Υγεία

10 ερωταπαντήσεις για το νέο σύστημα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το ΓεΣΥ

Απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες που μπορεί να έχουν οι πολίτες σχετικά με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), συνεχίζει να δίνει κι αυτήν την εβδομάδα η «Σημερινή». Με τη βοήθεια των αρμοδίων επιχειρούμε πιο κάτω να καταγράψουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επικείμενη εφαρμογή του νέου συστήματος.
1. Είμαι Κύπριος φοιτητής στο εξωτερικό. Είμαι δικαιούχος του ΓεΣΥ;
Εφόσον είσαι πολίτης της Δημοκρατίας, ηλικίας κάτω των είκοσι έξι ετών και φοιτάς τακτικά σε εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει τύχει αναγνώρισης ως ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς της χώρας στην οποία λειτουργεί, θεωρείται ότι διατηρείς τη συνήθη διαμονή σου στη Δημοκρατία και άρα είσαι δικαιούχος του ΓεΣΥ.
2. Τα παιδιά μου θα καλύπτονται από τις εισφορές μου;
Στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, το κατά πόσον κάποιος είναι δικαιούχος του Συστήματος δεν σχετίζεται καθόλου με την καταβολή εισφορών. Δικαιούχοι του ΓεΣΥ είναι όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Συνεπώς, όλα τα παιδιά, όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της Δημοκρατίας που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, θα είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ ανεξάρτητα από την καταβολή εισφορών.
3. Τι είναι το σύστημα πληροφορικής και ποια τα οφέλη του για τον ασθενή;
Το Σύστημα Πληροφορικής (ΣΠ) του ΓεΣΥ είναι ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σύστημα πληροφορικής, το οποίο θα καλύπτει όλες τις πτυχές της λειτουργίας και διαχείρισης του ΓεΣΥ. Τα οφέλη για τον ασθενή από το ΣΠ είναι πολύ σημαντικά, αφού θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την εγγραφή του ασθενούς στο ΓεΣΥ, ώστε να μπορέσει να λαμβάνει υπηρεσίες, την εξυπηρέτησή του από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας όταν θα λαμβάνει υπηρεσίες (π.χ. μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης παραπεμπτικών, συνταγών κ.λπ.), καθώς και τη σταδιακή δημιουργία του ηλεκτρονικού του φακέλου υγείας με την έναρξη του ΓεΣΥ. Επιπρόσθετα, ο ρόλος του ΣΠ είναι πολύ σημαντικός για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της χρήσης των υπηρεσιών και των δαπανών υγείας, τη βελτίωση της διαφάνειας στον τομέα της Υγείας και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής Υγείας (e-Health).
4. Ποιες ιατρικές ειδικότητες περιλαμβάνει η παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας από Ειδικούς Ιατρούς σε ασθενείς στο πλαίσιο του ΓεΣΥ;
Οι ειδικότητες ή και εξειδικεύσεις, που είναι αναγνωρισμένες από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και με τις οποίες θα συμβληθεί ο ΟΑΥ, είναι οι ακόλουθες: Αιματολογία, Παθολογία, Ακτινοδιαγνωστική, Παθολογική Ανατομική (Ιστοπαθολογία), Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, Παθολογική Ογκολογία, Αλλεργιολογία, Παιδοκαρδιολογία, Αναισθησιολογία, Παιδοψυχιατρική, Γαστρεντερολογία, Πλαστική Χειρουργική, Γενική Χειρουργική, Πνευμονολογία-Φυματολογία, Δερματολογία - Αφροδισιολογία, Πυρηνική Ιατρική, Ενδοκρινολογία, Ρευματολογία, Καρδιολογία, Στοματογναθοπροσωποχειρουργική, Κυτταρολογία, Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, Μαιευτική - Γυναικολογία, Χειρουργική Αγγείων, Νευρολογία, Χειρουργική Θώρακος, Νευροχειρουργική, Χειρουργική Παίδων, Νεφρολογία, Ψυχιατρική, Ορθοπεδική, Ωτορινολαρυγγολογία, Ουρολογία, Εξειδίκευση στην Παιδονευρολογία, Οφθαλμολογία.
5. Για πόσες επισκέψεις διαρκεί το παραπεμπτικό σε Ειδικό Ιατρό;
Από προσωπικό ιατρό ισχύει για τρεις συνολικά επισκέψεις και τρεις μήνες, ενώ από νοσηλευτήριο ισχύει για τρεις συνολικά επισκέψεις στον θεράποντα ιατρό του δικαιούχου και τρεις μήνες (κατά τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, που θα εφαρμοστεί τον Ιούνιο του 2020).
6. Τι γίνεται στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος επισκέπτεται τον Ειδικό Ιατρό απευθείας χωρίς την εξασφάλιση παραπεμπτικού;
Κατά κανόναν, η απευθείας πρόσβαση σε Ειδικό Ιατρό δεν θα αποζημιώνεται πλήρως από τον ΟΑΥ και ο δικαιούχος θα καλείται να καταβάλει 25 ευρώ, ποσό που είναι καθορισμένο ως «Συνεισφορά».
7. Υπάρχουν περιπτώσεις απευθείας πρόσβασης στον Ειδικό Ιατρό όπου ο δικαιούχος δεν καταβάλλει επιπρόσθετο χρηματικό ποσό;
Οι γυναίκες δικαιούχοι, που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, θα έχουν απευθείας πρόσβαση σε γυναικολόγους και μαιευτήρες χωρίς να καταβάλλουν 25 ευρώ, αλλά με την καταβολή της συμπληρωμής των 6 ευρώ που ισχύει και στις περιπτώσεις πρόσβασης σε Ειδικό Ιατρό με παραπεμπτικό.
8. Οι επισκέψεις δικαιούχων με χρόνιες ασθένειες σε Ειδικό Ιατρό θα αποζημιώνονται από τον ΟΑΥ;
Ναι. Θα αποζημιώνονται από τον ΟΑΥ εφόσον έχουν παραπεμπτικό από τον Προσωπικό Ιατρό. Τα παραπεμπτικά από τον Προσωπικό Ιατρό σε Ειδικό Ιατρό για δικαιούχους με χρόνιες ασθένειες θα περιλαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων από το κανονικό παραπεμπτικό (δηλαδή 6 επισκέψεις αντί 3) και επίσης θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια (12 μήνες αντί 3 μήνες).
9. Καλύπτονται από το ΓεΣΥ οι κατ’ οίκον επισκέψεις από Eιδικό Iατρό;
Το ΓεΣΥ δεν καλύπτει τις κατ’ οίκον επισκέψεις από Ειδικό Ιατρό σε δικαιούχους. Οι κατ’ οίκον επισκέψεις που περιλαμβάνονται στις υπηρεσίες που καλύπτει το ΓεΣΥ είναι αυτές από τους Προσωπικούς Ιατρούς σε μόνιμα κατακεκλιμένους ασθενείς (6 επισκέψεις τον χρόνο ανά μόνιμα κατακεκλιμένο ασθενή), όπως και η κατ’ οίκον φροντίδα υγείας από νοσηλευτές (η οποία θα ενταχθεί στη δεύτερη φάση, τον Ιούνιο του 2020).
10. Σε ποιες περιπτώσεις η εξασφάλιση παραπεμπτικού από τον Προσωπικό Ιατρό δεν είναι απαραίτητη;
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επισκέπτονται τους ακόλουθους παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας χωρίς παραπεμπτικό: οδοντίατρο για παροχή προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας (δεύτερη φάση ΓεΣΥ) και τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) για όλες τις επείγουσες περιπτώσεις (δεύτερη φάση ΓεΣΥ).