Ειδήσεις

Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας

Σειρά μέτρων από τον Δήμο Λεμεσού για να βοηθήσουν άστεγους της πόλης
Προσωρινή στέγη αποκτούν οι άστεγοι στη Λεμεσό, όπου το πρόβλημα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, λόγω και της κατακόρυφης αύξησης των ενοικίων. Ο Δήμος Λεμεσού προχωρεί στη δημιουργία Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του σύντομα. Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο Δήμαρχος, Νίκος Νικολαΐδης, στη Λεμεσό υπάρχουν δύο ζητήματα: το θέμα των αστέγων, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, και το θέμα των υψηλών ενοικίων, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά.


Αναφορικά με το θέμα των αστέγων, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο έχει αυξητική τάση, γι’ αυτό και ο Δήμος Λεμεσού προβαίνει σε μια σειρά δράσεων, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Κοινωνική Εργασία στον Δρόμο, μέσω του οποίου έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις αστέγων, οι οποίες παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας του κράτους. Παράλληλα, ο Δήμος εφαρμόζει προγράμματα που αφορούν τους μετανάστες και ειδικές ομάδες αλλοδαπών που ζουν στην πόλη, ενώ λειτουργεί κανονικά και το κοινωνικό παντοπωλείο.
Το Κέντρο Φιλοξενίας


Πέρα από τα πιο πάνω, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, ο Δήμος Λεμεσού έχει έτοιμη πρόταση για δημιουργία ενός Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων. Το Κέντρο θα λειτουργήσει σε υποστατικά που θα παραχωρήσει ο Δήμος για τον σκοπό αυτό. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, το Κέντρο θα στεγαστεί στην περιοχή όπου είναι το Ίδρυμα του Αγίου Παντελεήμονα απέναντι από το Τσίρειο Στάδιο. Όπως μας είπε ο Δήμαρχος έχει ήδη ενημερώσει τους εμπλεκομένους φορείς της πόλης, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας, την Αστυνομία, τους Δήμους της μείζονος Λεμεσού και της Μητρόπολης Λεμεσού, και διεφάνη πως υπάρχει μια γενικότερη συμφωνία από όλους με την πρόταση του Δήμου.


«Πρόσφατα είχα συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία δήλωσε ξεκάθαρα ότι το υπουργείο της θα στηρίξει έμπρακτα και ενεργά την πρόταση του Δήμου για λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων. Ενός κέντρου, όχι για μόνιμη και μακροπρόθεσμη στέγαση, αλλά για μια άμεση, ολιγοήμερη φροντίδα μέχρι να βρεθούν μονιμότερες λύσεις για κάθε περίπτωση», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, χρειάζεται «να υπάρξει η ουσιαστική εμπλοκή των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους και η συνεργασία όλων των φορέων, ώστε το κέντρο να είναι έτοιμο σε 3-4 μήνες». Περαιτέρω, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως το Κέντρο θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει στέγη αλλά και σίτιση για πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες.
Μέτρα-αντίδοτο για τα ενοίκια


Όσον αφορά το θέμα των υψηλών ενοικίων, ο Δήμαρχος είπε πως, όντως, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα στη Λεμεσό, που δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στις χαμηλοεισοδηματικές ομάδες, στα νέα ζευγάρια, στους φοιτητές κ.λπ. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, επί του θέματος, ο Δήμος Λεμεσού κινείται προς δύο κατευθύνσεις: α) στην ανάπτυξη με τη μέθοδο του ΒΟΤ και την αξιοποίηση των πολεοδομικών κινήτρων, της δημοτικής κτημοσύνης, όπως παλιότερα που υπήρχαν οι εργατικές κατοικίες στον Άγιο Νικόλαο και στο Άγιο Ιωάννη, και β) στις μεγάλες αναπτύξεις, δηλαδή τα ψηλά κτήρια.


Για το δεύτερο θέμα, «ήδη ο Δήμος Λεμεσού ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να συμπεριλάβει στα αντισταθμιστικά μέτρα για τις μεγάλες αναπτύξεις και αντισταθμιστικά κοινωνικής στέγης. Να έχει δηλαδή υποχρέωση η κάθε μεγάλη ανάπτυξη που αξιοποιεί πολεοδομικά κίνητρα για αύξηση του συντελεστή δόμησης, να παραχωρεί και ένα αριθμό διαμερισμάτων σε άλλες περιοχές της πόλης για να διατίθενται στις ευάλωτες ομάδες», εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης.