Ειδήσεις

Θα «κληρονομούν» τ/κ περιουσίες

Στα €18 δισ. υπολογίζεται η αξία των τ/κ περιουσιών, αλλά μόλις €3,8 εκατ. εισπράττονται κάθε χρόνο

Μπερδέματα και πονοκεφάλους στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών προκαλεί η πρόταση νόμου που κατέθεσαν από κοινού ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια προσφύγων, οι οποίοι διαμένουν σήμερα σε τ/κ κατοικίες, να αποκτήσουν δικαίωμα χρήσης της κατοικίας όταν αποβιώσουν οι αρχικοί χρήστες. Με απλά λόγια, όταν λόγου χάρη αποβιώσει ο παππούς, θα παίρνει το σπίτι ο υιός και ο εγγονός.


Είναι προφανές ότι με την εν λόγω πρόταση νόμου αποκλείονται νέα ζευγάρια από τη διεκδίκηση τ/κ περιουσιών, ενώ καθιερώνεται ένα καθεστώς μονιμότητας, έστω και χωρίς λύση του Κυπριακού, το οποίο μπορεί να επιφέρει παρενέργειες. Και όλα αυτά, χωρίς, φυσικά, να προβληματιστούν οι βουλευτές για ψήγματα αντισυνταγματικότητας της πρότασης νόμου.


Δεν έκρυψε πάντως τις ανησυχίες του για το σχετικό νομοθέτημα ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, Μάκης Οικονομίδης, θέτοντας τα εξής ερωτήματα:


· Πώς θα ενεργούμε όταν υπάρχουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι στην ίδια οικογένεια πέρα από το άτομο που εκδηλώνει ενδιαφέρον να αποκτήσει το σπίτι; Δεν θα προκαλούνται έριδες μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας;


· Όταν κενωθεί μια οικία με τέσσερα υπνοδωμάτια και αυτός που τη διεκδικεί είναι μονήρης, θα του παραχωρούμε το σπίτι;


· Θα απορρίπτουμε μη συγγενείς του αποθανόντος δικαιούχου, οι οποίοι θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη στέγασης;


· Ποιος θα συντηρεί την οικία, την οποία σήμερα συντηρεί το κράτος;


«Μας απασχόλησε το γεγονός ότι αν εφαρμοστεί η πρόταση, δεν θα έχουμε πλέον διαθέσιμες κατοικίες για όσους έχουν ανάγκη στέγασης», είπε ο κ. Οικονομίδης. Από την πλευρά τους τα κόμματα υποστηρίζουν ότι η παραχώρηση θα γίνεται στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και δικαιούχος θα θεωρείται αυτός που δεν έχει επωφεληθεί από οποιαδήποτε άλλη στεγαστική βοήθεια και δεν έχει ιδιόκτητη κατοικία.


Πάντως, ο κ. Οικονομίδης, σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε όσον αφορά τις εξώσεις, παρατήρησε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τα σπίτια είναι κλειστά και δεν διαμένει κανείς σε αυτά. Περαιτέρω, επεσήμανε ότι όσον αφορά τις 1.652 εξοχικές κατοικίες, το 1991 πολλές από αυτές χρειάζονταν επιδιόρθωση και, επειδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον, παραχωρήθηκαν ως εξοχικά ακόμα και σε μη πρόσφυγες. «Δαπάνησαν χρήματα αλλά η επένδυσή τους αποσβέστηκε», ανέφερε ο κ. Οικονομίδης. «Πήραν εξοχικά ακόμη και διευθυντές κυβερνητικών τμημάτων και ένας από αυτούς πήρε σπίτι στη Λαόνα με θέα προς τη θάλασσα», πρόσθεσε.
Εκατομμύρια για συντήρηση και τέλη


Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς του Ταμείου Τ/κ Περιουσιών, τα έξοδα για το 2019 ανέρχονται σε περισσότερα από 16 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα έξι εκ. είναι για συντηρήσεις και βελτιώσεις τ/κ κατοικιών, ένα εκ. θα διατεθεί για δευτερεύοντα οικοδομικά έργα και επιδιορθώσεις τ/κ κτηρίων, ενώ σχεδόν 400 χιλιάδες ευρώ θα πάνε για τη συντήρηση αρχαίων και θρησκευτικών μνημείων. Σημειώνεται πως η αξία των τ/κ περιουσιών ανέρχεται σε €18 δισ., αλλά τα ενοίκια που εισπράττονται κάθε χρόνο περιορίζονται σε περίπου €3,8 εκατ.


Όσον αφορά το πόσα πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τις τ/κ περιουσίες, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καταβάλλουν €1,4 εκατ. για τέλη αποχετεύσεων, €218.000 για σύνδεση με το αποχετευτικό σύστημα, €5.875.000 για επιδιόρθωση τουρκοκυπριακών οικιών, €220.000 για επιδιόρθωση/συντήρηση οικιών στις οποίες διαμένουν Τουρκοκύπριοι, €65.000 για συντήρηση/λειτουργία τ/κ διατρήσεων, €705.450 για διατηρητέα και υποστατικά επαγγελματικής στέγης και €390.850 για συντήρηση αρχαίων μνημείων/κοιμητηρίων.


Περαιτέρω, το κράτος δαπανά συνολικά 120 χιλ. ευρώ για εξώσεις από τ/κ υποστατικά και οικίες. Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι 50 τ/κ κατοικίες, που έχουν ανακτηθεί, είναι έτοιμη η Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών να τις παραχωρήσει σε άλλες οικογένειες, αν και υπάρχουν... παιδιά και εγγόνια.