Ειδήσεις

Μας κοροϊδεύουν μέρα-μεσημέρι

Όλοι μιλούν για ανάγκη να καταργηθεί η συγκεκριμένη προκλητική στρέβλωση, όμως κυβέρνηση και κόμματα εξακολουθούν να παίζουν κρυφτό με την οριστική λύση του θέματος. Την ίδια ώρα, σχεδόν 37.000 συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη κάτω από €500 τον μήνα

Είναι ξεκάθαρο. Δεν θέλει αυτή η Πολιτεία να τελειώσει μια και καλή το απαράδεκτο παιχνίδι με τις διπλές και τις τριπλές συντάξεις, που προκαλούν τους πολίτες εδώ και πολλά χρόνια. Το θέμα έρχεται συνεχώς στο προσκήνιο εδώ και επτά χρόνια, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει, όπως φαίνεται, η βούληση να μπει μια οριστική τελεία.
Η αποτυχία της Πολιτείας ξεκινά από το 2011, όταν και ψήφισε τον νόμο για αναστολή της καταβολής σύνταξης σε εν ενεργεία αξιωματούχους, καθώς, τρία χρόνια μετά, το Ανώτατο έκρινε τη συγκεκριμένη πρόνοια αντισυνταγματική. Τα μεγάλα κόμματα έχουν επισημάνει πολλές φορές, ειδικά την περίοδο των εκλογών, την ανάγκη διόρθωσης της στρέβλωσης που υπάρχει στο σύστημα των συντάξεων.
Με φόντο και την πρόσφατη συμφωνία Αβέρωφ Νεοφύτου - Νικόλα Παπαδόπουλου για τις μειώσεις διαφόρων φορολογιών, οι οποίες θα δώσουν ανάσα στην κοινωνία, να θυμηθούμε ότι οι δύο άντρες, στο πρόσφατο παρελθόν, είχαν καταθέσει προτάσεις νόμου, οι οποίες έχουν, προς το παρόν, μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τον Ιούλιο του 2016, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε καταθέσεις δύο προτάσεις νόμου, παίρνοντας και το «χειροκρότημα» των υπόλοιπων κομμάτων. Αποτέλεσμα... Μηδέν. Τέσσερεις μήνες νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχε καταθέσει πρόταση νόμου. Το αποτέλεσμα, φυσικά, ήταν ανάλογο. Το 2014 και το ΑΚΕΛ έλεγε ότι θα φέρει στο προσκήνιο το θέμα για τις πολλαπλές συντάξεις των κρατικών αξιωματούχων.
Στο απόλυτο... μηδέν
Το 2015, η Κυβέρνηση σχεδίαζε να φέρει νομοσχέδιο που θα έβαζε «μαχαίρι» στην ταυτόχρονη καταβολή μισθού και σύνταξης. Το νομοσχέδιο, όπως αποκάλυπτε η «Σημερινή», προνοούσε την επιβολή πλαφόν, το ύψος του οποίου καθοριζόταν αναλόγως της κλίμακας του μισθού του επηρεαζόμενου δικαιούχου. Στην ουσία, δηλαδή, θα καθοριζόταν ένα ανώτατο ποσό, το οποίο συνολικά δεν θα μπορούσαν να ξεπερνούν αθροιστικά ο μισθός και η σύνταξη εν ενεργεία αξιωματούχου. Είχε προηγηθεί η... πίεση του τότε Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, περί αποστολής επιστολής προς την Κυβέρνηση, με την οποία θα την καλούσε να προχωρήσει στην ετοιμασία νομοθεσίας, η οποία θα απαγόρευε την παράλληλη καταβολή μισθού και σύνταξης σε κρατικούς αξιωματούχους.
Το νομοσχέδιο εστάλη στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία, η Βουλή το περίμενε και το αποτέλεσμα και σε αυτήν την περίπτωση ήταν... το απόλυτο μηδενικό.
Οι προύχοντες των συντάξεων
Σε σχεδόν 2 εκ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό των 110 προσώπων που παίρνουν δύο και πλέον συντάξεις, το οποίο διαχωρίζεται ως εξής:
· Σχεδόν 1 εκ. ευρώ κάθε χρόνο πηγαίνει σε 43 αξιωματούχους, που παίρνουν δύο ή και τρεις συντάξεις. Κάποιοι από αυτούς παίρνουν σύνταξη και ως πρώην κρατικοί υπάλληλοι.


