Παιδεία

Σε περιπέτειες ξανά η Παιδεία

Οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κωλυσιεργία και ότι τις όποιες παρενέργειες θα τις έχει η κυβερνητική πλευρά

Το δεύτερο ημίχρονο της κρίσης στην Παιδεία, ενδέχεται να σφυρίσουν οι εκπαιδευτικοί με τη νέα χρονιά. Λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του έτους αλλά και του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε από πλευράς Κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του διαλόγου για τον εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο νέας σύγκρουσης.


Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο ΓΓ της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, «σε περίπου 15 ημέρες εκπνέει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του διαλόγου στη ΜΕΠΕΥ και η επίσημη πλευρά κατάφερε να γίνει μόνο μια συνεδρία». Όπως μας εξήγησε, η πρώτη και μοναδική συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στη ΜΕΠΕΥ ήταν στις 15 Νοεμβρίου. Εκείνη την ημέρα, συνέχισε, άρχισαν να συζητούνται τα θέματα που υπήρχαν στην ατζέντα, ενώ έγινε και κατάθεση απόψεων από πλευράς των εκπαιδευτικών οργανώσεων.


«Από τότε δεν έχουμε καμία άλλη επαφή και ενημέρωση», πρόσθεσε και ταυτόχρονα προειδοποίησε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ότι «αν θεωρούν πως η στελέχωση της νέας σχολικής χρονιάς θα γίνει στη βάση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της 3ης Οκτωβρίου, τότε θα μας οδηγήσουν σε νέα σύγκρουση». Μάλιστα, όπως είπε, ήδη η ΠΟΕΔ ενημέρωσε τη διεύθυνση δημοτικής εκπαίδευσης ότι οι δάσκαλοι θα αντιδράσουν σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο.


Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, δήλωσε πως την περασμένη Πέμπτη η οργάνωση εξέδωσε ψήφισμα, που προειδοποιεί ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την κωλυσιεργία και ότι τις όποιες παρενέργειες θα τις έχει η κυβερνητική πλευρά. «Εκφράζουμε την ανησυχία μας και προειδοποιούμε για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις, τις οποίες απευχόμαστε, βέβαια», πρόσθεσε. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως η ΟΕΛΜΕΚ, στις 7 Δεκεμβρίου, απέστειλε στη ΜΕΠΕΥ επιστολή, με την οποία έθιξε την κωλυσιεργία που παρατηρείται, ωστόσο δεν πήρε καμία απάντηση. «Τώρα, καλούμε εκ νέου τη ΜΕΠΕΥ να προχωρήσει με τη διαδικασία», δήλωσε.


Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, ανέφερε στη «Σ» ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία προσωρινή συμφωνία, η οποία ισχύει μόνο για φέτος», ενώ πρόσθεσε ότι εάν λήξει η χρονιά και δεν καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, «αυτόματα μπαίνουμε σε αδιέξοδο». Σε ένα μήνα, όπως είπε, ξεκινά η καταγραφή των αναγκών για τη στελέχωση της επόμενης σχολικής χρονιάς, οπότε εάν δεν βρεθεί η χρυσή τομή, θα αρχίσουν να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.


Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στη ΜΕΠΕΥ ήταν: ο βιολογικός παράγοντας και οι νεοεισερχόμενοι, η εξέταση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του υπεύθυνου τμήματος, ο εξορθολογισμός του διδακτικού χρόνου, ο συνδικαλιστικός χρόνος και ο συνολικός εξορθολογισμός του συστήματος απαλλαγών.