Παραπολιτικά

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος
«Δεν μπορούμε ν’ αποδεχθούμε Κύπρο με λειψή Κυριαρχία και με την ελευθερία τραυματισμένη βαθιά... Ο αγώνας είναι μπροστά μας και είμαστε ενωμένοι».


Η δήλωση αυτή είναι Προεδρική. Ανήκει στον Ελλαδίτη Πρόεδρο Παυλόπουλο. Είναι «μήνυμά» του στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου. Είναι λεβέντικη η ρητορική αυτή. Δεν γνωρίζει, όμως, ο κ. Παυλόπουλος ότι η Κύπρος εδώ και 45 χρόνια είναι κατακτημένη; Αποφεύγει και αυτός την κυριολεκτική αυτή λέξη. Η λέξη «κατάκτηση» φοβίζει τους Ελλαδίτες και Κύπριους ηγέτες. Τους φοβίζει μήπως ερεθίσει την τουρκική «αξιοπρέπεια»;


Ο κ. Παυλόπουλος γνωρίζει ότι είναι κατακρεουργημένη η Κυριαρχία της Κύπρου. Γνωρίζει ότι είναι σκλαβωμένη και όχι ελεύθερη η Κύπρος. Η ρητορική του όμως σε ατμόσφαιρα μνημοσύνου είναι ανεδαφική. Δεν γνωρίζει ότι ο αγώνας είναι πίσω μας και όχι «μπροστά» μας; Για ποιον αγώνα μιλά; Ποιος αγώνας είναι μπροστά μας; Ο Αγώνας των Συνομιλιών της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας; Αυτός δεν είναι αγώνας. Είναι ΑΓΩΝΙΑ.


Δεν γνωρίζει ότι είμαστε και διχασμένοι και όχι ενωμένοι; Και εδώ και στην Ελλάδα; Χωρίς το αναγκαίο βάθος ο λόγος του. Χωρίς ουσία στη ρητορική του. Χωρίς επίσημη υπευθυνότητα έναντι του σκλαβωμένου Κυπριακού Ελληνισμού.
Το ταμείο μετανοίας και η επιστροφή των κλεμμένων
· Επιστρέψτε τα λεφτά στο Δημόσιο θα πρέπει να είναι η ατάκα των Δικαστηρίων, των εισαγγελέων και των αστυνόμων που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα που αναφύεται σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής του τόπου. Η εκστρατεία των Αρχών του κράτους θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί κιόλας, για να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα να ανανήψουν και, κυρίως, να τους δοθούν ελαφρυντικά στις ενδεχόμενες καταδίκες τους.


· Μπορεί να φαντάζει ως ουτοπικό και κυρίως ανεδαφικό, αλλά μια δοκιμή θα πείσει τους πάντες. Ας εφαρμόσουν την πρακτική του επονομαζόμενου «Ταμείου Μετανοίας» -ελπίζουμε οι Άγιοι Συνοδικοί να μη μας παρεξηγήσουν για την έμπνευση-, στο οποίο θα πληρώσουν τα χρήματα που έκλεψαν από τους συμπολίτες τους και οι ίδιοι θα έχουν την ευκαιρία να εξαγνιστούν και αν εξιλεωθούν. Αν μάλιστα κάποιος εξ αυτών τύχει και του ευεργετήματος της επιεικούς αντιμετώπισης, έστω της φυλάκισης με αναστολή, προφανώς και το εν λόγω ταμείο θα συλλέξει αρκετά εκατομμύρια ευρώ.


· Διαφορετικά δεν θα έχουν άλλοθι στη μετέπειτα καταδίκη τους στο Δικαστήριο και αν είναι δυνατόν οι υπηρέτες της Θέμιδος να επιμετρήσουν στην ποινή που θα τους επιβάλουν και την απαξίωση-περιφρόνηση του «Ταμείου Μετανοίας» σε αντίθεση με άλλους που θα επιστρέψουν τα χρήματα. Και να μην ξεχνάμε τα κλεμμένα χρήματα. Όσοι δε πιστεύουν ότι θα κρυφτούν, να τους υπενθυμίσουμε ότι, πέραν της φυσικής δικαιοσύνης, υπάρχει και η Θεία Δίκη. Εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να τους σώσει και, κυρίως, τίποτε δεν μπορούν να κρύψουν...
Ξιουρ.
Θα τα πει και στη Λουτ;

«Το πρόβλημα της Κύπρου παραμένει κατά βάση πρόβλημα ξένης εισβολής και κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών». Όχι, δεν είναι απόσπασμα από ομιλία ηγέτη του λεγόμενου «απορριπτικού μετώπου». Είναι απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μαζί με την επισήμανσή του ότι «κάθε φορά που παραχωρούμε, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, επανέρχονται για κάποια υπέρμετρα -με βάση τη δημοκρατία- δικαιώματα, οι Τουρκοκύπριοι, καθ’ υποβολήν της Τουρκίας, να αξιώνουν περισσότερα».


