Το φυσούν και δεν κρυώνει-Παρενόχλησαν το τρυπάνι της ΕΝΙ οι

Το φυσούν και δεν κρυώνει-Παρενόχλησαν το τρυπάνι της ΕΝΙ οι Τούρκοι
Παρενόχληση από τουρκικά πολεμικά πλοία υπέστη το πλωτό γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ Saipem12000 κατά την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Καθώς το πλοίο έπλεε στα ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τρία πολεμικά πλοία το κάλεσαν να αλλάξει πορεία με το αιτιολογικό ότι πλέει σε «ξένα» χωρικά ύδατα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το πλοίο να παρεκκλίνει της πορείας του. Πρόκειται για την πρώτη, ουσιαστικά, αντίδραση των Τούρκων, μετά την ανακοίνωση πολύ θετικών αποτελεσμάτων από τη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6.


Ανώτατες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Sigmalive ότι πρόκειται για τη συνήθη προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, παραδεχόμενες, ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή υπήρξε «ελαφρώς ενισχυμένη». Υπενθυμίζεται ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται εντός της θαλάσσιας περιοχής, την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλωμένους, μέσω του συστήματος NAVTEX, για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.
Σε συνεννόηση με τη Ρώμη


Για κλιμάκωση των τουρκικών παρενοχλήσεων μετά τις θετικές ανακαλύψεις στην «Καλυψώ», έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας χθες στο κρατικό ραδιόφωνο. Ο κ. Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις παρενοχλήσεις των τουρκικών πλοίων προς το πλοίο «Saipem 12000» της εταιρείας ΕΝΙ, υπογράμμισε ότι οι Τούρκοι έκαναν μανούβρες στον καπετάνιο, με αποτέλεσμα ο ίδιος να προβεί σε ελιγμούς και εν τέλει να ακινητοποιηθεί 15 ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο «Σουπιά», που είναι και ο τελικός του προορισμός. Μέχρι χθες το πρωί το πλοίο - γεωτρύπανο παρέμενε στο ίδιο σημείο, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης. Τα τουρκικά πλοία, έξι στον αριθμό, πραγματοποιούν παράνομες ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.


«Τα δυο Υπουργεία Εξωτερικών, Κύπρου και Ιταλίας, βρίσκονται σε συνεχή επαφή όπως και με τα κεντρικά γραφεία της ΕΝΙ», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης. Όπως τόνισε, η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον καπετάνιο του «Saipem 12000» να μη γυρίσει πίσω, αλλά να παραμείνει στη θέση του. Παράλληλα, δήλωσε ότι η λύση στην όλη υπόθεση θα προέλθει από τη Ρώμη και την ιταλική κυβέρνηση. Η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε και την Ε.Ε για την τουρκική προκλητικότητα και την παρεμπόδιση των τουρκικών πλοίων προς το «Saipem 12000» να μεταβεί στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Επιμένουν στα δικά τους


Χαρακτηριστικό του κλίματος που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι Τούρκοι είναι ο τρόπος που διοχετεύθηκε η είδηση για τις ανακαλύψεις στην «Καλυψώ». «Η ‘νότιος Κύπρος’ εποφθαλμιά τα νέα αποθέματα του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο», έγραφαν, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, τουρκικές ιστοσελίδες, οι οποίες αναφέρονταν στην ανακάλυψη των νέων αποθεμάτων από την ΕΝΙ. Τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν και τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, υπό το σχόλιο πως «η Τουρκία είχε προειδοποιήσει και προηγουμένως τη 'νότια Κύπρο' για τις παράνομες δραστηριότητές της, επειδή σημαντικό μέρος του έκτου οικοπέδου είναι στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».