Ειδήσεις

Πώς θα απαντήσουν στο ΓεΣΥ

Αναβρασμός στις τάξεις των ασφαλιστικών εταιρειών

Σωσίβιο ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), ψάχνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Με στόχο να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες που θα επιφέρει η εφαρμογή του νέου συστήματος και με δεδομένο ότι η απόφαση για μονοασφαλιστικό σύστημα είναι τελεσίδικη, οι ασφαλιστικές εταιρείες το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε αναβρασμό. Η εφαρμογή του ΓεΣΥ αναμένεται να επηρεάσει τις εταιρείες σε καταστροφικό βαθμό, αφού οι ασφάλειες υγείας αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο εργασιών τους, άρα και τον δεύτερο μεγαλύτερο πόρο εσόδων. Οι εταιρείες κάνουν σκέψεις για δημιουργία νέων προγραμμάτων, πιο προσιτών προς τους πολίτες, τα οποία θα καλύπτουν ό,τι δεν θα καλύπτει το ΓεΣΥ, τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του. Επί του θέματος, μίλησε στη «Σημερινή» ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), Ανδρέας Αθανασιάδης.
Ψάχνουν λύσεις


Ο κ. Αθανασιάδης, ερωτηθείς πώς προετοιμάζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες για την μετά ΓεΣΥ εποχή, ανέφερε πως οι εταιρείες βρίσκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, όπως σημείωσε, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι δύσκολο να βγουν ξεκάθαρες θέσεις ή προϊόντα από πλευράς των ασφαλιστικών εταιρειών. «Τα δεδομένα σήμερα δεν είναι καλύτερα από αυτά που υπήρχαν πριν από μερικούς μήνες, αφού υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το ΓεΣΥ σε σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα το ποιοι ιατροί και ποια νοσηλευτήρια θα συμμετέχουν», είπε. «Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν και αισθάνονται την ευθύνη να μη μείνουν ξεκρέμαστοι οι υφιστάμενοι πελάτες», πρόσθεσε.


Περαιτέρω, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν στους πελάτες τους πρακτικές λύσεις. Όπως μας είπε, δεν θα υπάρξει κοινή γραμμή, αλλά η κάθε ασφαλιστική εταιρεία θα διαμορφώσει τα προγράμματά της ανάλογα με το πελατολόγιο και τα προϊόντα που ήδη προσφέρει.


«Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα σταθούν δίπλα από τον κόσμο. Κύριο μέλημά τους είναι οι συμφωνίες και οι συμβάσεις που έχουν με τους ασφαλιζόμενους, οι οποίοι βασίζονται πολλές φορές στα σχέδια υγείας τους, γι' αυτό θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις για να συνεχίσουν», δήλωσε.
Πιο προσιτά προγράμματα


Όσον αφορά το αν θα σχεδιαστούν προγράμματα πιο ελκυστικά για τους πολίτες, ο κ. Αθανασιάδης εξήγησε ότι, σίγουρα, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, τα πακέτα θα διαφοροποιηθούν. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι διαφοροποιήσεις θα αφορούν τις καλύψεις, εκ των οποίων κάποιες θα πρέπει να αφαιρεθούν για να μειωθεί και η τιμή και να είναι πιο προσιτή προς τους ασφαλιζομένους. Για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργηθούν πακέτα που να καλύπτουν μόνο την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, η οποία δεν θα προσφέρεται κατά την πρώτη φάση του ΓεΣΥ, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Τα εν λόγω πακέτα, εννοείται ότι θα έχουν και μειωμένη τιμή.
Οι υφιστάμενες ασφάλειες


Ερωτηθείς τι θα γίνει με τις ισχύουσες ασφάλειες των υφιστάμενων πελατών των εταιρειών, ο κ. Αθανασιάδης κάλεσε τους πολίτες να μη βιαστούν να ακυρώσουν το συμβόλαιό τους. Όπως εξήγησε, πρέπει να περιμένουν να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και ακολούθως ο κάθε ασφαλιζόμενος να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική του εταιρεία για να δουν πώς θα προχωρήσουν. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η ενδονοσοκομειακή φροντίδα θα εισαχθεί στο ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2020, όταν θα εφαρμοστεί η δεύτερη φάση. Μέχρι τότε, συνέχισε, οι ασφαλιζόμενοι πρέπει να κρατήσουν το συμβόλαιό τους για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε ενδονοσοκομειακή φροντίδα. «Απ' εκεί και πέρα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να μπορέσουν οι ασφαλιστικές να ανταποκριθούν απέναντι στους πελάτες τους», δήλωσε.
Ορατός ο κίνδυνος


Ερωτηθείς εάν είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της Υγείας, ο κ. Αθανασιάδης ανέφερε πως σίγουρα ο κλάδος θα επηρεαστεί. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το πόσο θα επηρεαστούν οι εταιρείες, δηλαδή αν θα είναι σε καταστροφικό βαθμό ή σε μικρότερο βαθμό, θα φανεί στην πορεία. Πάντως, συνέχισε, οι ασφαλιστικές έχουν αντοχές, κάτι που έδειξαν και εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Περαιτέρω, απαντώντας σε ερώτηση εάν ενδέχεται να γίνουν ακόμα και απολύσεις, εξήγησε ότι σε περίπτωση που μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο όγκος εργασιών στον συγκεκριμένο τομέα, τότε είναι αναπόφευκτο ότι θα επηρεαστεί και το μέγεθος των εταιρειών.
Αυξήθηκαν οι ασφάλειες υγείας


Εν αναμονή της έναρξης της εφαρμογής του νέου συστήματος υγείας και ενώ θα ανέμενε κανείς ότι οι ασφάλειες υγείας θα μειώνονταν, οι αριθμοί δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του ο ΣΑΕΚ, φαίνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπήρξε αύξηση του τζίρου από τις ασφάλειες υγείας και ατυχημάτων της τάξης του 13,1% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017. Τα εν λόγω στατιστικά αφορούν το σύνολο των μεικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων του γενικού κλάδου, πριν από την αφαίρεση της αντασφάλισης και πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα μη ελεγμένα.


Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο τζίρος για το πρώτο εξάμηνο του 2018 από τις ασφάλειες ζωής που συνήψαν 27 συνολικά ασφαλιστικές εταιρείες με τους πελάτες τους, ανήλθε στα 75.810.579 ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ο τζίρος ανήλθε στα 67.044.721 ευρώ. Η εταιρεία με τον πιο μεγάλο τζίρο στις ασφάλειες υγείας, το υπό αναφορά διάστημα, ήταν η Universal Life με 24.212.595 ευρώ, την οποία ακολούθησαν η Metlife με 11.603.457 ευρώ και η Eurolife με 11.426.256 ευρώ.


Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως διαφαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία, οι ασφάλειες υγείας και ατυχημάτων αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο εργασιών των ασφαλιστικών εταιρειών, πίσω από τις ασφάλειες οχημάτων, των οποίων ο τζίρος το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανήλθε στα 90.393.846 ευρώ. Γεγονός που προβληματίζει τον κλάδο, αφού με την εφαρμογή του ΓεΣΥ αναμένεται πως οι εταιρείες θα υποστούν σημαντική ζημιά.