Εκπαιδεύοντας τους αυριανούς πρωταθλητές
Παρασκευή 16 Μάρ 2018

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Μέσα από τα Αθλητικά Σχολεία, οι νεαροί αθλητές και αθλήτριες μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική τους απόδοση με σκοπό να φτάσουν πιο ψηλά και να πετύχουν τους στόχους τους
Με στόχο την πολύπλευρη στήριξη των μαθητών που διακρίνονται στον αθλητισμό για σωστή προετοιμασία και πετυχημένη ακαδημαϊκή και αθλητική σταδιοδρομία, λειτουργούν σήμερα παγκύπρια δέκα Αθλητικά Σχολεία (5 Γυμνάσια και 5 Λύκεια). Σε αυτά φοιτούν την τρέχουσα σχολική χρονιά 879 μαθητές και μαθήτριες, στους οποίους προσφέρονται συνολικά 18 ολυμπιακά αθλήματα. Μέσα από τα Αθλητικά Σχολεία, οι νεαροί αθλητές και αθλήτριες μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική τους απόδοση με σκοπό να φτάσουν πιο ψηλά και να πετύχουν τους στόχους τους.
Η φράση «Ασφαλής πορεία προς την καταξίωση», η οποία έχει συνδεθεί με τα Αθλητικά Σχολεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, είναι ενδεικτική του σοβαρού έργου που επιτελείται, αποδεικνυόμενη από τις ακαδημαϊκές και αθλητικές διακρίσεις των μαθητών - αθλητών που φοιτούν στα Αθλητικά Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου.
Έναρξη εγγραφών
Με αφορμή την έναρξη των εγγραφών για τη νέα σχολική χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα «Ημέρα Γνωριμίας με τον Θεσμό του Αθλητικού Σχολείου». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προβολή και ανάδειξη του Θεσμού κι η προσέλκυση κι άλλων μαθητών/τριών.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας, τα πρώτα Αθλητικά Λύκεια σε Λευκωσία και Λεμεσό λειτούργησαν τη σχολική χρονιά 2006-2007, ενώ τα πρώτα Αθλητικά Γυμνάσια στις προαναφερθείσες επαρχίες λειτούργησαν σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τη σχολική χρονιά 2015-2016, κατόπιν σχετικών αποφάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο και την έγκρισή τους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Θεσμός των Αθλητικών Γυμνασίων και Λυκείων επεκτάθηκε πλήρως σε όλες τις επαρχίες τη σχολική χρονιά 2016-2017 και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από την εφαρμογή τους είναι εξόχως σημαντικά.
Ο Θεσμός
Σύμφωνα με την Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης, Κάλλη Χατζηιωσήφ, σκοπός του Αθλητικού Σχολείου είναι η πολύπλευρη στήριξη των μαθητών-αθλητών που διακρίνονται στον Αθλητισμό για σωστή προετοιμασία και πετυχημένη ακαδημαϊκή, επαγγελματική και αθλητική σταδιοδρομία. Στόχοι και φιλοσοφία του Θεσμού είναι οι εξής:
1. Διατήρηση του ίδιου προγράμματος σπουδών Γυμνασίου και Λυκείου (ίδιο απολυτήριο με τους άλλους μαθητές).
2. Διευκόλυνση των μαθητών - αθλητών για τρεις (3) πρωινές προπονήσεις την εβδομάδα.
3. Στενή παρακολούθηση της ακαδημαϊκής επίδοσης των μαθητών-αθλητών.
Ωρολόγιο πρόγραμμα
Σε σχέση με τη λειτουργία των Αθλητικών Γυμνασίων, η κ. Χατζηιωσήφ είπε πως ισχύει το ίδιο ωράριο και ωρολόγιο πρόγραμμα με τα υπόλοιπα Γυμνάσια, εκτός από τις δύο πρώτες περιόδους της Δευτέρας, Τετάρτης και Παρασκευής, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται προπονήσεις σε συγκεκριμένους αθλητικούς χώρους. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές-αθλητές/τριες προπονούνται 186 ώρες τη χρονιά. Διευκρινίζεται πως οι μαθητές/τριες σχολάνουν κανονικά στη 1.35 το μεσημέρι.
