Παραπολιτικά

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

Η «Σουπιά» και άλλα... θαλασσινά
Η φουκαριάρα η «Σουπιά» μας. Έμεινε μόνη και έρμη ανάμεσα στα αιμοβόρα τουρκικά σκυλόψαρα, που ακολουθούν το διαχρονικό τουρκικό (και όχι μόνο) αξίωμα «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και γενικά η διεθνής κοινότητα τηρούν σιγήν... ιχθύος. Μάταια περιμέναμε, σαν αφελείς... χάνοι, να πιάσει επιτέλους κάποιος τον Ερντογάν και να τον χτυπάει κάτω σαν... χταπόδι. Έτσι είναι. Όταν δεν διαθέτεις δύναμη, δηλαδή αν δεν είσαι... αστακός, είσαι χαμένος από χέρι. Και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μείνεις να κοιτάς χάσκοντα. Φάτε... μάτια ψάρια κι η κοιλιά περίδρομο, που λέει κι ο λαός.


Στόχος των Τούρκων είναι να μας αναγκάσουν να δεχτούμε διαμοιρασμό του φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ακιντζί δέχεται, λέει, να παρακαθίσει σε ανεπίσημο δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ναι, ναι. Και ξέρετε τι απαίτηση θα προβάλει; Να περιληφθεί πρώτη-πρώτη στο μενού η... «Σουπιά». Ο Πρόεδρος, στο μεταξύ, προσπαθεί με διπλωματικά μέσα να καταφέρει κάτι. Στα... βαθιά νερά μπήκε ο Νίκαρος με την έναρξη της δεύτερης πενταετίας του και θα πρέπει να αποδείξει ότι η κρίση θέλει ηγέτη. Ή, για να το θέσω διαφορετικά, εδώ σε θέλω... κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα. Ελπίζω ότι οι προσπάθειές του θα αποδώσουν, αλλιώς στο τέλος θα μας κλαίνε... οι ρέγγες.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Θα υποστούμε και κούρεμα δικαιωμάτων;

Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο δεν ήταν γνωστό το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του Προέδρου Αναστασιάδη στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, για καταγγελία των παράνομων και προκλητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Συνεπώς δεν μπορούμε να δώσουμε την άποψή μας. Μπορούμε, ωστόσο, να σχολιάσουμε τα όσα είχαμε μπροστά μας τις προηγούμενες μέρες σε σχέση με τη στάση των εταίρων μας και των άλλων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην τουρκική ασυδοσία. Οι αντιδράσεις ήταν από χλιαρές έως αδιάφορες, έως ποντιοπιλατικές. Και νιώσαμε ξαφνικά πως είμαστε μόνοι μας έξω στο κρύο.


Στην πράξη, πέρασε ο στρατιωτικός εκβιασμός της Τουρκίας στο οικόπεδο 3, κάτι που πάει να δημιουργήσει νέο τετελεσμένο, στη θάλασσα αυτήν τη φορά. Δεν μπορώ να προβλέψω αν πέτυχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες να αναστρέψει αυτήν την εικόνα. Τι γκαντεμιά κι αυτή, ρε παιδί μου, ο Νίκαρος. Οι προεδρικές του θητείες σημαδεύονται κατά την έναρξή τους από σοβαρές κρίσεις. Το 2013, μας κούρεψαν τις καταθέσεις μας. Το 2018 κινδυνεύουμε να μας κουρέψουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ μας. Τότε μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο οι εταίροι μας. Τώρα μας βάζουν τα κανόνια των θωρηκτών τους οι εχθροί μας...
ΜΠΟΞΕΡ
Το δέκα το καλό και η Exxon

Όπως εξελίσσονται τα πράματα, οι ελπίδες μας εναποτίθενται πλέον στον επόμενο στόχο, στο οικόπεδο 10, που έχει δοθεί στον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil. Από την πλευρά της η ExxonMobil φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει μετά το καλοκαίρι στις γεωτρήσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία και ήδη προβαίνει στις κατάλληλες προετοιμασίες. Δεν θα ήταν άσχημο αν φροντίζαμε κι εμείς από την πλευρά μας να δώσουμε στα κοιτάσματα του οικοπέδου 10 ονόματα με ιδιαίτερη σημασία, που να εκπέμπουν τα ανάλογα μηνύματα. Για παράδειγμα... «κοίτασμα Αστερόεσσα», «κοίτασμα Λευκός Οίκος», «κοίτασμα Τέξας», ακόμη και... «κοίτασμα Μελάνια Τραμπ».


Απ' εκεί και πέρα θα φανεί σύντομα στην πράξη κατά πόσον η Τουρκία έχει πρόθεση να τα βάλει με την ExxonMobil. Και σε περίπτωση που επιχειρήσει το αδιανόητο, να εμποδίσει τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10, ποια θα είναι η αντίδραση των Αμερικανών. Ας κρατάμε, πάντως, και καμιά πισινή, δεδομένης της πεσιμιστικής αποκάλυψης του Ιωάννου (Κασουλίδη) ότι «οι Αμερικανοί μάς είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι δεν μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία, εξαιτίας των όχι και τόσο καλών σχέσεών τους με την Άγκυρα». Εξακολουθούμε να ελπίζουμε, ωστόσο, ότι οι παλληκαριές του Ερντογάν είναι μέχρι να δει να εμφανίζεται κανένα αμερικανικό γεωτρύπανο στην περιοχή.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Κυπριακή ΑΟΖ με... γαλλικό άρωμα

Πέρα από την αμερικανική ExxonMobil, από την οποία περιμένουμε να προχωρήσει στις συμφωνηθείσες γεωτρήσεις, έχουμε και τη γαλλική Total, η οποία συμπράττει με την ιταλική ΕΝΙ στο οικόπεδο 6, όπου έχει εντοπισθεί μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Καλυψώ». Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει ισχυρά μηνύματα προς την Τουρκία. Τόσο μέσω της γαλλικής φρεγάτας που πέρασε τις τελευταίες μέρες μέσα από το οικόπεδο 3, αγνοώντας τον τουρκικό αποκλεισμό, όσο και μέσω του Γάλλου πρέσβη στη Λευκωσία Ρενέ Τροκάζ, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του θέλει να παίξει τον ρόλο της ως σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Αφού επεσήμανε ότι η Γαλλία είναι από τις ελάχιστες δυτικές χώρες που εξόπλισαν την Εθνική Φρουρά τα τελευταία 43 χρόνια, ο Γάλλος διπλωμάτης αποκάλυψε ότι δύο κλιμάκια του γαλλικού ναυτικού βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στην Κύπρο, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής βάσης στο Μαρί και άλλων εγκαταστάσεων, στη βάση πρότασης που έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο. Κάτι τέτοια μάς κάνουν να αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε εντελώς μόνοι και εγκαταλειμμένοι. Η Γαλλία και η Total είναι δίπλα μας. Οπότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι, παρά τις τουρκικές προκλήσεις, το ενεργειακό μας πρόγραμμα δεν είναι... Τotal loss.
ΜΠΟΞΕΡ
Η ΕΝΙ φεύγει μένοντας

Η τουρκοκυπριακή πλευρά ενήργησε σαν... σουπιά γύρω από το θέμα των επαφών που είχε ο λεγόμενος ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι στη Ρώμη. Εκτόξευσε αρκετό μελάνι και θόλωσε τα νερά, υποστηρίζοντας αρχικά ότι ο Οζερσάι είχε μυστική συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΝΙ και Ιταλούς αξιωματούχους. Αργότερα μας είπαν ότι ήταν με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΙ. Ο ίδιος ο Οζερσάι δήλωσε ότι είχε συνάντηση «με ενεργειακή εταιρεία», χωρίς να την κατονομάζει. Η ΕΝΙ διέψευσε ότι πραγματοποιήθηκε οποιαδήποτε συνάντηση στελέχους της με οποιοδήποτε πρόσωπο που εκπροσωπούσε τη λεγόμενη ΤΔΒΚ. Διάψευση εξέδωσε και το ιταλικό ΥΠΕΞ ότι έγιναν οποιεσδήποτε επαφές με τον Οζερσάι.


