Παιδεία

Τα ανοικτά μέτωπα της Παιδείας

Νέες προκλήσεις και αναταράξεις στα σχολεία φέρνει το 2019

Η χρονιά της μεγάλης κρίσης στην Παιδεία, μπορεί να χαρακτηριστεί το 2018. Κάνοντας μία ανασκόπηση στα μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν, αυτό που μας έρχεται πρώτο στο μυαλό είναι οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών, οι πορείες και οι απεργίες, όπως και τα αδιέξοδα που προέκυπταν σε κάθε προσπάθεια των δύο πλευρών να τα βρουν. Πλέον, αποχαιρετώντας το 2018 και υποδεχόμενοι το 2019, ευελπιστούμε ότι δεν θα επαναληφθούν οι ίδιες τραγικές καταστάσεις, των οποίων θύματα δεν ήταν άλλοι από τους μαθητές.


Ωστόσο, αναλύοντας τις προκλήσεις που έρχονται για την Παιδεία εντός του 2019, βλέπουμε ότι παραμένουν πολλά μέτωπα ανοικτά. Μέτωπα, που ίσως προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις και αποτελέσουν την απαρχή του δεύτερου ημιχρόνου της κρίσης, που ξέσπασε το καλοκαίρι και υποτίθεται ότι κόπασε μετά από μήνες συζητήσεων.
Ο πολύκροτος εξορθολογισμός


Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που συνεχίζει και το 2019 να απασχολεί την Κυβέρνηση και κατ’ επέκτασιν την κοινωνία είναι ο επίμαχος εξορθολογισμός των δαπανών της Παιδείας, ο οποίος ήταν και η αφορμή για να ξεσπάσει το καλοκαίρι η μεγάλη κρίση. Η κρίση κόπασε μετά από μήνες ταλαιπωρίας, όταν Κυβέρνηση και συνδικαλιστές συμφώνησαν να κατέλθουν σε εντατικό διάλογο με χρονικό ορίζοντα το τέλος του χρόνου (του 2018), με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή. Μέχρι τότε θα ίσχυαν οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούσαν κυρίως τις απαλλαγές από τον διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών είτε για συνδικαλιστικούς σκοπούς είτε λόγω αρχαιότητας. Τελικά, όμως, ο διάλογος δεν ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγραμμάτων.


Αντιθέτως, η συζήτηση στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ) περιορίστηκε μέχρι στιγμής σε δύο μόνο συνεδρίες, με τους εκπαιδευτικούς να διαμαρτύρονται, να κατηγορούν την Κυβέρνηση για κωλυσιεργία και να απειλούν ακόμα και για τη λήψη δυναμικών μέτρων. Η πρώτη συνεδρία πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2018 και ασχολήθηκε με τα εξής έξι θέματα: τον βιολογικό παράγοντα και τους νεοεισερχόμενους, την εξέταση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του υπεύθυνου τμήματος, τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου, τον συνδικαλιστικό χρόνο και τον συνολικό εξορθολογισμό του συστήματος απαλλαγών, καθώς και τις σχολικές αργίες.


Η δεύτερη, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση των έξι αυτών θεμάτων. Στην εν λόγω συνεδρία αποφασίστηκε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου 2019, ενώ τέθηκε ως στόχος μέχρι το τέλος του μήνα οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.
Τα συνταξιοδοτικά


Στο μεταξύ, συνεχίζεται και ο διάλογος μεταξύ εκπαιδευτικών οργανώσεων και Υπουργείου Οικονομικών για τα συνταξιοδοτικά θέματα των εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2011. Στην προηγούμενη σύσκεψη, που έγινε επί του θέματος, το Υπουργείο επανέλαβε την απόφαση της Κυβέρνησης να γίνει το συντομότερο δυνατόν ταμείο πρόνοιας, το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2011, ενώ οι εκπαιδευτικοί από πλευράς τους κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις. Η συνέχεια θα δοθεί εντός του νέου έτους. Παράλληλα, εκκρεμεί και το ζήτημα της πρόωρης αφυπηρέτησης χωρίς την επιβολή του πέναλτι, που αποτελεί αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Πρόκειται για ένα θέμα που εμπίπτει επίσης στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι εξετάσεις τετραμήνων


Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, για το οποίο αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς εκπαιδευτικών, αλλά και μαθητών, είναι οι εξετάσεις τετραμήνων. Όπως είναι γνωστό, οι εξετάσεις αυτές θα εφαρμόζονταν από τη σχολική χρονιά που διανύουμε, ωστόσο λόγω των αντιδράσεων που εκφράστηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς, έγινε τροποποίηση της νομοθεσίας και η εφαρμογή τους αναβλήθηκε για ένα χρόνο.


Αν και οι αντιδράσεις δεν κόπασαν ποτέ, το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει αποφασισμένο να τις εφαρμόσει από τη νέα σχολική χρονιά. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως οι εξετάσεις τετραμήνων δεν επηρεάζονται ούτε από το προτεινόμενο νέο «Ενιαίο σύστημα αξιολόγησης μαθητή», το οποίο ετοιμάστηκε από την αρμόδια ειδική επιτροπή και παραδόθηκε πρόσφατα στον Υπουργό Παιδείας.


Συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο αναφέρεται πως στη Μέση Εκπαίδευση, με βάση τον σχετικό Κανονισμό, εισάγονται οι εξετάσεις τετραμήνων και προτείνεται όπως οι εξετάσεις τετραμήνων στο Λύκειο είναι ενιαίες, με κοινό εξεταστικό δοκίμιο, το οποίο θα ετοιμάζεται κεντρικά. Αυτή είναι και η βασική διαφωνία των εκπαιδευτικών με το εν λόγω σχέδιο. Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία εισήλθε και το νέο σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών, για το οποίο δεν εκφράστηκαν ακόμη αντιδράσεις, ωστόσο πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, που αναμένεται να επιφέρει σωρεία αλλαγών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Οι εξετάσεις διορισίμων


Την ίδια ώρα, εντός του 2019 θα πραγματοποιηθεί και η δεύτερη σειρά των εξετάσεων διορισίμων, για το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, αφού οι πρώτες εξετάσεις έγιναν το 2017 και σύμφωνα με τη νομοθεσία θα επαναλαμβάνονται κάθε δύο χρόνια. Το πρόβλημα που προκύπτει και απασχολεί το Υπουργείο Παιδείας είναι το πώς θα παντρευτούν ουσιαστικά τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων με αποτελέσματα των δεύτερων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», γίνονται σκέψεις είτε για να γίνεται αναπροσαρμογή των αποτελεσμάτων με επιστημονικά εργαλεία είτε για να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να είναι υποχρεωτικό να ξαναδίνουν όλοι εξετάσεις κάθε δύο χρόνια.
Αντιδράσεις για την Τεχνική


Αξίζει να αναφερθούμε στην Τεχνική Εκπαίδευση, η οποία νοσεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Σ", εντός Ιανουαρίου θα τεθεί το θέμα του εκσυγχρονισμού της τεχνικής εκπαίδευσης και αν δεν προχωρήσει το Υπουργείο με πράξεις, τότε τόσο οι εκπαιδευτικοί μέλη της ΟΛΤΕΚ, όσο και οι οργανωμένοι γονείς της μέσης τεχνικής εκπαίδευσης θα αντιδράσουν έντονα.