Διεθνή

Όλα δείχνουν «Gorna Makedonija»

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΝΑ ΠΡΟΦΕΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΛΑΒΙΚΗ ΠΡΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΤΑΦΡΑΣΤΟ
Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ, ΕΝΩ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν και τρίτο συλλαλητήριο οι Παμμακεδονικές Ενώσεις

Προτάσσει τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο νέο όνομα του κράτους των Σκοπίων ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, αποκλείει όμως τον χρονικό προσδιορισμό σε αυτόν, όπως για παράδειγμα το όνομα «Νέα Μακεδονία». Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδος σε κάποια από τα ζητήματα του ονοματολογικού, και ότι σύντομα ευελπιστεί ότι θα υπάρξει κατάληξη και στα υπόλοιπα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, τρία από τα 7 σημεία της συμφωνίας έχουν ήδη συμφωνηθεί. Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προσεγγίζουν ρεαλιστικά το ζήτημα, εφόσον η όποια κατάληξη θα πάει σε δημοψήφισμα ενώπιον του λαού και στις δύο χώρες, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μια διεθνής συμφωνία και μια διακρατική συμφωνία που θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο κοινοβούλια.


Ακύρωση αλυτρωτικών αναφορών


Αρκετά δημοσιεύματα πάντως στον ελλαδικό Τύπο προκρίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες τους, το όνομα «Gorna Makedonija» (Άνω Μακεδονία) σαν ενδεχόμενη κατάληξη στην ονομασία, ενώ φαίνεται να απορρίπτεται η πρόταση για μία σύνθετη αλλά ενωμένη λέξη. Ωστόσο, υποστηρίζουν πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όνομα να προφέρεται μόνο με τη σλαβική προφορά και να είναι αμετάφραστο. Ενώ η συμφωνία θα είναι Διεθνής και άρα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, θα υπερβαίνει του Συντάγματος των Σκοπίων, ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό τις αλυτρωτικές αναφορές που θα συγκρούονται με τη συμφωνία.
Προχωρούν οι συζητήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ


Εν τω μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν αυτήν την εβδομάδα οι συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και των Σκοπίων. Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, συζήτησαν διαδικαστικά ζητήματα σε δείπνο, ενώ την επόμενη μέρα συζήτησαν επί της ουσίας το ζήτημα στην παρουσία του Αμερικανο-εβραίου Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.


Η συνάντηση της Τρίτης, που έλαβεν χώραν στα γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Βιένη, διήρκεσε συνολικά 6 ώρες. Με το τέλος της συνάντησης «οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, ενώ ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών του κράτους των Σκοπίων. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν ξανά στη Σόφια την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ήταν προσκεκλημένοι και οι Υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων χωρών μελών για ένταξη στην Ε.Ε.


Ανησυχεί η Αθήνα


Η ελληνική πλευρά θεωρεί σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος μέχρι να υπάρξει κατάληξη σε κοινό κείμενο που θα αποτελεί βάση των συνομιλιών για την ονοματοδοσία. Η Αθήνα ανησυχεί για πιθανές μελλοντικές φιλοδοξίες της γείτονος χώρας και τη διεκδίκηση της εθνικής κληρονομιάς του ιστορικού Βασιλείου της Μακεδονίας. Γι' αυτούς τους λόγους, βασικές προϋποθέσεις για την ελληνική πλευρά είναι η όποια λύση βρεθεί στο ζήτημα της ονοματοδοσίας να εφαρμοστεί τόσο για εσωτερική χρήση όσο και για διεθνή χρήση. Επίσης, η Αθήνα ζητά αναθεώρηση 6 άρθρων του Συντάγματος της γείτονος χώρας, στα οποία αποτυπώνονται αλυτρωτικές βλέψεις.


Δεν αποκλείουν νέο συλλαλητήριο


Η αναθέρμανση του ζητήματος της ονοματοδοσίας του κράτους των Σκοπίων πάντως ξεσήκωσε μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με τον κόσμο να απορρίπτει την οποιαδήποτε χρήση της λέξης Μακεδονία στο νέο όνομα των Σκοπίων και να εκφράζει τη δυσπιστία του προς το πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού και άρα καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να προχωρήσει, εφόσον αποτελεί δέσμευση και της κυβέρνησης των Σκοπίων. Μάλιστα, για το θέμα εξέδωσαν ανακοίνωση οι Παμμακεδονικές Ενώσεις οι οποίες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και τρίτο συλλαλητήριο, αν χρειαστεί.
Αλλάζουν ονόματα αεροδρομίου και αυτοκινητοδρόμων


Παράλληλα, την Πέμπτη, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου από την 6η Φεβρουαρίου για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και του αυτοκινητοδρόμου της χώρας, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, σε αυτοκινητόδρομο «Φιλία». Όπως δήλωσε ο διευθυντής της δημόσιας εταιρείας διαχείρισης του οδικού δικτύου της ΠΓΔΜ, Ζόραν Κιτάνοφ, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της σχετικής απόφασης, η εταιρεία θα προχωρήσει άμεσα στην αφαίρεση των υπαρχουσών 19 πινακίδων κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, στις οποίες αυτός φέρει την ονομασία «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας», και στην τοποθέτηση νέων με την ονομασία «Φιλία».


Σε ανάλογες ενέργειες αναμένεται να προχωρήσει άμεσα και η διοίκηση της τουρκικής εταιρείας «TAV», η οποία από το 2010 διαχειρίζεται τον αερολιμένα των Σκοπίων, καθώς με τη δημοσίευση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ,το αεροδρόμιο των Σκοπίων, από «Μέγας Αλέξανδρος», όπως ονομάζεται από το 2006, μετονομάζεται πλέον σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων».


Τη μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στις 24 Ιανουαρίου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.