Παιδεία

Ξεκίνησε ο... εξορθολογισμός

16 σημεία περιλαμβάνει η μεταρρύθμθιση του δημόσιου σχολείου

Καρπούς φαίνεται ότι άρχισε να αποδίδει η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Την τελευταία περίοδο, μετά την κρίση που είχε ξεσπάσει στις τάξεις της Παιδείας, παρατηρείται έντονη κινητικότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που εργάζονται πυρετωδώς για υλοποίηση των όσων αποφάσισε η Κυβέρνηση. Ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για σημαντικά θέματα που έχρηζαν μεταρρύθμισης -όπως είναι η ειδική εκπαίδευση και η ασφάλεια και υγεία- ενώ, παράλληλα, άλλα εξίσου σημαντικά θέματα, όπως είναι τα σχέδια αξιολόγησης εκπαιδευτικών και μαθητών, βρίσκονται στην τελική ευθεία. Την ίδια ώρα, τα παράπονα από πλευράς εκπαιδευτικών οργανώσεων συνεχίζονται, ενώ επιφυλακτικοί παρουσιάζονται και οι οργανωμένοι γονείς.
Προς συζήτηση 16 σημεία


Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, εν μέσω της κρίσης που επικρατούσε το καλοκαίρι, η Κυβέρνηση είχε καλέσει επανειλημμένα τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών καθώς και τους οργανωμένους γονείς σε έναν εντατικό διάλογο με συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη και καθορισμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του -μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018- θέτοντας προς συζήτηση 16 συνολικά σημεία. Τα εν λόγω σημεία τέθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής σειράς μεταρρυθμίσεων, που είχαν ήδη αποφασιστεί και αναλύονται στη συνέχεια του ρεπορτάζ.
Εξορθολογισμός απαλλαγών


Ένα από αυτά τα θέματα ήταν, φυσικά, ο πολύκροτος συνολικός εξορθολογισμός του συστήματος απαλλαγών που απολάμβαναν οι εκπαιδευτικοί για διάφορους λόγους - είτε για να συνδικαλίζονται είτε γιατί είχαν στην πλάτη τους πολλά χρόνια υπηρεσίας, είτε γιατί αναλάμβαναν κάποια επιπρόσθετα εξωδιδακτικά καθήκοντα. Ήταν άλλωστε και το θέμα που πυροδότησε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, των οποίων, αποκορύφωμα ήταν οι απεργίες και οι πορείες διαμαρτυρίας.
Άρχισε ο διάλογος στη ΜΕΠΕΥ


Βέβαια, όπως είναι γνωστό, το εν λόγω θέμα τέθηκε προς συζήτηση στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ). Στην πρώτη συνεδρία της ΜΕΠΕΥ επί του θέματος, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018, περιλήφθηκαν στην ατζέντα έξι θέματα, προκαλώντας και πάλι την έντονη αντίδραση από πλευράς συνδικαλιστών, οι οποίοι είχαν προτείνει δεκάδες θέματα, τα οποία ήθελαν να παραπεμφθούν στη ΜΕΠΕΥ. Τα έξι θέματα που περιλήφθηκαν στην ατζέντα και για τα οποία άρχισε ο διάλογος ήταν τα εξής: ο βιολογικός παράγοντας και οι νεοεισερχόμενοι, η εξέταση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του υπευθύνου τμήματος, ο εξορθολογισμός του διδακτικού χρόνου, ο συνδικαλιστικός χρόνος, ο συνολικός εξορθολογισμός του συστήματος απαλλαγών και οι σχολικές αργίες.