Αυτές οι αλήθειες κι αυτές οι πραγματικότητες, που τέθηκαν ενώπιον των ευρωβουλευτών, ελπίζουμε να τεθούν από τον Πρόεδρο και ενώπιον της κυρίας Λουτ. Για να ξέρει η γυναίκα ότι οι περίφημοι «όροι αναφοράς», που θα αποτελέσουν το πλαίσιο ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, δεν είναι δυνατόν να αφήνουν το παράθυρο ανοιχτό για να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να αξιώνουν και άλλα «υπέρμετρα δικαιώματα».


Διότι είναι φανερό ότι η κοινότητα του 18% θα επιμένει να της δοθεί το δικαίωμα βέτο «σε κάθε απόφαση των θεσμικών οργάνων», όπως υπέδειξε και ο Πρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ θα απαιτήσει να περιληφθούν στους «όρους αναφοράς» και αναφορές που να παραπέμπουν σε συνδιαχείριση του φυσικού αερίου. Εμείς δεν έχουμε αμφιβολία ότι αυτό που τελικά επιδιώκει η τουρκική πλευρά και μέσω των «όρων αναφοράς», δεν είναι η ΔΔΟ (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία). Είναι μια άλλη ΔΔΟ. Η... Διχοτομική Διεστραμμένη Ομοσπονδία.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Τουρκικά όπλα... made in Cyprus!

Λόγω της Κύπρου η Τουρκία απέκτησε τη δική της πολεμική βιομηχανία, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν! «Ο κακός γείτονας (δηλαδή εμείς) μάς έκανε ιδιοκτήτες» (της πολεμικής βιομηχανίας), σημείωσε. Μα τι λέει, ρε, ο ανισόρροπος; Τον τρομάξαμε τόσο πολύ με τη στρατιωτική μας ισχύ, ώστε αναγκάστηκε να φτιάξει δικά του μαχητικά αεροσκάφη, δικούς του πυραύλους, δικά του ελικόπτερα, μέχρι και δικό του αεροπλανοφόρο;


Και τρομοκρατημένος όπως είναι, έφερε στην Κυθρέα 42 άρματα μάχης Leopard γερμανικής κατασκευής και θα κατασκευάσει στα κατεχόμενα και ναυτική βάση, που να δέχεται και αεροπλανοφόρα; Μα τι υπερδύναμη είμαστε, τέλος πάντων, και δεν το ξέρουμε; Ο καημένος ο Ταγίπ. Φοβάται τους «κακούς γείτονες» και γι’ αυτό έχει επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου υπερεξοπλισμό της Τουρκίας.


Φοβάται την Κύπρο, φοβάται την Ελλάδα, φοβάται τη Συρία, φοβάται το Ιράκ, φοβάται το Ισραήλ, τους φοβάται όλους, με λίγα λόγια. Και θέλει να αντιστρέψει τα πράματα, ώστε να τον φοβούνται οι γείτονες, αντί να τους φοβάται αυτός. Γι’ αυτό, άλλωστε, ζήτησε «να υλοποιηθεί το όραμα για μια Τουρκία με παγκόσμια ισχύ». Και έχοντας παγκόσμια ισχύ, να εισβάλλει όπου θέλει, να ελέγχει όποιον θέλει, να εκφοβίζει όποιον θέλει και να αρπάζει τα ξένα φυσικά αέρια όποτε θέλει. Κρίμα που ο κ. Άντρος Κυπριανού δεν συνέφαγε και με τον Ερντογάν στην Άγκυρα, για να του εξηγήσει αυτό το όραμά του...
ΜΠΟΞΕΡ
Η τουρκική κουτάλα

«Η Μεσόγειος είναι το καζάνι κι εμείς η κουτάλα που ψάχνουμε σπιθαμή προς σπιθαμή». Αυτή ήταν η εικόνα που περιέγραψε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αναφορικά με τις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη Μεσόγειο, σε ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο παραστατικός και πιο αποκαλυπτικός των τουρκικών προθέσεων ο Φατίχ (που το όνομά του, κατά διαβολική σύμπτωση, σημαίνει... «πορθητής» και προέρχεται από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β ́ τον Πορθητή, που είναι γνωστός και ως Μεχμέτ Φατίχ).


