Ειδήσεις

Μάχη για λιγότερους ρύπους

"Προς τη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας", δηλώνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος

«Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση της Κυβέρνησης ν' αλλάξει τα τέλη κυκλοφορίας και να επιβαρύνει τα πιο ρυπογόνα αυτοκίνητα», δήλωσε στη «Σημερινή της Κυριακής» η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου. «Βέβαια αυτό το θέμα θα μπει σε διαβούλευση και θα το μελετήσουμε, ενδελεχώς, για να εκφράσουμε απόψεις. Η Κύπρος έχει ανάγκη και από αυτοκίνητα λιγότερο ή/και καθόλου ρυπογόνα και ένα πιο πράσινο σύστημα φορολόγησης», σημείωσε, για να προσθέσει πως η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για τη μείωση των ρύπων.
Κίνδυνοι για δημόσια υγεία


Η Επίτροπος επισήμανε πως το πρόβλημα ρύπανσης στην Κύπρο είναι πολύ σοβαρό, κυρίως στα κέντρα των πόλεων. Ευρωπαϊκή μελέτη διαπιστώνει ότι ένας στους δώδεκα θανάτους στη χώρα μας οφείλεται στη ρύπανση της ατμόσφαιρας. «Η ρύπανση αυξάνει το κίνδυνο θανάτου κυρίως από καρδιά, εγκεφαλικό, καρκίνο των πνευμόνων και άλλα», ανέφερε.


Στο πλαίσιο επίτευξης των ευρωπαϊκών της στόχων, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα κατάργηση του φόρου κατανάλωσης για όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα. Επίσης, αποφάσισε αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα που εγγράφονται για πρώτη φορά, επιβαρύνοντας αυτά με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεγαλύτερα ηλικιακά. Εκ των νέων μέτρων και η παροχή κινήτρων απόσυρσης οχήματος μεγάλης ηλικίας. Οι αλλαγές ετοιμάστηκαν από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα, περιλαμβανομένου του Τμήματος Περιβάλλοντος.
Στροφή σε νέες τεχνολογίες


«Θεωρούμε ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος θα συνεισφέρει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά ασφαλώς θα πρέπει να πλαισιώσουμε αυτήν την προσπάθεια και με άλλες πολιτικές και με μέτρα, που θα συνεισφέρουν στη μείωση των εκπομπών», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος, Δρ Θεόδουλος Μεσημέρης. Στόχος, είπε, να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να στραφούν σε νέες τεχνολογίες, πιο οικονομικές λύσεις και φιλικές προς το περιβάλλον.
Με τον νέο χρόνο η ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας
Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, σε ανακοίνωσή του, δίνει πληροφορίες σε σχέση με την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2019. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι άδειες κυκλοφορίας θα ανανεώνονται από τη Δευτέρα, 7.1.2019, στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://rtd.mcw.gov.cy, σε εμπορικές τράπεζες, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, στα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και στα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (Λευκωσία, στα κεντρικά γραφεία). Η τελευταία ημερομηνία ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας είναι η Δευτέρα, 11.3.2019. Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννέα και δώδεκα μηνών.


Τονίζεται ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι άδειες κυκλοφορίας θα ανανεώνονται μέχρι τη Δευτέρα, 11.3.2019, χωρίς επιβάρυνση. Με βάση την ίδια νομοθεσία, για ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας, που θα γίνονται μετά τη Δευτέρα, 11.3.2019, θα επιβάλλεται ως επιβάρυνση στην άδεια κυκλοφορίας το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τοις εκατόν (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.


Ο έλεγχος των οχημάτων θα αρχίσει την Τρίτη, 12.3.2019, και από την ημερομηνία αυτή η Αστυνομία και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) θα καταγγέλλουν όσους κυκλοφορούν οχήματα χωρίς ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας.