Κόστος Ζωής

50 χρόνια δουλειάς για 500 ευρώ σύνταξη

Το παράπονο ενός συνταξιούχου σε Υπουργούς, Βουλή και Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Επιστολή διαμαρτυρίας, με παραλήπτρια την Υπουργό Εργασίας, απέστειλε πριν από λίγες ημέρες ο συνταξιούχος Ζαχαρίας Χατζηγιάννης. Στην επιστολή του, την οποία απέστειλε και στη «Σ» και την κοινοποίησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρει τα εξής:


«Έντιμη κυρία υπουργέ,


»Με την επιστολή μου αυτή θέλω να σας εκφράσω το παράπονο που έχω από τον καιρό που πήρα σύνταξη, και εξηγούμαι: Κάποτε όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έπαιρναν αυτόματα μαζί με τη σύνταξη και τη λεγόμενη μικρή επιταγή. Για εμένα και τη γυναίκα μου, ήτο από €154 ο καθένας τον μήνα. Ξαφνικά περικόπηκαν και από τους δυο μας και προφανώς είναι διότι αποφασίσατε να κάμετε το ΕΕΕ και έπρεπε να το πληρώσουμε εμείς.


»Από τα €654 που έπαιρνα εγώ και €506 η γυναίκα μου, εμένα με κάνατε €510 και τη γυναίκα μου €355. Με το ΕΕΕ αυξήσατε τα καφέ σε όλην την Κύπρο, τα οποία γέμισαν με νέους, κυρίως, τους οποίους συμφέρει να μην εργάζονται. Ενώ εμάς τους ηλικιωμένους μάς αναγκάζετε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα 78 μας χρόνια για να επιβιώνουμε.


»Νιώθω πολύ πικραμένος διότι φτάσαμε στο σημείο για να μαζεύουμε τα γκρέιπφρούτ μας, να φέρνουμε εργάτες από την Αίγυπτο διότι υπάρχει το ΕΕΕ. Νιώθω επίσης πολύ πικραμένος διότι εμένα το Ταμείο με υποχρέωνε να πληρώνω για ολόκληρα πενήντα χρόνια εισφορές, από τα 16 μου μέχρι και τα 65, και όταν μου κάνατε τον υπολογισμό για τη σύνταξή μου λογαριάσατε μόνο τα σαράντα.


»Γι’ αυτόν τον λόγο τώρα φτύνω πάνω μου που στα 16 μου χρόνια βγήκα από την Ακαδημία το 1957 εθελοντικά, για να γίνω αγωνιστής της ΕΟΚΑ, μένοντας αγράμματος και αρχίζοντας ταυτόχρονα και εισφορές στο Ταμείο. Οι συμμαθητές μου, που δεν πήγαν να γίνουν αγωνιστές και έμειναν και αποφοίτησαν από την Ακαδημία, όταν έγινε το Κράτος, που εμείς φτιάξαμε με τις θυσίες μας, μερικοί όντες μορφωμένοι, έγιναν διευθυντές υπουργείων, και αν θέλετε, πάμε να δούμε τι συντάξεις παίρνουν και πόσα χρόνια εισέφεραν στο Ταμείο.


»Και τώρα, λοιπόν, να μου απαντήσετε, αν μπορείτε. Μήπως οι χιλιάδες κυβερνητικοί και άλλοι προνομιούχοι πρίγκιπες, που παίρνουν χιλιάδες ευρώ τον μήνα συντάξεις και τις χιλιάδες εφάπαξ, κάνουν αιτήσεις για να τα παίρνουν; Εγώ δεν ζητώ επιδόματα. Εγώ απλώς ζητώ να μου λογαριάσετε τα πενήντα χρόνια που με υποχρεώνατε να καταβάλλω εισφορές χωρίς καμιά διακοπή, παρά το ότι έγινα πρόσφυγας το 1974 χωρίς να φταίξω και όχι μόνο τα σαράντα χρόνια, διότι αισθάνομαι ότι μου χρωστάτε 10 χρόνια εισφορών και εργασίας».