Ειδήσεις

Δικηγόροι πίσω από εικονικούς γάμους

Βόμβες Τσιέλεπου: Οι υποψήφιες νύφες έρχονται στην Κύπρο χωρίς να γνωρίζουν καν το όνομα του συζύγου τους

Όλες τις μεθόδους για να παραμείνουν στην Κύπρο μετέρχονται ξένοι, υπήκοοι τρίτων χωρών, αφού με τη συμπαράσταση κυκλωμάτων δικηγόρων παντρεύονται κοπέλες από ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να γνωρίζουν τις περισσότερες φορές ούτε καν το όνομά τους! Ο πρόεδρος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων, Χριστόδουλος Τσιέλεπος, μιλώντας στη «Σημερινή», επισήμανε ότι οι εικονικοί γάμοι τείνουν να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.


«Τα τελευταία τρία χρόνια μεγάλος αριθμός αιτητών ασύλου παρουσιάζονται ενώπιον της Αρχής επιθυμώντας να αποσύρουν το αίτημά τους για διεθνή προστασία, ισχυριζόμενοι ότι έχουν νυμφευθεί Ευρωπαίους υπηκόους, προσκομίζοντας σχετικά πιστοποιητικά πολιτικού γάμου, ενώ οι πλείστοι ούτε το όνομα του/της συζύγου γνωρίζουν, ούτε υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους, αφού δεν μιλούν καν μια κοινή γλώσσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Όπως αναφέρει, «η διαπίστωση της Αρχής είναι ότι πρόκειται για εικονικούς γάμους με σκοπό την εξασφάλιση του δελτίου διαμονής ΜΕU2 ως Ευρωπαίου πολίτη, την επιστροφή του διαβατηρίου τους και την ελεύθερη διακίνησή και εργασία τους στην Ευρώπη». Ο κ. Τσιέλεπος τονίζει ότι τη βιομηχανία γάμων-μαϊμού φαίνεται πως έστησαν οργανωμένα κυκλώματα που ξεκινούν από τις χώρες προέλευσης των υποψήφιων γαμπρών/νυφών και έρχονται στην Κύπρο είτε νόμιμα είτε παράνομα, μέσω των κατεχομένων. Στην πορεία, συνεχίζει, εμπλέκονται δικηγόροι ή υπάλληλοί τους, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υποβολή της αίτησης και όλων των σχετικών εγγράφων στα δημαρχεία και στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.


Περαιτέρω, ο πρόεδρος της Αρχής Προσφύγων αναφέρει ότι συνήθως οι υποψήφιες «νύφες» έρχονται στην Κύπρο δυο φορές για να ολοκληρωθεί ο «γάμος», αφού την πρώτη φορά γίνεται η αίτηση και περίπου τρεις μήνες αργότερα επιστρέφουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ενδεικτικά, πρόσθεσε, τους τελευταίους έξι μήνες έχουν παρουσιαστεί ενώπιον της Αρχής τουλάχιστον 50 υποθέσεις τέλεσης πιθανών εικονικών γάμων.


Μάλιστα, όπως είπε, ήδη δόθηκαν στις Αρχές για περαιτέρω εξέταση και διερεύνηση όλα τα στοιχεία ύποπτων υποθέσεων, αλλά και ονόματα δικηγόρων και άλλων ατόμων, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία. Ο κ. Τσιέλεπος αναφέρει ακόμη ότι οι περισσότεροι αιτητές αφίχθηκαν στη Δημοκρατία ως φοιτητές ή με άδεια εργασίας και, αφού έληξε η άδεια παραμονής τους, υπέβαλαν αίτημα πολιτικού ασύλου.


Τέλος, ο κ. Τσιέλεπος κατακρίνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία της Αρχής, αναφέροντας ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα τα προβλήματα και το διοικητικό κόστος. «Η υποβολή διοικητικών προσφυγών παρουσίασε μείωση τα έτη 2012-2014, ενώ για τα έτη 2015-2018 σημειώθηκε αισθητή αύξηση της ροής εισερχομένων διοικητικών προσφυγών ενώπιον της Αρχής. Συγκεκριμένα, ενώ το 2014 δεχθήκαμε μόλις 251 διοικητικές προσφυγές, το 2017 φθάσαμε τις 965 και φέτος ο αριθμός προβλέπεται να ξεπεράσει τις 1.000 νέες υποθέσεις. Μια αύξηση σε σχέση με το 2014 της τάξης του 300%. Επομένως, δεν είναι λογικό να μιλούμε για έκλειψη και/ή υποτίμηση του ρόλου της Αρχής», κατέληξε.