Σε σχέση με το πρόγραμμα στα Αθλητικά Λύκεια, είπε πως το πρόγραμμα είναι το ίδιο με τα Αθλητικά Γυμνάσια, με τη διαφορά ότι στην Α' Λυκείου το ωράριο επεκτείνεται κατά μία περίοδο μέχρι τις 2.15 μ.μ., κάθε Τρίτη και Πέμπτη, ενώ τις ίδιες μέρες προσφέρονται απογευματινά φροντιστηριακά μαθήματα για δύο περιόδους για όλες τις τάξεις του Λυκείου.
Εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι
Αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών στα Αθλητικά Σχολεία, η κ. Χατζηιωσήφ είπε πως στα Αθλητικά Γυμνάσια φοιτούν φέτος 403 μαθητές/τριες, ενώ στα Αθλητικά Λύκεια φοιτούν 476 μαθητές/τριες. Σύμφωνα με την ίδια, στα εν λόγω σχολεία είναι διορισμένοι 28 καθηγητές, ενώ άλλοι 83 καθηγητές και προπονητές εργάζονται σε αυτά με αγορά υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά τους προπονητές των πρωινών προπονήσεων, ανέφερε πως πρόκειται για πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στο συγκεκριμένο άθλημα και πλούσια προπονητική εμπειρία, ενώ όπου είναι εφικτό επιλέγονται οι προσωπικοί προπονητές των αθλητών/τριών που φοιτούν στο Αθλητικό Σχολείο με στόχο τη διατήρηση της συνέχειας του προπονητικού προγράμματος κάθε αθλητή/τριας. Επίσης, στα Αθλητικά Σχολεία προσφέρουν υπηρεσίες και 52 καθηγητές Απογευματινής Ζώνης (ΚΙΕ).
Κανονισμοί λειτουργίας
Όσον αφορά τους κανονισμούς λειτουργίας των εν λόγω σχολείων, η Επιθεωρήτρια του Υπουργείου Παιδείας είπε πως, κατά τη λειτουργία της πρωινής προπόνησης, ισχύουν οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Τόνισε, δε, πως κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, ο μαθητής-αθλητής υποχρεούται να πληροί τα πιο κάτω:
1. Kαλή ακαδημαϊκή επίδοση με ελάχιστη βαθμολογία 15/20.
2. Διαγωγή κοσμιοτάτη.
3. Προαγωγή στην επόμενη τάξη.
4. Συμμετοχή σε αγώνες και πρωταθλήματα των σχολείων και των ομοσπονδιών.
5. Συμμετοχή στις απογευματινές προπονήσεις της ομάδας - συλλόγου του.
Κριτήρια επιλογής
Σε σχέση με τα κριτήρια επιλογής, η κ. Χατζηιωσήφ είπε πως για να μπορεί κάποιος να εγγραφεί σε Αθλητικά Γυμνάσια πρέπει να έχει αγωνιστική δραστηριότητα σε Ολυμπιακό άθλημα και σε σωματεία/ομίλους που υπάγονται στις αθλητικές ομοσπονδίες. Επίσης, θα πρέπει να έχουν καταλάβει πρώτη έως τρίτη θέση σε αγώνες. Σημειώνεται πως σε αθλήματα όπου οι ομοσπονδίες τηρούν ranking system θα λαμβάνεται υπ' όψιν στην επιλογή, ενώ στα αθλήματα στίβου και κολύμβησης υπάρχουν προκαθορισμένες νόρμες επίδοσης.
Σε ό,τι αφορά τα ομαδικά αθλήματα διενεργείται πρακτική δοκιμασία αξιολόγησης τεχνικών δεξιοτήτων από ειδική πενταμελή επιτροπή. Επιπρόσθετα ζητείται ενημέρωση από τα Δημοτικά Σχολεία για το μαθησιακό επίπεδο και τη γενική συμπεριφορά των αιτούντων. Για εγγραφή στα Αθλητικά Λύκεια ισχύουν τα εξής κριτήρια:
1. Αγωνιστική δραστηριότητα σε Ολυμπιακό άθλημα.
2. Αγωνιστική δραστηριότητα σε σωματεία / ομίλους που υπάγονται στις αθλητικές ομοσπονδίες.
3. Αθλητικά Κριτήρια:
Ατομικά Αθλήματα: 1η - 3η θέση στα Παγκύπρια Πρωταθλήματα σχολικών και εξωσχολικών αγώνων.
Ομαδικά Αθλήματα: 1η - 3η θέση στα Παγκύπρια Πρωταθλήματα με συμμετοχή τουλάχιστον 50% του συνόλου των αγώνων της χρονιάς κατάκτησης της θέσης ή δύο συμμετοχές σε εθνική ομάδα.
Σημ.:Τα αθλητικά κριτήρια πρέπει να έχουν επιτευχθεί κατά την τρέχουσα ή την προηγούμενη αθλητική χρονιά.
4. Ακαδημαϊκά Κριτήρια: Γενική Βαθμολογία 15/20.
5. Διαγωγή: Κοσμιοτάτη.
Τονίζεται πως η εισδοχή των μαθητών γίνεται με βάση τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων.
Υποστήριξη
Οι μαθητές-αθλητές τυγχάνουν, επίσης, και της ακόλουθης υποστήριξης:
Εργομετρικές εξετάσεις και εξειδικευμένες αναλύσεις στο Κέντρο Αθλητικών Ερευνών Κύπρου (ΚΑΕΚ).
Ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό Αθλητικό Ψυχολόγο του προγράμματος.
Ενημερωτικές αθλητικές διαλέξεις.
Δωρεάν ακαδημαϊκή στήριξη από τα ΚΙΕ (Λύκειο).
Ενισχυμένο πρόγευμα στην απογευματινή ζώνη λειτουργίας (Λύκειο).
Επίσης, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους προγραμματίζονται διαλέξεις από ειδικούς με στόχο την ενημέρωση των αθλητών αλλά και των γονέων γύρω από διάφορα αθλητικά θέματα.
Το Αθλητικό Σχολείο μέσα από τα μάτια των μαθητών του
Τέσσερεις μαθητές από τα Αθλητικά Σχολεία Κύπρου μιλούν για τις εμπειρίες τους και τα όσα ζουν καθημερινά στις μαθητικές αίθουσες αλλά και στους χώρους προπονήσεων.
* Μάρκος Ιακωβίδης (Πρωταθλητής Κολύμβησης, Μαθητής Λυκείου Κύκκου Β’, Κάτοχος Παγκύπριων ρεκόρ 50 μ. πρόσθιο νέων, 50 μ. ελεύθερο παίδων): «Το αθλητικό σχολείο με βοηθάει να συνδυάσω το σχολείο μαζί με τις προπονήσεις μου. Με βοηθάει να είμαι καλύτερος στα μαθήματά μου αλλά και στο άθλημά μου, που είναι το κολύμπι. Οι επιπλέον προπονήσεις που κάνουμε είναι τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, από μία ώρα κάθε μέρα. Μας βοηθάει πολύ γιατί κάποια απογεύματα έχουμε διάβασμα ή μπορεί να έχουμε διαγωνίσματα, και αυτές οι επιπλέον προπονήσεις που κάνουμε τα πρωινά μάς βοηθάνε να μη χάσουμε τις προπονήσεις που ίσως να χάναμε.