Εκείνο που τελικά έχει σημασία είναι ότι η ΕΝΙ παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ, άσχετα με τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος του γεωτρύπανου Saipem. Η ΕΝΙ ανακάλυψε ήδη σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Καλυψώ» στο οικόπεδο 6. Σημειώνεται ότι η ΕΝΙ είναι αυτή που ανακάλυψε και το γειτονικό μας γιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου. Όσο κι αν... ζορίζεται τώρα από τους Τούρκους, παραμένει ένας μεγάλος παίκτης στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής και οφείλουμε να συνεργαστούμε μαζί της όσο στενότερα μπορούμε, δεδομένου μάλιστα ότι της έχουμε παραχωρήσει και άλλα οικόπεδα της ΑΟΖ μας. Για να είμαστε όλοι... κερδισμΕΝΙ.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Οι Ρώσοι και τα οικόπεδά μας

Κάποιοι έθεσαν το ερώτημα γιατί δεν δώσαμε και στους Ρώσους κανένα οικόπεδο, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα τολμούσαν να επέμβουν στο οικόπεδο αυτό. Θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση αυτό το θέμα. Ενδιαφέρθηκαν οι Ρώσοι για οικόπεδο στην ΑΟΖ ή όχι; Εάν ενδιαφέρθηκαν και δεν τους δώσαμε, είναι ανεπίτρεπτο λάθος και θα πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις. Εάν πάλι δεν ενδιαφέρθηκαν, δεν μπορούσαμε να πάμε να τους το δώσουμε με το ζόρι. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν και άλλα αδιάθετα οικόπεδα, οπότε ας κοπιάσουν στον επόμενο γύρο αδειοδότησης. Το σημαντικό, πλέον, όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, είναι να προχωρήσει το ενεργειακό πρόγραμμα, έστω και χωρίς τη γεώτρηση της «Σουπιάς», στο παρόν στάδιο.


Θα πρέπει όμως να γίνουν επαφές με τους Αμερικανούς της ExxonMobil και τους Γάλλους της Total, σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις τους, κατά πόσον είναι εφικτό να συνοδεύονται τα γεωτρύπανά τους από πολεμικά σκάφη των χωρών τους. Ήδη έγινε γνωστό ότι η γαλλική φρεγάτα «Jean De Vienne» διέσχισε προ ημερών το οικόπεδο 3, εν μέσω της τουρκικής navtex. Οι Τούρκοι πήγαν να δημιουργήσουν πρόβλημα, αλλά το γαλλικό πολεμικό αντέδρασε και προχώρησε κανονικά στη διέλευσή του. Ίσως αυτό να λέει κάτι. Αλόνζ ανφάν, με... τσαμπουκάν!
ΜΠΟΞΕΡ
Χασισωμένοι στο τιμόνι

Ανησυχητικοί είναι οι αριθμοί των οδηγών που εντοπίστηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Μέσα σε ένα μόνο μήνα εφαρμογής της νομοθεσίας για το νάρκοτεστ, έχουν εντοπιστεί 20 συνολικά οδηγοί θετικοί σε έλεγχο ναρκωτικών. Μπορεί κάποιος να φανταστεί, από τον αριθμό αυτό, την έκταση του προβλήματος. Στην προσευχή που κάνει κάθε πρωί ο νομοταγής πολίτης, πριν ξεκινήσει για τον προορισμό του, θα πρέπει να προστεθεί τώρα και η ακόλουθη παράγραφος: «Βόηθα, Θεέ μου, να μην πέσει πάνω μου κανένας χασισωμένος που ταξιδεύει στον κόσμο του και να με στείλει εμένα στον άλλο κόσμο»! Και βεβαίως δεν είναι μόνο το θέμα των κινδύνων που ελλοχεύουν στους δρόμους από την παρουσία μαστουρωμένων οδηγών.


Είναι και το γενικότερο πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών από τους νέους μας. Απλώς με το νάρκοτεστ επιβεβαιώνονται οι φόβοι για το πόσο διαδεδομένη είναι η μάστιγα των ναρκωτικών. Άλλωστε το ίδιο δείχνουν και οι πολύ συχνές ανακαλύψεις από την ΥΚΑΝ (ή από τους τελωνειακούς στα αεροδρόμια) μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών. Την ίδια ώρα εντείνεται και ο πόλεμος αλληλοεξόντωσης μεταξύ των διαφόρων φατριών που διακινούν τον «λευκό θάνατο». Ο εφιάλτης των ναρκωτικών δίνει καθημερινά το «παρών» του. Λυπούμαι που το λέω, αλλά το χρυσοπράσινο φύλλο το ριγμένο στο πέλαγο φαίνεται πως είναι τελικά φύλλο κανναβουριάς...
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ
Προσέχετε τι λέτε και τι κάνετε

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η συμπεριφορά γιατρού δημόσιου νοσηλευτηρίου σε ασθενή, όπως καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας το philenews. Το περιστατικό συνέβη στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το οποίο επισκέφθηκε ηλικιωμένος άνδρας συνοδευόμενος από τους οικείους του με συμπτώματα εγκεφαλικού. Ο ασθενής περίμενε στο κρεβάτι του πόνου για περίπου μία ώρα χωρίς να του δίνει κανείς σημασία και αναγκάστηκε τελικά να αρχίσει να φωνάζει και να καλεί σε βοήθεια. Ο επί καθήκοντι ιατρός, που κατέφθασε, ακούγεται στο βίντεο να ρωτά τους οικείους του αν έχει ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ σε υπόδειξη της συζύγου του ασθενούς ότι ο άντρας της πάσχει από κόλπο, ο γιατρός απάντησε «κόλπο έχουν μόνο οι γυναίκες».


Πάλι καλά που δεν τους παρέπεμψε στον... Περσικό Κόλπο. Ήδη ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης διέταξε πειθαρχική έρευνα για τον εν λόγω ιατρό. Είναι σημαντικό ότι το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και υπάρχει ως τεκμήριο. Όπως και το πρόσφατο επεισόδιο της αδικαιολόγητης βίαιης σύλληψης της συζύγου ποδοσφαιριστή από αστυνομικούς. Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν πλέον να βιντεογραφούν παντού τους πάντες και τα πάντα, οπότε ας προσέχουν δέκα φορές οι δημόσιοι λειτουργοί πώς συμπεριφέρονται στους πολίτες, αν δεν θέλουν να καταλήξουν πρωταγωνιστές θεάματος στο διαδίκτυο.
Ο ΚΑΦΕΝΟΒΙΟΣ
Στην «κόλαση επί της Γης»

Χωρίς τελειωμό είναι το μαρτύριο της Συρίας. Οι τελευταίες εικόνες από την Ανατολική Γούτα, την οποία βομβαρδίζουν οι δυνάμεις του Άσαντ, είναι συγκλονιστικές, όπως όλες άλλωστε οι εικόνες καταστροφής και πόνου που μας έρχονται καθημερινά από τη γειτονική μας χώρα. Ερείπια παντού και άνθρωποι πανικόβλητοι να τρέχουν μέσα σε σύννεφα σκόνης κρατώντας στην αγκαλιά τους μικρά παιδιά που αιμορραγούν. Στην Ανατολική Γούτα ζουν (τρόπος του λέγειν ζουν) κάπου 400.000 άνθρωποι. Η περιοχή αυτή είναι το τελευταίο προπύργιο των Σύρων αντικυβερνητικών ανταρτών κοντά στην πρωτεύουσα και υπόκειται από το 2013 σε σχεδόν καθημερινούς βομβαρδισμούς από το καθεστώς.


