Ειδήσεις

Αντί χαλλουμιού, κατοχύρωση αμέλειας

Προϊόν προστατεύομενης ονομασίας προέλευσης το "κυπριακό ρεζιλίκι"

Από τις 17 Ιουνίου αποκάλυψε η «Σημερινή» το «απαύγασμα προχειρότητας», όπως γράφαμε τότε, που συνιστούσε η μη εκπροσώπηση της Κύπρου σε βρετανικό δικαστήριο για την υπό εκδίκαση υπόθεση του χαλλουμιού, επειδή η αλληλογραφία και οι οδηγίες χάθηκαν στα... άδυτα του Υπουργείου. Έξι μήνες μετά, φτάσαμε στη νέα γκάφα, που δείχνει για άλλη μια φορά το μέγεθος της γύμνιας των Αρχών να εκπροσωπήσουν το προϊόν, που φέρνει εκατομμύρια στην Κύπρο ετησίως.


Όπως και τότε, έτσι και τώρα, για να αποτάξουν το ρεζιλίκι, οι αρμόδιοι έχουν διατάξει έρευνες, που τον Ιούνιο στρέφονταν κατά των χειρισμών συγκεκριμένης λειτουργού, η οποία χειριζόταν για χρόνια το εν λόγω θέμα. Τότε, μάλιστα, υπενθυμίζαμε ότι το Υπουργείο Εμπορίου την είχε... ξαναπάθει με ανάλογο τρόπο το 2014, όταν δεν προέβη σε καμία ένσταση και άφησε στην τύχη την εμπορία του χαλλουμιού. Τα παθήματα, όμως, δεν έγιναν ποτέ μαθήματα, με αποτέλεσμα το «τρις εξαμαρτείν».


Ο φορολογούμενος πολίτης πλήρωσε εκατομμύρια για να προστατευθεί το κύριο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας, αλλά κάποιοι υψηλόμισθοι καρεκλοκένταυροι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα και να σφυρίζουν αδιάφορα. Για να γίνει, πάντως, αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η Κύπρος, αρκεί να συνυπολογιστεί ότι: «Η Αγγλία παίρνει το 43% των εξαγωγών μας, περίπου 68 εκατομμύρια για το 2017, και είναι πρώτη εξαγωγική μας αγορά. Δεύτερη (με βάση τα στοιχεία του 2017) είναι η Σουηδία με 25 εκ., ακολουθεί η Γερμανία με 12, η Αυστραλία με 11, η Αυστρία με γύρω στα 7 και μετά η Ελλάδα, η Αμερική, η Φινλανδία κ.λπ. Για το 2018, οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φτάσουν μέχρι και 80 εκατομμύρια ευρώ».


Αυτά τα στοιχεία έδωσε στη «Σ» ο λειτουργός του ΚΕΒΕ, που ασχολείται επισταμένα τα τελευταία χρόνια με τον φάκελο του χαλλουμιού, Ανδρέας Ανδρέου. Για να προσθέσει τα εξής: «Θεωρούμε ότι οι ερασιτεχνισμοί για το χαλλούμι, επιτέλους, πρέπει να τελειώσουν. Το χαλλούμι είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν για την ΚΔ και την κυπριακή οικονομία γενικότερα, είτε έχει να κάνει με βιομηχανίες είτε με αγροτική οικονομία. Είναι ένα προϊόν που παράγεται από την αρχή μέχρι το τέλος στην Κύπρο. Στηρίζει πάρα πολλές παραγωγικές τάξεις στον τόπο μας και οφείλουμε να το δούμε πολύ σοβαρά. Σκεφτείτε ότι, για το 2018, οι εξαγωγές θα αγγίξουν τα 190 εκατομμύρια. Για το 2017 έφτασαν στα 156 εκ. Η πορεία είναι ανοδική σε πολύ μεγάλο βαθμό - καταγράφεται διψήφιο ποσοστό αύξησης κάθε χρόνο. Οι εξαγωγές τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν με περίπου 15% ετήσια αύξηση. Είναι πολύ μεγάλη η δύναμη του χαλλουμιού».


Τέρμα, λοιπόν, στους ερασιτεχνισμούς. Είναι καιρός κάποιοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά για την επιπολαιότητα και την εγκληματική αμέλειά τους. «Ρεζίλι, γκάφα, αυτοχειρία», αποφάνθηκε ο Πρόδρομος Προδρόμου. Η Κυβέρνηση, που φέρει ακεραία την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό το μπάχαλο, αναμένουμε να κόψει κεφάλια.


Όσον αφορά την επόμενη μέρα και τα περιθώρια αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, κρατάμε όσα ανέφερε στο Sigmalive ο Γενικός Εισαγγελέας ως πιθανά μέτρα: «Το ένα είναι να γίνει έφεση, αν τούτο κριθεί σκόπιμο, και το άλλο να γίνει νέα αίτηση εγγραφής».


Εν κατακλείδι, όσοι δεν μπορούν ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πάνε σπίτι τους.