» Πιστεύω πως οι επιπλέον προπονήσεις μπορούν να βοηθήσουν στο άθλημα, γιατί όσες περισσότερες ώρες είσαι στο νερό, τόσο περισσότερο εξασκείσαι και τόσο καλύτερος γίνεσαι. Το γεγονός ότι είμαι στο σχολείο μαζί με άλλους αθλητές με βοηθάει πάρα πολύ. Γιατί έχεις κάποιους να σε σπρώχνουν για να γίνεις καλύτερος. Υπάρχει φιλικός ανταγωνισμός και σε βοηθάει να γίνεσαι καλύτερος καθημερινά.
» Εάν κάποιος σκέφτεται να εγγραφεί στο αθλητικό σχολείο, θα τον συμβούλευα πως είναι πολύ καλή επιλογή. Θα τον βοηθήσει όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στον αθλητισμό, για να γίνει καλύτερος. Και πιστεύω πως θα αναπτύξει έναν πολύ καλό χαρακτήρα».
* Αμαλία Τσιτσεκλή (Πρωταθλήτρια Κολύμβησης, Αριστούχα Μαθήτρια Γυμνασίου Έγκωμης, Κάτοχος Παγκύπριων ρεκόρ 400 μ., 800 μ., 1500 μ. Ελεύθερο Παγκορασίδων): «Το αθλητικό σχολείο είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Με βοηθάει για να βελτιωθώ ως αθλήτρια και ως άτομο. Μου προσφέρει επιπλέον προπονήσεις, που με βοηθούν να βελτιωθώ και να ανέβω σε πιο ψηλό επίπεδο. Προπονούμαι έξι φορές την εβδομάδα τα απογεύματα και ακόμα τρεις φορές με το αθλητικό σχολείο.
»Οι τρεις επιπλέον προπονήσεις με βοηθάνε σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Είναι τρεις επιπλέον ευκαιρίες για να προπονηθώ και να συμπληρώσω κάτι από την προπόνηση που μπορεί να έχασα την προηγούμενη ημέρα ή να κάνω κάποιες επιπλέον ασκήσεις στο γυμναστήριο που βοηθάνε πολύ. Στο σχολείο υπάρχουν κάποια παιδιά που είναι πιο κοντά σ' εμένα βάσει των ενδιαφερόντων τους, γιατί εμείς οι αθλητές έχουμε πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ μας και βοηθάμε ο ένας τον άλλο, ενώ υπάρχει αλληλοκατανόηση μεταξύ μας.
» Σε κάποιο παιδί που σκέφτεται να εγγραφεί στο αθλητικό σχολείο θα έλεγα να το κάνει οπωσδήποτε, ειδικά αν του αρέσει το άθλημά του και θέλει να βελτιωθεί. Είναι μία πολύ ξεχωριστή εμπειρία και εμείς που είμαστε μαθητές στο αθλητικό σχολείο είμαστε τυχεροί που είμαστε εδώ, γιατί οι τρεις συμπληρωματικές προπονήσεις μας βοηθάνε να βελτιωθούμε περισσότερο και μας δίνουν επιπλέον χρόνο να κάνουμε κάτι το οποίο αγαπάμε».
* Σταύρος Σπύρου (Αθλητής Στίβου, Αριστούχος Μαθητής Λυκείου Κύκκου Β’, Πρωταθλητής Στίβου 800 μ., 3ος Νικητής στους Παγκόσμιους Μαθητικούς 2016): «Εμένα προσωπικά το αθλητικό σχολείο με βοηθάει και με τις επιπλέον προπονήσεις στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και στο ακαδημαϊκό κομμάτι, με κάποιες διευκολύνσεις που μας δίνουν οι καθηγητές μερικές φορές για μαθήματα, για κάποια διαγωνίσματα όταν έχουμε αγώνες, και ειδικότερα με τις έξτρα προπονήσεις.