Εκατοντάδες είναι οι νεκροί τις τελευταίες μόνο μέρες. Και κανένας δεν συγκινείται. Έκανε μόνο μια δήλωση ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας για «κόλαση επί της Γης». Κανένας δεν ενδιαφέρεται να τερματίσει αυτήν την «κόλαση επί της Γης». Οι Ρώσοι στηρίζουν τον Άσαντ που βομβαρδίζει ανελέητα την Ανατολική Γούτα. Οι Αμερικανοί περιορίζονται σε επικρίσεις κατά του Άσαντ. Η Ευρώπη κοιτάζει ανήσυχη μήπως έρθουν και άλλοι πρόσφυγες από τη Συρία. Οι Άραβες είναι χωρισμένοι σε Σουνίτες και Σιίτες και άλλοι είναι υπέρ και άλλοι κατά του Άσαντ. Και η Τουρκία έχει εισβάλει στη βόρεια Συρία σφάζοντας τους Κούρδους και πάλι χωρίς να την εμποδίζει κανένας. Ούτε καν ο Αλλάχ...
ΜΠΟΞΕΡ
Αποποιηθείτε τις πολλαπλές συντάξεις για να δείξετε πατριωτισμό

* Ουτοπικό έως και εξωπραγματικό μπορεί να χαρακτηρισθεί το εν λόγω σημείωμα και αρκετοί (αν όχι όλοι), είμαι σίγουρος ότι θα αναφωνήσουν ότι γράφεται λόγω καθήκοντος, αφού οι πιθανότητες υλοποίησής του είναι απειροελάχιστες. Ωστόσο, εμείς θα επιμένουμε και θα τοποθετούμαστε μήπως και φανεί κάποιο φως στην άκρη του τούνελ και η κοινωνία μας επανέλθει στην ορθή της πορεία.


Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι θα πρέπει κάποιοι άνθρωποι που η κοινωνία, το κράτος και οι ψηφοφόροι τούς εμπιστεύτηκαν σε πόστα και αξιώματα, έστω και αν είναι συνταξιούχοι, να παίρνουν δυο ή και τρεις, ενίοτε και έξι συντάξεις. Η τυφλή Θέμιδα δεν βλέπει τα κοινωνικά παντοπωλεία, ανθρώπους που ταλαιπωρούνται και που αγχώνονται για να κερδίσουν ένα κομμάτι ψωμί, νέα παιδιά με ένα σωρό πτυχία, που αποκτήθηκαν με κόπους και θυσίες και χρήματα, να ψαλιδίζονται οι ζωές τους λόγω της ανεργίας, παρά μόνο ακούει και κρίνει βάσει του ψυχρού νόμου του κράτους.


Ωστόσο των αποφάσεών της επωφελούνται αρκετοί πολίτες που θα καρπωθούν εκατομμύρια ευρώ από το κράτος, οδηγώντας σε περικοπές από άλλα κονδύλια και από άλλους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Όταν συζητούμε επί μήνες για να βρεθούν χρήματα και να δοθεί σε συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αυτοί θα παίρνουν αρκετές χιλιάδες για να προσθέσουν στους λογαριασμούς τους.


Στις εποχές που ζούμε πατριωτική πράξη δεν είναι να πάρεις το όπλο και να κυνηγήσεις τους Τούρκους, αλλά να βοηθήσεις να ορθοποδήσει η πατρίδα σου με οποιονδήποτε τρόπο. Η αποποίηση των χρημάτων και η κατάθεσή τους προς όφελος άλλων δυσπραγούντων συμπατριωτών σου είναι υπέρτατη εθνική πράξη και κοινωνική ευαισθησία. Εξάλλου, δεν θα πεινάσουν όλοι αυτοί που για χρόνια καρπώθηκαν ωφελήματα και δόξα και ανέσεις και πόστα που τους προσέφερε η πολιτεία. Καιρός είναι ν’ ανταποδώσουν κι αυτοί στο κράτος.