Θεωρούν, λοιπόν, οι Τούρκοι τη Μεσόγειο ως ένα δικό τους καζάνι, στο οποίο μπήγουνε την κουτάλα τους και ανακατεύουνε για να βρούνε αυτό που δεν τους ανήκει. Ήδη φέρνουνε και δεύτερη... κουτάλα, δηλαδή δεύτερο γεωτρύπανο, στην περιοχή. Όπως ανακοίνωσε τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, το νέο γεωτρύπανο έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του και στα τέλη Ιανουαρίου θα βρίσκεται στο... καζάνι, μαζί με την άλλη κουτάλα, τον «Πορθητή».


Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν την ίδια μέρα που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετούσε δύο ψηφίσματα για τους ωκεανούς και τις θάλασσες, τα οποία συνδέονται με την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Υπήρξε μόνο μία αρνητική ψήφος, αυτή της Τουρκίας. Αυτό εξηγεί πλήρως την παράνομη και θρασύτατη δράση της τουρκικής... κουτάλας.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Όχι άλλα χαλλουμολάθη!

Ηρεμήστε, συμπανανιώτες και συμπανανιώτισσες. Δεν το χάσαμε τελικά το χαλλούμι στη Βρετανία, διαβεβαίωσε την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης. Μπορεί να χάσαμε τη σοβαρότητά μας ως κράτος, αλλά το χαλλούμι δεν το χάσαμε. Ούτε και τον... κ. Λακκοτρύπη τον χάσαμε, αφού ο Πρόεδρος δεν έκανε το χατίρι του ΔΗΚΟ και δεν τον έπαυσε. Το μόνο που χάσαμε είναι το εμπορικό σήμα στη Βρετανία και η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει το λάθος της με τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας.


Το θέμα, όμως, δεν είναι να διορθώσουμε μόνο το λάθος, αλλά να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαπραχθούν άλλα λάθη σ’ αυτήν την πολυτάραχη ιστορία του χαλλουμιού. Διότι η υπονόμευση εκ των έσω, οι δικαστικές περιπέτειες και οι διεκδικήσεις διαφόρων σε βάρος του χαλλουμιού δεν θα σταματήσουν. Όπως διατηρούνται τα χαλλούμια μέσα στον... νορόν, έτσι διατηρούνται και αυτές. Οπότε καλά κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να επαγρυπνούν. Η επαγρύπνηση και η αποτελεσματικότητα είναι σαν το χαλλούμι με την... παττίχα. Αποτελούν τον καλύτερο συνδυασμό.


Ευτυχώς άλλα παραδοσιακά μας προϊόντα δεν κινδυνεύουν. Όπως το κολοκάσι και οι πούλλες της Σωτήρας, που κατοχυρώθηκαν στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν δεν κάνουμε κι εδώ κάποιο μοιραίο λάθος, κανένας επίβουλος δεν θα μπορέσει να αρπάξει τις πούλλες μας!
ΜΠΟΞΕΡ
Η ανεπαρκής ποινή

Είναι πραγματικά ακατανόητο. Και αδιανόητο. Ύστερα από τόση κατακραυγή για τις απολύσεις παιδεραστών από τις Φυλακές με προεδρική χάρη, ύστερα από τραγικά γεγονότα που σχετίζονται με σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, όπως αυτοκτονίες θυμάτων, ύστερα από τόσες κινητοποιήσεις και φωνές για παραδειγματική τιμωρία των θυτών, να έρχεται το Κακουργιοδικείο και να επιβάλλει ποινή φυλάκισης μόνο τεσσάρων ετών σε 48χρονο για σεξουαλική κακοποίηση 14χρονου κοριτσιού και μάλιστα με νοητική υστέρηση, ε, ναι, είναι και ακατανόητο και αδιανόητο.


Τη στιγμή που η νομοθεσία περί σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών προνοεί ρητά ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θύτης καταχράται την ευάλωτη θέση του παιδιού λόγω διανοητικής ή σωματικής αναπηρίας, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου. Η δικαστική απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Για να μην πω ότι το προκαλεί κιόλας.


