Ειδήσεις

Πρώτη παγκύπρια έρευνα για οροθετικές γυναίκες

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Από την αρχή της εμφάνισης της επιδημίας του AIDS, τη δεκαετία του ‘80, περισσότεροι από 77 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από τον HIV. Σχεδόν οι μισοί έχουν πεθάνει. Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS αποτελεί μια τραγική υπενθύμιση της ασθένειας της εποχής μας, για την οποία ακόμα δεν έχει βρεθεί ολοκληρωτική θεραπεία, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας.


Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί των νέων περιστατικών έχουν διπλασιαστεί, παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες διαφώτισης και ενημέρωσης του κοινού είναι συνεχείς.


Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγεται αυτές τις μέρες η πρώτη παγκύπρια έρευνα για τις ανάγκες και εμπειρίες γυναικών που ζουν με HIV/AIDS στην Κύπρο. Την έρευνα πραγματοποιούν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Κ.Υ.Φ.Α (Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS), ο Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς, η ερευνήτρια-νοσηλεύτρια Μαρία Παναγή και η Γρηγόριος Κλινική σε συνεργασία με τον βρετανικό οργανισμό HIV/AIDS «Terrence Higgins Trust».


Η έρευνα, η οποία θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο, έχει στόχο τη μελέτη των κοινωνικών και ψυχολογικών αναγκών των γυναικών που ζουν με τον HIV/AIDS στην Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα επικεντρώνεται σε οροθετικές γυναίκες ως κύρια ομάδα πληθυσμού και τα αποτελέσματα της έρευνας αποσκοπούν να αποτελέσουν σημαντική προσθήκη στην ψυχο-κοινωνική μελέτη της συγκεκριμένης αυτής ομάδας, που δεν έχει τύχει σοβαρής προσοχής, ούτε από ερευνητές, αλλά ούτε και από οργανισμούς.


Μιλώντας στη «Σημερινή της Κυριακής» η πρόεδρος του ΚΥΦΑ, Στέλλα Μιχαηλίδου, ανέφερε πως «στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οροθετικές γυναίκες στην Κύπρο, Κύπριες και οι αλλοδαπές». Πρόσθεσε πως αυτή η ομάδα ανθρώπων αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα και «διανύουν έναν Γολγοθά, ιδιαίτερα όταν έχουν να φροντίσουν και τα παιδιά τους, όχι τόσον όσον αφορά την υγεία τους, αλλά την ψυχολογία τους και την προκατάληψη της κοινωνίας».