Τα υπόλοιπα που λένε στις τηλεοράσεις οι προνομιούχοι των πολλαπλών συντάξεων είναι φληναφήματα και προφάσεις για να ξεφύγουν από το κυρίαρχο ζήτημα του διαμοιρασμού της πίτας, που αυτή η κοινωνία προσφέρει. Το θέμα είναι πρωτίστως ΗΘΙΚΟ και εδώ θα φανεί πόση και ποια είναι η υπόστασή τους.


Φυσικά η Κυβέρνηση και η Βουλή πρέπει να επεξεργαστούν τρόπους για να σταματήσουν την παραχώρηση προνομίων που απορρέουν από τις πολλαπλές συντάξεις, ανεξάρτητα από τη στάση των προνομιούχων. Αλλά και οι πολίτες να σκέφτονται πριν ψηφίσουν και να μην ψηφίζουν συνταξιούχους που θα εκλέγονται σε αξιώματα και θα καρπούνται διπλών συντάξεων.
Ξιουρ.
Η νικήτρια Ειρήνη και οι τρεις ΑΚΕΛικοί σωματοφύλακες

* Έχασε ο Σταύρος Μαλάς, αλλά η Ειρήνη Χαραλαμπίδου κέρδισε. Ναι, και το λέμε εμείς που οι συγκρούσεις μας στο παρελθόν κατεγράφησαν ως ιδιαίτερα οξείες και προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον. Αλλά δεν μπορούμε να μην καταγράψουμε ότι η βουλευτής του ΑΚΕΛ ήταν η μόνη από το κόμμα της Αριστεράς που κέρδισε... ενώ οι υπόλοιποι, Άντρος Κυπριανού και οι τρεις σωματοφύλακες (Γιώργος Λουκαΐδης - Στέφανος Στεφάνου - Άριστος Δαμιανού), δέχθηκαν ήττα και μάλιστα ηχηρή. Άσε τι θα πλασάρουν στους ψηφοφόρους τους, αλλά για την ήττα, όπως και για την έγκυο, δεν υπάρχει ολίγο...


Το οξύμωρο για το ΑΚΕΛ είναι και αυταπόδεικτο. Η Ειρήνη φώναζε εξαρχής ότι θα πρέπει να στηρίξουν Μαλά όταν η υπόλοιπη ηγεσία ανακάλυπτε τον Μάικ Σπανό, για να μετανιώσει εκ των υστέρων, αλλά όπως και η περιβόητη ρκα, μετά που έχασε τον υμένα της έβαλε και τις σχετικές κλειδωνιές και ρωμανίσια. Μετά ακολούθησαν την Ειρήνη αλλά ήταν αργά πλέον...


Μετέπειτα δεν πλησίαζαν στον Μαλά για να μη φορτωθούν την ήττα και την αποτυχία να περάσουν στον β’ γύρο των εκλογών... Όταν συνειδητοποίησαν ότι κάτι πήγαινε καλά και ενδεχομένως να έκαναν την έκπληξη, προσέτρεξαν αλαλάζοντας για να συνωστισθούν δίπλα στον Μαλά. Όλα και πάλι πολύ αργά.


Έχασαν τελικά και τώρα θα δεχθούν τα επίχειρα της ήττας. Κι όπως έλεγε στο Κοινοβούλιο η Ειρήνη και μετά που ενσπείραμε εμείς τα καινά δαιμόνια (συνήθης πρακτική μας), αν της έδωσαν τα εύσημα για την επιτυχία στις εκλογές: «Μόνο ο Μαλάς με ευχαρίστησε και γραπτώς...». Το δε ΑΚΕΛ και ο Άντρος και οι τρεις σωματοφύλακες σιωπούσαν.
Ξιουρ.