· Στις 845 χιλ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των ακαθάριστων συντάξεων για 25 πρόσωπα που, ενώ παίρνουν μισθό ως κρατικοί ή αιρετοί αξιωματούχοι, λαμβάνουν και σύνταξη.


· Σχεδόν στις 350 χιλ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των ακαθάριστων συντάξεων των πολυσυνταξιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ανάμεσα στους προύχοντες των συντάξεων είναι επίτροποι, βουλευτές, μέλη ΕΕΥ και της ΕΔΥ, αξιωματούχοι σε πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, κοινοτάρχες, αξιωματούχοι σε σχολικές εφορείες, κ.λπ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, και η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, έχουν αποποιηθεί το δικαίωμα να λαμβάνουν μισθό και σύνταξη ταυτόχρονα.
Η ανατροπή του 2014
Το Ανώτατο Δικαστήριο, με επτά ψήφους υπέρ και τρεις εναντίον, αποφάσισε ότι ο νόμος για την απαγόρευση των πολλαπλών συντάξεων είναι αντισυνταγματικός. Ως αποτέλεσμα της απόφασης του Δικαστηρίου να κηρύξει αντισυνταγματικό τον εν λόγω νόμο, το κράτος κλήθηκε να καταβάλει αναδρομικά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε δικαιούχους σύνταξης. Την απόφαση της πλειοψηφίας έδωσε τότε ο Πρόεδρος Μύρων Νικολάτος και με αυτήν συμφώνησαν οι δικαστές Ερωτοκρίτου, Ναθαναήλ, Παρπαρίνος, Λιάτσος και Σταματίου. Απόφαση με το ίδιο αποτέλεσμα με εκείνην της πλειοψηφίας, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό, έδωσε η δικαστής Μιχαηλίδου. Διιστάμενη απόφαση έδωσε ο Δικαστής Παμπαλλής, και με αυτή συμφώνησαν οι δικαστές Πασχαλίδης και Χριστοδούλου.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Μόνο απελπισία και αγανάκτηση προκαλεί σε χιλιάδες συνταξιούχους το ποσό που βλέπουν κάθε μήνα στον λογαριασμό τους, προκαλώντας προβληματισμό και κραυγές απόγνωσης για τις συντάξεις που είναι βουτηγμένες στον πάτο ενός ανελέητου ωκεανού, στον αφρό του οποίου επιπλέουν οι «πρίγκιπες».
Τα στοιχεία δείχνουν την πραγματικότητα:
· Σχεδόν 37.000 συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη κάτω από €500 τον μήνα.


· Περίπου 83.000 συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη ώς €627.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το κατώτατο μηνιαίο ποσό συντάξεων είναι τα €355,74 για συνταξιούχους χωρίς εξαρτώμενο, €474,31 με ένα εξαρτώμενο, €533,60 με δύο εξαρτώμενα και €592,89 με τρία εξαρτώμενα.
Πριν από 15 ημέρες η Υπουργός Εργασίας παρουσίασε τα συνολικά δεδομένα για το 2019 με τις συντάξεις, επιδόματα, παροχές και πλεονασμούς να φτάνουν τα €2,86 δισ. Θα καταβληθούν συντάξεις και επιδόματα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύψους €1,65 δισ. Το 2020 οι πληρωμές για συντάξεις και επιδόματα θα αυξηθούν στο €1,74 δισ. και στο €1,85 δισ. το 2021.