Εκτός ατζέντας έμεινε το θέμα της πίστωσης των απαλλαγών που χάνουν αυτό το διάστημα που ισχύουν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, κάτι που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους εκπαιδευτικούς, αφού η συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τη διυπουργική επιτροπή για την κρίση στην Παιδεία προνοούσε ότι το θέμα της πίστωσης -όπως και όλα τα εργασιακά θέματα- θα παραπεμπόταν στη ΜΕΠΕΥ. Στην πρώτη συνεδρία, οι οργανώσεις ζήτησαν να τεθούν προς συζήτηση και τα θέματα που είχαν εγγράψει, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό.
Αξιολόγηση μαθητών και εκπαιδευτικών


Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα, που περιλαμβάνονταν στα 16 σημεία, ήταν το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Επί του θέματος συστάθηκε ειδική επιτροπή, η οποία χειρίζεται το ζήτημα στη βάση του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη. Μάλιστα, πληροφορίες μας αναφέρουν πως και τα δύο θέματα εισήλθαν στην τελική ευθεία και αναμένεται πως εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα δοθεί στους εμπλεκομένους το προσχέδιο για την αξιολόγηση του μαθητή, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα είναι προγραμματισμένη η συνέχεια του διαλόγους με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Ασφάλεια και υγεία


Εξίσου σημαντικό ήταν και το ζήτημα της ασφάλειας και υγείας στα σχολεία, για το οποίο -όπως είναι γνωστό- εγκρίθηκαν ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο σειρά μέτρων, τα οποία έχουν συνολικό κόστος πέραν των δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν, αφορούν την έκδοση κάρτας εισόδου και εξόδου από τα σχολεία, την επιδιόρθωση των περιφράξεων των σχολικών μονάδων στις οποίες θα τοποθετηθούν θυροτηλέφωνα για να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος, καθώς και την περιφρούρηση των σχολικών μονάδων, με την τοποθέτηση φυλάκων στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά από τις 7π.μ. μέχρι τις 8π.μ. Ταυτόχρονα, υπό συνεχείς εξελίξεις βρίσκονται και τα θέματα υλικοτεχνικής υποδομής, που περιλαμβάνει ανεγέρσεις και αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό αξιολογούνται συνεχώς τα αιτήματα που αποστέλλουν οι διευθύνσεις των σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας.
Αναβάθμιση ειδικής εκπαίδευσης


Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει το έργο της και η ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχει αναλάβει να ετοιμάσει έκθεση για την αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης, με βάση την οποία το Υπουργείο Παιδείας θα ετοιμάσει τη σχετική νομοθεσία. Παράλληλα, ήδη έχει εγκριθεί η πρόσληψη επιπλέον 60 σχολικών συνοδών για παιδιά που φοιτούν στην Ειδική Εκπαίδευση. Όσον αφορά την αναβάθμιση των μονάδων της Ειδικής Εκπαίδευσης, ήδη κατανεμήθηκε το ποσόν των 1500 ευρώ σε κάθε ειδική μονάδα, ενώ διατέθηκαν επιπλέον 250.000 ευρώ για αναβάθμιση εκτός των σχολείων που δεν θεωρούνται ειδικές μονάδες, αλλά έχουν παιδιά με ειδικές ικανότητες, με στόχο να εξοπλιστούν τόσο τα σχολεία όσο και τα παιδιά στη βάση των ατομικών τους αναγκών.
Στήριξη αναλφάβητων


Όσον αφορά τη στήριξη αναλφάβητων (ενισχυτική διδασκαλία), οι αρμόδιοι μάς ανέφεραν πως προγραμματίζεται να γίνουν βελτιώσεις στο ειδικό πρόγραμμα αλφαβητισμού, το οποίο από το 2016 οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου παρακολουθούν σε απογευματινό χρόνο στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ). Το εν λόγω πρόγραμμα αξιολογήθηκε από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του και, με βάση την αξιολόγηση που έγινε, σύντομα αναμένεται να υποβληθούν στον Υπουργό Παιδείας εισηγήσεις για βελτίωση του προγράμματος από την ομάδα Ειδικής Αγωγής και τα ΚΙΕ.


