Υγεία

«Σαμποτάρουν» το ΓεΣΥ οι γιατροί

Ο ένας κλάδος μετά τον άλλο καλούν τα μέλη τους να μη συμβληθούν με τον ΟΑΥ

Στο παραπέντε της απαρχής της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), οι επιστημονικές εταιρείες των ιατρών καλούν η μία μετά την άλλη τα μέλη τους να μη συμβληθούν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).


Την αρχή έκαναν η Γαστρεντερολογική και Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, που δήλωσαν την πρόθεση μη συμμετοχής των μελών τους στο προτεινόμενο ΓεΣΥ, και ακολούθησαν μέχρι στιγμής ο κλάδος των Ενδοκρινολόγων, η Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία Κύπρου και η Κυπριακή Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής (ΚΥ.Ε.Π.Ι.). Και όλα αυτά την ώρα που ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του κουβέντα.


Από πλευράς του ο ΟΑΥ φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις κινήσεις των κλάδων των γιατρών, αφού θεωρεί δεδομένο ότι την 1η Ιουνίου 2019 θα ξεκινήσει το Γενικό Σύστημα Υγείας και προχωρεί κανονικά με τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του. Μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών θα προβεί σε ανακοίνωση-πρόσκληση για εγγραφή των προσωπικών ιατρών στο ΓεΣΥ, με την αρχή να γίνεται την 21η Ιανουαρίου 2019.


Αντίθετα, θορυβημένη από τα τελευταία γεγονότα είναι η Βουλή, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστα Κωσταντίνου να επιρρίπτει ευθύνες στον ΠΙΣ και να δηλώνει έτοιμος να παρέμβει, εάν χρειαστεί.