Υγεία

Κορυφώνεται η κρίση στην Υγεία

Στήνουν πόδι οι γιατροί στο παρά πέντε της εφαρμογής του ΓεΣΥ

Λάδι στη φωτιά έβαλε την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε συνέντευξή του άφησε αιχμές κατά των ιδιωτών γιατρών για φοροδιαφυγή, ξεσηκώνοντας νέο κύμα αντιδράσεων από πλευράς των γιατρών. Η εν λόγω παρέμβαση του ΠτΔ ήρθε μία ημέρα μετά το «όχι» που είπαν η Παιδιατρική και η Γαστρεντερολογική Εταιρεία στο ΓεΣΥ. Στο μεταξύ, από πλευράς του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), απαντώντας στις νέες αντιδράσεις, δηλώνει ξεκάθαρα πως οι σχεδιασμοί για την εφαρμογή του ΓεΣΥ προχωρούν κανονικά με βάση τα χρονοδιαγράμματα.
Η δήλωση-βόμβα


Η αρνητική στάση της Παιδιατρικής Εταιρείας και της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας στο ΓεΣΥ, οι οποίες αποφάσισαν να μη συμβληθούν με τον ΟΑΥ, αποτέλεσε την αφορμή για την παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος κάλεσε τους ιδιώτες γιατρούς «να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, για τα τελευταία επτά χρόνια, ώστε να τους δοθεί η ανάλογη αμοιβή στο πλαίσιο του Σχεδίου». Ο Πρόεδρος δεν αρκέστηκε μόνο στην εν λόγω δήλωση, αλλά το πήγε και ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας ότι «οι γιατροί δεν έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη μόνο για να πλουτίσουν, αλλά και για να προσφέρουν υπηρεσίες».


Όπως ήταν αναμενόμενο, έντονη ήταν η αντίδραση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο οποίος απέρριψε τα υπονοούμενα περί φοροδιαφυγής, ενώ αντίδραση για τις αναφορές του Προέδρου υπήρξε και από την Παιδιατρική Εταιρεία.
Προχωρεί ο ΟΑΥ


Την ώρα που η κρίση κορυφώνεται, ο ΟΑΥ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά με βάση τα χρονοδιαγράμματα, καθώς όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Οργανισμού, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, θεωρεί «δεδομένο ότι την 1η Ιουνίου 2019 θα ξεκινήσει το Γενικό Σύστημα Υγείας». Σύμφωνα με τους αρμόδιους, οι κατάλογοι αναμένεται να ανοίξουν για να εγγραφούν οι πάροχοι, κυρίως οι προσωπικοί ιατροί σε πρώτη φάση, ώς το τέλος Ιανουαρίου. Γι’ αυτό, ο ΟΑΥ αυτήν την περίοδο θα επικεντρωθεί στην ενημέρωση όλων των γιατρών, ευελπιστώντας πως όταν γνωρίζουν επακριβώς τι προσφέρεται, θα συμβληθούν μαζί του.
Οι κινήσεις του ΠΙΣ


Από πλευράς του ο ΠΙΣ δεν παραμένει αμέτοχος. Ο εκπρόσωπος του ΠΙΣ, δρ Βάσος Οικονόμου, μιλώντας στη «Σημερινή», είπε πως αυτό το διάστημα ο ΠΙΣ πραγματοποιεί επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια σχεδιάζει να δει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εάν και όποτε τους δεχθεί. Ακολούθως, όπως ανέφερε, «θα καλέσει τους γιατρούς για να τους ενημερώσει για τα δεδομένα και ο καθένας να αποφασίσει μόνος του εάν θα συμβληθεί με τον ΟΑΥ ή όχι».


Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να γίνει η εν λόγω ενημέρωση, απάντησε πως υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μετά την Πρωτοχρονιά.


Στο μεταξύ, αξίζει να αναφέρουμε ότι το μεγάλο αγκάθι -η ουσιαστική διαφωνία των δύο πλευρών- δηλαδή η άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής παραμένει, καθώς το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ δεν φαίνονται πρόθυμοι να ικανοποιήσουν το αίτημα των γιατρών.