Πολύ περισσότερο που το ίδιο το Κακουργιοδικείο, στην απόφασή του, εκφράζει «αποτροπιασμό για τις ανίερες πράξεις του κατηγορουμένου, αισθήματα που απηχούν τη δικαιολογημένη ανησυχία της κοινωνίας για την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα σεξουαλικά αδικήματα»! Τώρα, πώς συνάδει η διαπίστωση αυτή με την ανεπαρκή ποινή που επιβλήθηκε στον παιδεραστή, είναι κάτι που η δική μας λογική δεν μπορεί να εξηγήσει. Και δεν μπορεί να αποδεχθεί.
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ
Και τώρα το πόρισμα της... νεκροψίας

Έπεσε, επιτέλους, η αυλαία των ακροάσεων της Ερευνητικής Επιτροπής, που ψάχνει να βρει τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού, μετά από τέσσερεις μήνες και με τις καταθέσεις 74 μαρτύρων. Πίσω από την αυλαία, η τριμελής Επιτροπή θα προσπαθήσει τώρα να βγάλει τα συμπεράσματά της και να τα καταγράψει σε πόρισμα. Δύσκολο και πολύπλοκο πραγματικά έργο με όλα αυτά που άκουγε η Επιτροπή τόσον καιρό να κατατίθενται ενώπιόν της. Ήταν τόσες πολλές και αντιφατικές οι πληροφορίες, οι ισχυρισμοί, οι μαρτυρίες, οι αριθμοί, ώστε δύσκολα θα βγάλουν άκρη τα μέλη της Επιτροπής. Διότι όσοι κατέθεσαν στην Επιτροπή, έβλεπαν μόνο το «κάρφος» στον οφθαλμό των άλλων.


Έτσι, η Επιτροπή θα πρέπει να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να εντοπίσει τους πραγματικούς ενόχους της κατάρρευσης, μέσα από πλειάδα... «Χατζηπετρήδων», στους οποίους επέρριψαν τις ευθύνες όλοι όσοι είχαν ανάμειξη στην πονεμένη ιστορία του Συνεργατισμού. Πάντως, αν είναι κάτι που κρατήσαμε από την τελευταία μέρα των ακροάσεων της Ερευνητικής, ήταν η ατάκα του πρώην προέδρου της Επιτροπείας Τάκη Ταουσιάνη, σε σχέση με την αποχώρηση της Σουζάνας Πογιατζή, τέως μέλους της Επιτροπείας. Είπε συγκεκριμένα: «Όταν έφυγε η κ. Πογιατζή, χτύπησε μέσα μου ένα καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά. Έχω την αίσθηση ότι για ορισμένους άλλους δεν ήταν καμπανάκι αλλά... jingle bells, διότι ενθουσιάστηκαν για τη φυγή της». Άντε, να ευχηθούμε κι εμείς καλά Χριστούγεννα! Και Θεός μακαρίσει τον Συνεργατισμό!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Ξεχάστηκε κι αυτό;

Παιδιά, ποια ήταν τελικά η συνέχεια του mea culpa της κ. Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής; Ή μήπως δεν υπήρξε συνέχεια; Άρχισε, άραγε, να ψάχνει να βρει τα αναγκαία στοιχεία η Διοικητής της Κεντρικής, αφού έδειξε ότι δεν φοβάται πλέον, όπως φοβήθηκε το 2015 και σταμάτησε την έρευνα που έκανε τότε; Μήπως περιμένει κάποιο πράσινο φως από τη Βουλή, για να προχωρήσει;


Ή μήπως άφησε το θέμα να ξεχαστεί και πάμε παρακάτω; Σημειώνεται ότι είναι η ίδια η κ. Γιωρκάτζη που άνοιξε το θέμα και θα περίμενε κανένας να δώσει και την ανάλογη συνέχεια. Από πλευράς βουλευτών δεν φαίνεται να υπάρχει και τόση ένθερμη συγκατάθεση ώστε να διεξαχθεί η έρευνα με καθυστέρηση τριών χρόνων. Πάντως το 2015, όταν έγινε για πρώτη φορά λόγος για κατάλογο με τα ονόματα βουλευτών που φέρεται να είχαν καθυστερημένα δάνεια, η κ. Γιωρκάτζη έγινε στόχος ομαδικών πυρών από βουλευτές, οι οποίοι την κατηγόρησαν για εκβιασμό των εκπροσώπων του λαού.


