Κόστος Ζωής

Μείωση 6 σεντ = 2 καφέδες τον μήνα

Τα καύσιμα συνεχίζουν να... καίνε τις τσέπες των καταναλωτών

"Πράσινο φως" άναψε το απόγευμα της Τετάρτης η Ολομέλεια της Βουλής για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων. Η πρόταση Νόμου ήρθε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και προνοεί μείωση του φόρου κατανάλωσης των καυσίμων κατά 6 περίπου σεντ. Η μείωση είναι της τάξης των 5 σεντ, ωστόσο ο ΦΠΑ επιβάλλεται στην τιμή που περιλαμβάνει και τον φόρο κατανάλωσης (5 + 0.95), με αποτέλεσμα να ανέρχεται στα έξι περίπου σεντ.
Με απόφαση της Βουλής, η μείωση θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα αύριο, 17 Δεκεμβρίου, ενώ η νομοθεσία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος και το Τμήμα Τελωνείων θα καταγράψει τα αποθέματα των πρατηρίων.
Οι διαφωνίες και οι... απλώς παρόντες


Η νομοθετική πρόταση πέρασε ομόφωνα από τη Βουλή, ωστόσο οι βουλευτές της ΕΔΕΚ, αν και δεν δήλωσαν τη διαφωνία τους με την πρόταση, δεν καταψήφισαν και δήλωσαν απλώς παρόντες. Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε πως η πρόταση θα έχει θετική συμβολή, αλλά θα εξυπηρετεί τους έχοντες και κατέχοντες.


Από την πλευρά του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Άγγελος Βότσης είπε ότι, τελικά, πείσθηκε η Κυβέρνηση και αποδέχτηκε την πρόταση της Βουλής για μείωση του φόρου κατανάλωσης, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει αισχροκέρδεια. Σοβαρότερη μείωση πρέπει να εξετάσει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της μετάβασης στα κατεχόμενα.


Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε πως, κατά την εκτίμησή του, η συμφωνία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ που παρουσιάστηκε πομπωδώς περιλαμβάνει και άλλα πράγματα, πέρα από τη μείωση του φόρου στα καύσιμα, ενώ θετικά αποτίμησε την πρόταση η Αλληλεγγύη. Τα 6 σεντ θα εξαφανιστούν στον λάκκο της αισχροκέρδειας, ανέφερε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επισήμανε ότι «η μεγαλύτερη χαρά που θα δώσουμε στους πολίτες του τόπου είναι να συνεργαζόμαστε όλα τα κόμματα για να υπηρετήσουμε τον πολίτη», με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, να σημειώνει πως οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί πολύ και ότι αυτό οφείλεται στα ολιγοπώλια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Οι ισχύουσες τιμές


Βάσει του τελευταίου παρατηρητηρίου τιμών των καυσίμων, του Υπουργείου Εμπορίου, η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων είναι στα 1,211 ευρώ το λίτρο, με τη φθηνότερη τιμή στα 1,184 ευρώ το λίτρο και την ακριβότερη στα 1,329 ευρώ το λίτρο. Όσον αφορά τη βενζίνη 98 οκτανίων, η μέση τιμή παγκύπρια είναι στα 1,277 ευρώ το λίτρο, με τη φθηνότερη στα 1,246 ευρώ το λίτρο και την ακριβότερη στα 1,498.


Σχετικά με το πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή είναι στα 1,298 ευρώ, η φθηνότερη στα 1,265 και η ακριβότερη στα 1,375.


Στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να έχει την «τιμητική» του αυτήν την περίοδο, λόγω χειμώνα, η μέση τιμή ανέρχεται στα 0,908 ευρώ, η φθηνότερη στα 0,870 και η ακριβότερη στα 0,998.
Τι «κερδίζουν» οι καταναλωτές


Μπορεί η μείωση να φαντάζει ικανοποιητική στα ώτα των καταναλωτών, ωστόσο στα μαθηματικά «χωλαίνει». Όπως εξήγησε στη «Σ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου, η μείωση αυτή αναμένεται να ανακουφίσει τους επαγγελματίες οδηγούς, αλλά και τις εταιρείες, ωστόσο, στην τσέπη του καταναλωτή δεν θα υπάρξει ουσιαστική διαφορά.


