Ειδήσεις

Δύο Υπουργεία ψάχνουν λύσεις για το στεγαστικό

Αύξηση του επιδόματος ενοικίου, του ΕΕΕ και μελέτη για το 2019 από Υπουργείο Εργασίας - Στεγαστικά σχέδια και πολεοδομικά κίνητρα μελετά το Υπουργείο Εσωτερικών

Ανεπαρκείς και χρονοβόρες κρίνουν τις υφιστάμενες διαδικασίες όσοι έζησαν τον εφιάλτη
Ως ελλιπής περιγράφεται από τους ίδιους τους άστεγους η στήριξη που τους παρέχει το κράτος, παρά τις προσπάθειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα από πλευράς Κυβέρνησης για να λάβει μέτρα άμβλυνσης της κατάστασης.


Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας τύχαμε, αρμόδια υπηρεσία για τον χειρισμό αυτών των θεμάτων είναι το Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας. Εκεί αποτείνονται -ή τουλάχιστον εκεί πρέπει να αποτείνονται- οι άστεγοι για να λάβουν βοήθεια. Όταν υποβληθεί ένα αίτημα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προχωρούν σε εξέταση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και, αν δεν υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον που να μπορεί να φιλοξενήσει αυτά τα άτομα, τότε φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο για μικρό χρονικό διάστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλα τα έξοδα καλύπτονται από το κράτος.


Απ' εκεί και πέρα, η αρμόδια υπηρεσία καθοδηγεί αυτά τα άτομα, είτε για να βρουν σπίτι είτε για να λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) - στο πλαίσιο του οποίου καταβάλλεται στους δικαιούχους και επίδομα ενοικίου. Όταν και εφόσον βρουν σπίτι, οι Υπηρεσίες καταβάλλουν την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για να μπορούν τα άτομα αυτά να εγκατασταθούν.
Τα προβλήματα


Βέβαια, στην πράξη, η εν λόγω διαδικασία κρίνεται προβληματική και χρονοβόρα. Άτομα που έζησαν αυτές τις καταστάσεις, δήλωσαν στη «Σ» ότι τους πήρε αρκετό χρόνο και χρειάστηκε να κάνουν πολλές αναπάντητες κλήσεις για να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με την αρμόδια υπηρεσία για να ζητήσουν βοήθεια.


Τα ίδια άτομα δήλωσαν, επίσης, πως ακόμα και μετά που βρήκαν σπίτι, έπρεπε να περιμένουν αρκετές μέρες για να λάβουν την επιχορήγηση από το κράτος ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν το πρώτο ενοίκιο και την προκαταβολή, κινδυνεύοντας να χάσουν την ευκαιρία να βάλουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους.
Αύξηση στο επίδομα ενοικίου


Ταυτόχρονα, πολλοί θεωρούν ως ιδιαίτερα χαμηλό το ποσό του επιδόματος ενοικίου που καταβάλλεται από το κράτος στους δικαιούχους του ΕΕΕ, το οποίο αρχίζει από 96 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 280 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Πάντως, όπως δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, αυτήν την περίοδο γίνεται προσπάθεια για να αυξηθεί το επίδομα ενοικίου στο πλαίσιο του ΕΕΕ, με στόχο να συνάδει με την αύξηση των ενοικίων. Συγκεκριμένα, όπως είπε η Υπουργός στη «Σ», μέχρι το τέλος του χρόνου θα ετοιμαστεί μία μελέτη που θα καταγράφει το κόστος μίσθωσης και ανάλογα το κράτος θα προσαρμόσει το επίδομα του ενοικίου στο πλαίσιο του ΕΕΕ.


Περαιτέρω, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στη «Σ» ότι το Υπουργείο Εργασίας με τον νέο χρόνο θα διενεργήσει μία χαρτογράφηση, η οποία θα παρουσιάζει το μέγεθος του προβλήματος με τους άστεγους. Στην εν λόγω χαρτογράφηση θα αναφέρονται οι άστεγοι σε αριθμούς, ενώ παράλληλα θα επεξηγείται και το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και γιατί βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση.
Στα σκαριά νέα στεγαστική πολιτική


Στο μεταξύ, ενέργειες για να καθοριστεί μία νέα στεγαστική πολιτική γίνονται και από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών. Ο αρμόδιος Υπουργός, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κληθείς από τη «Σ» να σχολιάσει την αύξηση των ενοικίων -ζήτημα το οποίο προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό την αύξηση και των αστέγων- είπε πως «το θέμα της αύξησης των ενοικίων όντως απασχολεί την Κυβέρνηση».


Όπως δήλωσε στη «Σ», κατά ένα μεγάλο μέρος αυτό είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης λόγω της δυσκολίας που υπάρχει για εξεύρεση δανειοδότησης όσον αφορά την ιδιοκτησία και την ανέγερση κατοικίας, κάτι που στο παρελθόν έδιναν πολύ εύκολα οι τράπεζες. Σύμφωνα με τον Υπουργό, οφείλεται επίσης και σε άλλους κοινωνικούς λόγους, όπως η αύξηση των φοιτητών και του εργατικού προσωπικού από άλλες χώρες, την ώρα που δεν υπάρχει επάρκεια διαμερισμάτων και κατοικιών λόγω της κρίσης. «Με πολεοδομικούς τρόπους μελετούμε πώς να αντιμετωπίσουμε το θέμα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι αυτήν την περίοδο ετοιμάζονται κάποια στεγαστικά προγράμματα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο για προσιτή κατοικία και σε ένα σχέδιο για αναζωογόνηση των ακριτικών περιοχών.
Αύξηση 10% για 4,5 χιλιάδες πρόσφυγες


Στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για αύξηση κατά 10% του επιδόματος ενοικίου για όλους τους δικαιούχους πρόσφυγες που ανέρχονται περίπου στις 4,5 χιλιάδες, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019. Το ποσό θα καλυφθεί από εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2019. Το ύψος του επιδόματος ενοικίου, που καταβάλλεται, διαφοροποιείται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας και το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα.


Σημειώνεται ότι δεδομένης της αύξησης του ύψους των ενοικίων κατά τα τελευταία έτη, το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφασή του ενέκρινε στις 29 Νοεμβρίου 2017 την κατά 15% αύξηση των επιδομάτων ενοικίων σε όλες τις κατηγορίες επιδοτουμένων από 1η Ιανουαρίου του 2018. Άρα, το συνολικό ποσοστό αύξησης είναι 25%.