Είναι προς το συμφέρον όλων, και κυρίως της διαφάνειας που πρέπει να διέπει τον πολιτικό βίο, να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η έρευνα της κ. Γιωρκάτζη, ώστε να ξέρει και ο λαός τι πραγματικά συμβαίνει. Θα δούμε τελικά ή δεν θα δούμε «λίστα... Χρυσταλλαγκάρντ» (κατά τη «λίστα Λαγκάρντ»);
ΜΠΟΞΕΡ
Ξεκινώντας με τα παιδιά

Είναι ιδιαίτερα αξιέπαινη η ενέργεια του Πανεπιστημίου Κύπρου να δημιουργήσει παιδικό τμήμα στην εντυπωσιακή Βιβλιοθήκη του που μόλις έχει λειτουργήσει. Το ειδικό αυτό τμήμα εμπλουτίζεται με παιδικά βιβλία, παραμύθια και παιδική λογοτεχνία, με στόχο να προσελκύσει παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο του βιβλίου και να τα βοηθήσει να χτίσουν κουλτούρα διαβάσματος. Γιατί από τα παιδιά πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια να αλλάξουμε αυτό το θλιβερό φαινόμενο, που καταγράφεται και στο «Ευρωβαρόμετρο», όπου εμφανιζόμαστε ουραγοί μεταξύ των υπολοίπων Ευρωπαίων στο διάβασμα βιβλίων και στις επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, μουσεία και γκαλερί.


Η συνηθισμένη εικόνα που αντικρίζουμε σε τουριστικές μας περιοχές είναι η εξής: Οι ξένοι με ένα βιβλίο στο χέρι. Και οι Κυπραίοι με ένα κινητό στο χέρι, ή με ένα τσιγάρο ή με ένα φραπέ. Δεν διαβάζουμε, λέει. Μα γιατί να διαβάσουμε; Αφού... τα ξέρουμε όλα. Δεν έχουμε χρόνο για να επισκεφθούμε βιβλιοθήκες. Έχουμε, ωστόσο, άφθονο χρόνο για να αναλύσουμε με κάθε λεπτομέρεια τις φάσεις του ποδοσφαιρικού αγώνα που παρακολουθήσαμε το προηγούμενο βράδυ, να ασκήσουμε κριτική στην τακτική του προπονητή και να περιγράψουμε σε ριπλέι όλα τα γκολ.


Και ένα σχετικό κυπριακό γκάλοπ:


-Πότε ήταν η τελευταία φορά που ανοίξατε βιβλίο;


-Σήμερα το πρωί.


-Μπορώ να ρωτήσω τι διαβάσατε;


-Τον τηλεφωνικό κατάλογο. Έψαχνα να βρω το τηλέφωνο μιας αστρολόγου.


Α! Ξέχασα. Εκτός από τον τηλεφωνικό κατάλογο διαβάζουμε και το... μενού στα εστιατόρια.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Τα εν Δήμω, μη εν... άλλω Δήμω
Κάποιοι Δήμοι άρχισαν ήδη να κλοτσούν μπροστά στην προοπτική συγχώνευσης Δήμων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Κάποιοι άρχισαν να στήνουν τραπεζάκια σε Δήμους, και βάζουν όποιον τους επισκεφθεί να υπογράψει ότι δεν δέχεται συγχώνευση με άλλη τοπική Αρχή», έγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε μήνυμά του στο facebook. «Τα Βασίλεια αρχίζουν την επίθεση για να αποτρέψουν τη μεταρρύθμιση που χρειάζεται ο τόπος», πρόσθεσε.


Αχ αυτά τα Βασίλεια της μικρής μας βραχονησίδας. Κανένας Βασιλιάς δεν επιθυμεί την κατάργηση του Βασιλείου του και είναι έτοιμος να δώσει μάχη μέχρις εσχάτων για τη διατήρηση του θρόνου. Κάποιοι Δήμοι δημοσιοποίησαν ήδη την άρνησή τους να συγχωνευθούν με γειτονικούς Δήμους και αυτό δίνει και το στίγμα του βαθμού δυσκολίας που θα αντιμετωπίσει το όλο εγχείρημα. Η συγχώνευση των Δήμων είναι απαίτηση των πολιτών, αλλά αποτελεί και αδήριτη ανάγκη υπό τη σκιά της οικονομικής κατάρρευσης των Δήμων.


Θυμίζουμε ότι η Κύπρος των 800.000 κατοίκων διαθέτει 39 Δήμους! Για να δούμε, όμως, και ποια στάση θα τηρήσει και το πολιτικό μας κατεστημένο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι ανήκουν σε κόμματα, οπότε αναμένεται να ασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις, ώστε να μην αναγκαστούν να γίνουν... «από δήμαρχοι κλητήρες». Και βεβαίως θα πρέπει να δεχτούν και τα ίδια τα κόμματα να χάσουν Δήμους σε περιοχές που θεωρούν πολιτικά προπύργιά τους. Είναι έτοιμα για τέτοιες... θυσίες;
ΜΠΟΞΕΡ