Ειδήσεις

Καταργούνται τα απρόοπτα διαγωνίσματα

Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αξιολόγηση των μαθητών

Το νέο σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή έχει στα χέρια του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, το οποίο ετοίμασε η πολυμελής επιτροπή που διορίστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το νέο σχέδιο έχει ως σκοπό την αξιολόγηση του μαθητή από την πρώτη μέρα του σχολείου, γι’ αυτό και εισάγεται η αξιολόγηση από την προδημοτική. Την ίδια ώρα, έμφαση δίνεται στην κριτική σκέψη, καθώς και στη διαμορφωτική αξιολόγηση και όχι στη συγκριτική αξιολόγηση. Για τη διαμόρφωση του νέου σχεδίου αξιολόγησης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της αρμόδιας επιτροπής με όλους τους εμπλεκομένους, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους.


Όσον αφορά τις εξετάσεις τετραμήνων, τονίζεται ότι δεν αλλάζει κάτι με το νέο σχέδιο, αφού δεν επηρεάζεται η νομοθεσία, οπότε η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει κανονικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Με το νέο σύστημα καταργούνται τα απρόοπτα διαγωνίσματα. Παράλληλα, διεξάγεται μόνο ένα διαγώνισμα στα μη εξεταζόμενα μαθήματα και κανένα διαγώνισμα στα εξεταζόμενα. Δίνεται βαρύτητα στην προφορική επίδοση, η οποία κατέχει το 60% της βαθμολογίας. Επίσης, στο πλαίσιο του νέου συστήματος, θα διεξάγονται έρευνες και εργασίες τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο από τους μαθητές, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται και η εργασία στο σπίτι. Την ίδια ώρα, εισάγεται το ατομικό δελτίο αξιολόγησης για τον κάθε μαθητή, όπου θα καταγράφεται όλη του η πορεία και η πρόοδος.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η υιοθέτηση του νέου σχεδίου αξιολόγησης από την επόμενη σχολική χρονιά, γι' αυτό μέχρι τότε οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να αφήσουν για λίγο τις έδρες και να επιστρέψουν στα θρανία για να επιμορφωθούν σχετικά με το νέο σύστημα.