Απ' εκεί και πέρα, οι όποιες αλλαγές υιοθετηθούν, θα τεθούν σε εφαρμογή από την επόμενη σχολική χρονιά 2019-2020. Περαιτέρω, αξίζει να αναφέρουμε ότι, τον περασμένο Οκτώβριο, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προχώρησε στην επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών του προγράμματος αλφαβητισμού σε παγκύπρια βάση.
Ασφαλείς παιχνιδότοποι στα νηπιαγωγεία


Στα 16 σημεία περιλαμβάνονταν και οι παιχνιδότοποι των νηπιαγωγείων, για τους οποίους λήφθηκαν ήδη αποφάσεις και έγιναν ενέργειες. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας επέλεξε, σε συνεργασία με τις σχολικές εφορείες, περίπου 80 νηπιαγωγεία, στα οποία κατανεμήθηκε κονδύλι ύψους €500.000 για να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις και αντικατάσταση παιχνιδιών και δαπέδων, με στόχο να ενισχυθεί η ασφάλεια.
Ενίσχυση αθλητικών εγκαταστάσεων


Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας θα αξιοποιήσει ένα κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων σχολείων μέσης εκπαίδευσης. Κατά προτεραιότητα, αποφασίστηκε όπως το εν λόγω ποσό διατεθεί στα αθλητικά σχολεία Λεμεσού, Λευκωσίας και Πάφου, στο Γυμνάσιο Παλουριώτισσας, στο Λύκειο Πέτρου και Παύλου και σε άλλες σχολικές μονάδες, με στόχο την ενίσχυση των σχολικών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες του σχολικού αθλητισμού. Τα χρήματα θα δοθούν μέσω των σχολικών εφορειών που θα αναλάβουν την ολοκλήρωση των έργων.
Γραμματειακό προσωπικό στην προδημοτική


Στην τελική ευθεία βρίσκεται επίσης ο διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, των συντεχνιών και των σχολικών εφορειών για την εισαγωγή γραμματειακού προσωπικού στην προδημοτική εκπαίδευση. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, συζητείται η επέκταση των ωρών εργασίας του γραμματειακού προσωπικού στα δημοτικά κατά επιπλέον τρεις ώρες την εβδομάδα και παράλληλα η διάθεση γραμματειακού προσωπικού για τρεις ώρες την εβδομάδα στην προδημοτική. Αυτό που απομένει είναι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το καθηκοντολόγιο και τις ώρες εργασίας, με στόχο ό,τι αποφασιστεί, να τεθεί σε εφαρμογή από τον νέο χρόνο.
Τα υπόλοιπα θέματα


Άλλα θέματα, που, είτε εκκρεμούν είτε δρομολογούνται, είναι το Ταμείο Προνοίας νεοεισερχομένων εκπαιδευτικών (το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών και ίσως συζητηθεί στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ), όπως και η ανάγκη μετάταξης πλεονάζοντος προσωπικού ή ο εξορθολογισμός με μείωση του αριθμού εκπαιδευτικών που απασχολούνται σε μη εκπαιδευτικά καθήκοντα (αποσπάσεις κ.ά.). Παράλληλα, αναβαθμίσεις αναμένονται να γίνουν και όσον αφορά τα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για τα οποία υπεύθυνο είναι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ενώ θα ενισχυθούν και τα προγράμματα για την πρόληψη ουσιών, το ΔΡΑΣΕ (Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης) αλλά και η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης για την παραβατικότητα.
Πιο γρήγορους ρυθμούς θέλουν οι γονείς


Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, οι οργανωμένοι γονείς δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κινητικότητα που παρατηρείται, αλλά τονίζουν ότι αρκετά θέματα χρειάζονται άμεση επίλυση. Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο προεδρεύων της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρης Χριστοφή, ανέφερε πως «όντως τα θέματα αυτά προχωρούν, αλλά όχι στον ρυθμό που θα θέλαμε να προχωρούν», ενώ πρόσθεσε πως οι γονείς ευελπιστούν ότι σύντομα θα δουν και έργα. Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, σε σχόλιό του είπε ότι «βλέπουμε πως τρία από τα πιο σημαντικά θέματα που μας απασχολούν, όπως είναι η ασφάλεια και υγεία και τα σχέδια αξιολόγησης εκπαιδευτικού και μαθητή, προχωρούν σε έναν σημαντικό βαθμό». Μάλιστα, όπως είπε, αναμένεται ότι τα δύο σχέδια θα δοθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για μελέτη.


Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, είπε πως βλέπουμε ότι προχωρούν, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι για κάποια από αυτά ίσως χρειάζεται πιο γρήγορη υλοποίηση. «Αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας ότι θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις και να ολοκληρωθεί επιτέλους η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για το καλό των παιδιών μας», ανέφερε καταληκτικά.
Κωλυσιεργία βλέπουν οι εκπαιδευτικοί
ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΝΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Από πλευράς εκπαιδευτικών, ο ΓΓ της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, μιλώντας στη «Σημερινή», παρατήρησε ότι υπάρχει μία κινητικότητα σε κάποια θέματα, όχι όμως η απαραίτητη που έπρεπε να υπάρχει. Σε κάποια θέματα, όμως, όπως υποστήριξε, υπάρχει στασιμότητα και κωλυσιεργία από πλευράς Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, υπάρχει ακόμα στην ατμόσφαιρα και η αντιπαράθεση Υπουργού Παιδείας - εκπαιδευτικών οργανώσεων, αφού το κλίμα δεν βελτιώθηκε. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει επικοινωνία και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα, ενώ παράλληλα παρατηρείται έντονη δυσαρέσκεια των εκπαιδευτικών προς το πρόσωπο του υπουργού.


Ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, ανέφερε ότι η οργάνωση θα είναι ικανοποιημένη όταν υπάρξουν απτά αποτελέσματα με αύξηση των μαθητών στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Εξήγησε ότι η πιο μεγάλη στρέβλωση που υπάρχει στην εκπαίδευση είναι το γεγονός ότι παραγνωρίζεται η τεχνική εκπαίδευση. Με βάση στοιχεία, πρόσθεσε, στην ΕΕ η τεχνική εκπαίδευση αποτελεί την επιλογή του 50% των μαθητών, ενώ αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 17%.


Δυστυχώς, είπε, δεν γίνεται σωστός προγραμματισμός ώστε από την Α’ Γυμνασίου για να ενημερώνονται τα παιδιά σωστά, με αποτέλεσμα να στρέφονται προς το Λύκειο. Ο κ. Λυσάνδρου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα έπρεπε να συσταθεί μία ειδική επιτροπή για τα θέματα της τεχνικής εκπαίδευσης, όπως γίνεται στην περίπτωση της αξιολόγησης του μαθητή και των εκπαιδευτικών. Όπως είπε, ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των μαθητών που επιλέγουν τις τεχνικές σχολές και να φτάσει στο 30% με 40%.


Στο δικό του σχόλιο, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, υπέδειξε ότι χρειάζεται να γίνει πάρα πολλή δουλειά. «Υπάρχουν πράγματα που έχουν ήδη προχωρήσει, όπως είναι τα θέματα ασφάλειας και υγείας, αναμένουμε όμως να δούμε την υλοποίηση», ανέφερε. Υπάρχουν, όμως, πρόσθεσε, πράγματα που δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε, όπως για παράδειγμα οι εξετάσεις τετραμήνων, για τις οποίες πρέπει να γίνει διάλογος. Όσο αφορά το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ο κ. Σωκράτους είπε πως οι οργανώσεις αναμένουν να δουν το τελικό κείμενο, για να τοποθετηθούν, όπως και στη ΜΕΠΕΥ, όπου ξεκίνησε η συζήτηση, αλλά θα πρέπει να δουν την κατάληξη. «Σημασία έχει να δούμε το τέλος», είπε καταληκτικά.