Με τις ισχύουσες τιμές, ο καταναλωτής, για να γεμίσει τη δεξαμενή πετρελαίου του, για σκοπούς θέρμανσης, χρειάζεται περίπου 1000 ευρώ για 1.000 λίτρα, ωστόσο, τα οικονομικά δεδομένα αναγκάζουν πολλούς να περιοριστούν σε γέμισμα των 300 λίτρων, κυρίως, που μεταφράζεται σε 300 περίπου ευρώ. Με τις μειωμένες τιμές, ο καταναλωτής που γεμίζει τη δεξαμενή του με 1.000 ευρώ, θα «γλιτώσει» 60 ευρώ, ενώ αυτός που γεμίζει με 500 θα επωφεληθεί με 30 ευρώ λιγότερα.


Τώρα, όσον αφορά τα καύσιμα κίνησης, ανάλογη της κατανάλωσης είναι και η «ανάσα» στην τσέπη του κάθε πολίτη, μια «διακεκομμένη», κατά βάση, ανάσα, καθώς ο μέσος καταναλωτής δεν θα δει ουσιαστική διαφορά. Συγκεκριμένα, με καύσιμα των 120 ευρώ μηνιαίως, ο καταναλωτής θα επωφεληθεί 6-7 ευρώ, ενώ για ολόκληρο τον χρόνο με 70 ευρώ. Ωστόσο, οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων, οι οποίοι, κατά μέσον όρο, χρειάζονται 4.000 ευρώ σε καύσιμα τον μήνα, αναμένεται να «γλιτώνουν» 230 ευρώ τον μήνα και 3.000 ολόκληρο τον χρόνο.
«Δώρον άδωρον»


Για μηδαμινή μείωση, αλλά και σκοπιμότητες, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Λουκάς Αριστοδήμου, σχολιάζοντας το γεγονός στη «Σ». Σημείωσε πως η μείωση των 6 περίπου σεντ, στην τιμή των καυσίμων, δεν είναι αυτό που ανέμεναν οι καταναλωτές, ενώ παράλληλα διερωτήθηκε ποιος θα καρπωθεί το όφελος, καθώς «δεν υπάρχει κανένας έλεγχος των εταιρειών, ούτε και διαφάνεια». Ενώ οι τιμές έπρεπε να έχουν μειωθεί, είπε, εξαιτίας της μείωσης της τιμής του πετρελαίου μπρεντ, έμειναν αισθητά αυξημένες, με αποτέλεσμα η ισχύουσα, από την Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου μείωση, να μην είναι ουσιαστική
Νέες μειώσεις στα κατεχόμενα
Σε νέα μείωση προχώρησαν στα κατεχόμενα, με την αμόλυβδη 95 οκτανίων και 98 οκτανίων να μειώνεται κατά 15 σεντ, και το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κατά 20 σεντ
Την ίδια ώρα που η Ολομέλεια της Βουλής άναψε πράσινο φως για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης των καυσίμων, στα κατεχόμενα ανακοίνωναν τις δικές τους νέες μειώσεις. Όπως αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό Τύπο, η αμόλυβδη 95 οκτανίων και 98 οκτανίων θα μειωθεί κατά 15 σεντ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κατά 20 σεντ. Ο ανεφοδιασμός καυσίμων Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα και έχει πολλάκις απασχολήσει τις Αρχές.


Ενδεικτικά, μόνο τον Ιούλιο του 2018, οι Ελληνοκύπριοι ξόδεψαν συνολικά €5,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων €1 εκ. σε φόρους του ψευδοκράτους, για αγορά καυσίμων κίνησης (βενζίνη 95 οκτανίων και πετρέλαιο), σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.


Ο Σύνδεσμος συμπεραίνει πως οι αγορές από τα κατεχόμενα για τους πρώτους έξι μήνες του 2018 για τη βενζίνη 95 οκτανίων υπολογίζονται στα 7,7 εκατ. λίτρα και για το πετρέλαιο κίνησης στα 7,1 εκατ. λίτρα.