Ειδήσεις

Οδηγούν σε κλείσιμο το «θέατρο ένα»

Κατηγορούν τον ΘΟΚ ότι εκδικητικά τους μείωσε τη χορηγία για το 2019

Απολύσεις και αναστολή εργασιών για το καλοκαίρι αποφάσισε το «θέατρο ένα», μετά τη δραστική μείωση της χορηγίας -μέσω του σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ- από τον ΘΟΚ για τις παραγωγές που έχει προγραμματισμένες για το 2019. Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου, Αντρέας Χριστοδουλίδης, υποστήριξε πως για τις δυσάρεστες εξελίξεις ευθύνεται αποκλειστικά ο ΘΟΚ, τον οποίο προειδοποίησε με σχετική επιτολή του, την οποία απέστειλε την περασμένη Πέμπτη και την κοινοποίησε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και στον Πρόεδρο της Βουλής.


Στην εν λόγω επιστολή, ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει ότι το «θέατρο ένα», λόγω ακριβώς της εξευτελιστικής χορηγίας από τον ΘΟΚ, θα παραμείνει κλειστό για χρονικό διάστημα τεσσάρων έως έξι μηνών τη θερινή περίοδο του 2019, γεγονός που θα στερήσει εισόδημα από άτομα, τα οποία υποχρεωτικά θα μείνουν χωρίς δουλειά.


Μιλώντας στη «Σ», ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως το «θέατρο ένα» θα λάβει για το 2019 €20.000 λιγότερα από πέρσι, δηλαδή θα πάρει €120.000, ποσό το οποίο ενδέχεται να μειωθεί κι άλλο καθώς ίσως αναβληθούν κάποιες παραγωγές. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, η απόφαση του ΘΟΚ για μείωση της χορηγίας για το «θέατρο ένα» είναι εκδικητική καθώς το θέατρο έχει προσφύγει στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού ζητώντας όπως οι αποφάσεις για τις χορηγίες σταματήσουν να λαμβάνονται από τον ΘΟΚ, λόγω συγκρουόμενων συμφερόντων, και τώρα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση. Κλείνοντας, είπε πως ζητούν να γίνει επανεξέταση των χορηγιών, καθώς, όπως δήλωσε, «αν δεν αλλάξει τίποτε από τις αποφάσεις, από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο θα κλείσουμε».
«Όχι» από τον ΘΟΚ


Από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής, μιλώντας στη «Σ», είπε πως δεν έλαβε ποτέ την εν λόγω επιστολή από το «θέατρο ένα», όμως έλαβε μία άλλη στις 14 Δεκεμβρίου 2018 με την υπογραφή του κ. Χριστοδουλίδη, με την οποία αποδέχεται την χορηγία για το 2019. Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης στη νέα του επιστολή διαμαρτυρίας εξηγεί ότι «δεδομένου ότι οι κανονισμοί δεν αφήνουν άλλη επιλογή, έχει σταλεί εμπρόθεσμα η επιστολή αποδοχής του σχεδίου “ΘΥΜΕΛΗ”».


Περαιτέρω, ο κ. Τουμαζής υπέδειξε πως η χορηγία παραμένει σταθερή στο 1 εκατ. 200 χιλιάδες ευρώ και διαμοιράζεται στα θέατρα με βάσει μετρήσιμα κριτήρια ανά παραγωγή, οπότε, όπως πρόσθεσε, «δεν μπορεί να γίνει επαναξιολόγηση των χορηγιών εις βάρος άλλων θεάτρων». Εξάλλου, όπως ανέφερε, το «θέατρο ένα» είναι το πέμπτο στην κατάταξη με τις υψηλότερες χορηγίες για το 2019.