Ειδήσεις

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη

Συγκινούν τα γράμματα παιδιών με παράδοση την... Καισαρεία και τον Βόρειο Πόλο

Τα παιχνίδια, τα κινητά και τα τάμπλετς αποτελούν φέτος τις πιο δημοφιλείς επιλογές των χιλιάδων παιδιών που αποφάσισαν να στείλουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη μέσω των κυπριακών ταχυδρομείων. Η πιο γλυκιά συνήθεια των παιδικών μας χρόνων, όχι μόνο δεν χάθηκε στον χρόνο, αλλά αντιθέτως εξελίχθηκε. Πλέον δεν υπάρχει μόνον ο πατροπαράδοτος τρόπος αποστολής ενός γράμματος, που γράφτηκε με μολύβι σε χαρτί, αλλά υπάρχει και η διαδικτυακή αποστολή, την οποία μάλιστα επιλέγει ο περισσότερος κόσμος.


Ως άλλος... Άγιος Βασίλης


Όπως ανέφερε μιλώντας στη «Σημερινή» ο Διευθυντής των Κυπριακών Ταχυδρομείων, Ανδρέας Γρηγορίου, δεν σταμάτησαν ποτέ να φτάνουν στα χέρια τους γράμματα για τον Άγιο Βασίλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιστολές που φτάνουν κάθε χρόνο αυτήν την εποχή στο ταχυδρομείο από τα παιδιά είναι πάρα πολλές. Όλες, όπως είπε, έχουν παραλήπτη τον Άγιο Βασίλη σε διάφορες διευθύνσεις, όπως την Καισαρεία και τον Βόρειο Πόλο.


Ερωτηθείς πώς διαχειρίζονται οι αρμόδιοι στο ταχυδρομείο τις εν λόγω επιστολές, ο κ. Γρηγορίου εξήγησε πως μαζεύουν τα γράμματα, τα ανοίγουν, ενώ μπαίνοντας λίγο στη θέση του Άγιου Βασίλη, φροντίζουν να απαντούν στα παιδιά, θέλοντας να τους μοιράσουν χαρά και να κρατήσουν ζωντανό το πνεύμα των Χριστουγέννων στην καρδιά τους. Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου -όπως είναι και λογικό άλλωστε- απάντηση λαμβάνουν μόνο τα γράμματα που έχουν διεύθυνση αποστολέα.
Γράμματα και μέσω διαδικτύου


Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, τα τελευταία χρόνια οι γονείς προτρέπουν τα παιδιά τους να στείλουν τα γράμματά τους και διαπιστώνεται μία μεγάλη αύξηση. Πέρσι, όπως είπε, το ταχυδρομείο διαχειρίστηκε γύρω στις 13 χιλιάδες επιστολές, ενώ περίπου τόσα είναι μέχρι στιγμής και τα φετινά γράμματα. Στο μεταξύ, αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος ο κόσμος είχε την επιλογή μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου να αποστείλει γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη διαδικτυακά, μέσα από την πλατφόρμα www.post2santa.com, η οποία ετοιμάστηκε από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία με την τεχνολογική υποστήριξη της Cyta. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, από τις 13 χιλιάδες που ήταν περίπου τα φετινά γράμματα των παιδιών, οι 7 χιλιάδες στάλθηκαν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας και τα υπόλοιπα μέσω ταχυδρομείου.
Τι ζητούν τα παιδιά


Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα παιδιά φέτος ζήτησαν ως επί το πλείστον παιχνίδια και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά και τάμπλετς. Βέβαια, δεν λείπουν κι αυτά που συγκινούν με τα γράμματά τους ζητώντας υγεία και καλύτερες μέρες γι’ αυτά και τις οικογένειές τους. Εμείς επιλέξαμε τρία γράμματα που στάλθηκαν φέτος από παιδιά προς τον Άγιο Βασίλη και μας έκαναν εντύπωση, τα οποία σας μεταφέρουμε:


«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, ήμουνα πολύ άτακτο παιδάκι φέτος, όμως θα σε παρακαλούσα να μου φέρεις ό,τι θέλεις εσύ».


«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, θέλω τάμπλετ και θήκη για να μην το σπάσω. Επίσης, αν μπορείς, κάνε κάτι να βρει η μάμα μου σπίτι που να μην πληρώνει γιατί δυσκολεύεται».


«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, είμαι ο... και είμαι 8 χρονών. Θέλω να μου φέρεις έναν παπαγάλο που μιλάει, αλλά αν δεν μπορείς να μου τον φέρεις, δεν πειράζει. Φτάνει να είμαστε όλοι καλά και να έχουμε την υγεία μας».
Μειώθηκαν οι κάρτες


Σε αντίθεση με τα γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη, που χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου οι ευχετήριες κάρτες συνεχώς μειώνονται. Κάθε χρόνο, όπως είπε, είναι γεγονός ότι ο κόσμος αποφεύγει να επικοινωνήσει με αυτόν τον όμορφο παραδοσιακό τρόπο και επιλέγει να στείλει τις ευχές του είτε μέσω μηνυμάτων στο κινητό είτε μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε, όλοι θυμόμαστε το γνωστό black out που συμβαίνει κάθε χρόνο κυρίως την Πρωτοχρονιά με τα κινητά τηλέφωνα, που παραλύουν για κάποιες ώρες λόγω των πολλών ευχετήριων μηνυμάτων.