεζίτες και αρκετοί καταδικάστηκαν, ενώ είχαν υπερασπιστές τους πλειάδα κορυφαίων δικηγόρων του τόπου.


Ο κ. Κληρίδης αποκάλυψε ότι οι δαπάνες για τις ανακρίσεις για την οικονομία ανήλθαν στα 5,66 εκατ. ευρώ. Εμφανώς εξοργισμένος, κατήγγειλε εσκεμμένη κακοήθεια από Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία έγραψαν ότι οι δαπάνες έφθασαν τα 40 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, κάλεσε και κάποιους να σταματήσουν την παραπλανητική δημοσιογραφία και να παρουσιάσουν τους πραγματικούς αριθμούς. Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι οι δαπάνες μεταξύ του Νοεμβρίου του 2013 και του Νοεμβρίου του 2018 ανήλθαν στα 22 εκατ. 915 χιλιάδες ευρώ για διεθνείς διαιτησίες, έξοδα εμπειρογνωμόνων για διαιτησίες και για έξοδα διαιτητών, στα 9 εκατ. 108 χιλιάδες ευρώ μόνο για την υπόθεση MIG του Αντρέα Βγενόπουλου, ενώ θα καταβληθούν επιπλέον 3 εκατ. ευρώ ως αμοιβή επιτυχίας σε διεθνή οίκο.


Επίσης, όπως είπε, για την ίδια περίοδο, τα δικηγορικά έξοδα αγωγών στην Ελλάδα ανέρχονται σε 36 χιλιάδες ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μισές δαπάνες καταβάλλονται από τη Νομική Υπηρεσία και οι υπόλοιπες μισές από την Κεντρική Τράπεζα.


Ο Γενικός Εισαγγελέας αποκάλυψε, επίσης, ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα τρεις μεγάλες υποθέσεις:


1. Για πολύ μεγάλα δάνεια στον Συνεργατισμό και για πλαστογραφίες,


2. για πλαστογραφίες στην Τράπεζα Κύπρου και


3. για τη εταιρεία FOCUS, για δωροδοκία και διαφθορά.


Περαιτέρω, ανέλυσε την πορεία των υποθέσεων στα δικαστήρια, στις υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συνάρτηση μεταξύ κόστους και αποτελέσματος. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Κληρίδης, οι δικηγόροι της Νομικής Υπηρεσίας αντιμετώπισαν ομάδες επώνυμων δικηγόρων και πέτυχαν καταδικαστικά αποτελέσματα.


Όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση Κακουργιοδικείου για την υπόθεση των ηγετικών στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας, βάσει της οποίας επιβλήθηκαν μόνο χρηματικά πρόστιμα, ο Γενικός Εισαγγελέας επισήμανε ότι η απόφαση θα εφεσιβληθεί. Παράλληλα, ανέφερε ότι η διεθνής διαιτησία στην υπόθεση της FBME έχει περατωθεί και αναμένεται ανά πάσα στιγμή η έκδοση της απόφασης. Ερωτηθείς πότε αφυπηρετεί, ο κ. Κληρίδης απάντησε δεικτικά ότι «πολλοί θα χαρούν. Ζήτησα», είπε, «από το Υπουργείο Οικονομικών να μου αναφέρει πότε αφυπηρετώ σε σχέση και με την άδεια την οποία δικαιούμαι να λάβω».


Στο μεταξύ, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, αποκάλυψε επίσης ότι το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την Εκτελεστική Εξουσία, ωστόσο σημείωσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Επεσήμανε ότι συνεχώς αποχωρούν από τη Νομική Υπηρεσία άξιοι δικηγόροι, είτε για να καταλάβουν θέσεις δικαστών, όπου οι κλίμακες εργοδότησης είναι πολύ πιο υψηλές, είτε για να εργαστούν σε ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία, όπου τα έσοδα είναι πολλαπλάσια. Απηύθυνε έκκληση να προχωρήσουν τα θέματα μεταρρυθμίσεων και προσλήψεων, ώστε «να καταφέρουμε να φέρουμε τη Νομική Υπηρεσία από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε έναν κανονικό θάλαμο».