»Όσες περισσότερες προπονήσεις κάνεις, τόσο το καλύτερο για τον εαυτό σου. Κάνω τρεις έξτρα προπονήσεις, κάθε πρωί Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Με αυτές γίνεσαι ένας πιο ολοκληρωμένος αθλητής. Ακόμα και αν είσαι σε κάποιο άθλημα που πιστεύεις ότι δεν χρειάζεσαι αρκετή προπόνηση. Σε κάποια εξειδίκευση στην τεχνική ή στη δύναμη, σε ένα γυμναστήριο, μέσα από τον εξοπλισμό που μας παρέχει το αθλητικό σχολείο.
»Το γεγονός ότι οι συμμαθητές είναι και συναθλητές μου, με βοηθάει αφάνταστα γιατί νιώθω μια πιο δυνατή σχέση μεταξύ μας. Καταλαβαίνει ο καθένας τα προβλήματα του άλλου, μπορεί να τον βοηθήσει. Πιστεύω αν είσαι και φίλος με κάποιον αλλά και συναθλητής του, ειδικά αν κάνετε το ίδιο άθλημα, μπορεί να δεθείτε περισσότερο και θα είναι μία φιλία που θα διαρκέσει περισσότερο καιρό.
»Σε κάποιο άτομο που είχε το δίλημμα αν θα εγγραφεί στο αθλητικό σχολείο ή όχι, πιστεύω πως δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα. Σίγουρα η απάντηση είναι ναι. Δεν υπάρχει κάποιο αρνητικό για εμένα, που αν πήγαινε σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο θα το έβρισκε καλύτερα. Θα τον βοηθήσει και με τις προπονήσεις και ακαδημαϊκά. Είναι γενικά μία πολύ καλή εμπειρία, που δεν έχουν πολλοί την ευκαιρία να ζήσουν, άρα όσοι έχουν αυτήν την ευκαιρία πρέπει να την επιλέξουν».
* Φοίβη Μαλά (Αθλήτρια Στίβου, Αριστούχα Μαθήτρια Λυκείου Κύκκου Β’, Πρωταθλήτρια Στίβου 800 μ.): «Το αθλητικό σχολείο βοηθάει πολύ τους μαθητές/αθλητές. Θεωρώ ότι τα οφέλη που παρέχει είναι πολλαπλά. Προσωπικά ενίσχυσε και την αθλητική και την ακαδημαϊκή μου πορεία. Οι τρεις επιπλέον προπονήσεις είναι πολύ βοηθητικές και στην αποτελεσματικότητά μας ως αθλητών και κατ’ επέκτασιν στις επιτυχίες μας. Και φυσικά το ακαδημαϊκό κομμάτι δεν υστερεί καθόλου. Η παρακολούθηση των μαθημάτων γίνεται κανονικά.
»Σίγουρα οι επιπλέον προπονήσεις βοηθάνε την εξέλιξή μας ως αθλητών. Έχουμε τη δυνατότητα να δουλεύουμε περισσότερο την αντοχή και τη δύναμή μας. Είναι πολύ σημαντικές οι ώρες που έχουμε επιπλέον. Γίνονται κάποια εργομετρικά που βοηθάνε επίσης. Κάνουμε βάρη. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ως αθλητές να έχουμε αυτές τις επιπλέον ώρες.
»Σίγουρα βοηθάει πολύ το γεγονός ότι οι συμμαθητές μας είναι και αθλητές. Καταλαβαίνουμε ο καθένας τις ανάγκες του άλλου και έχουμε πάνω κάτω το ίδιο πρόγραμμα, οπότε δεν υστερεί κάποιος, ούτε μένει πίσω στο ακαδημαϊκό κομμάτι λόγω χρόνου ή λόγω προπόνησης, γιατί όλοι έχουμε το ίδιο πρόγραμμα και το κλίμα είναι πάρα πολύ ωραίο.
»Συστήνω ανεπιφύλακτα στους υπόλοιπους μαθητές/αθλητές να εγγραφούν στο αθλητικό σχολείο. Πραγματικά είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να εξελιχθούν και ως μαθητές και ως αθλητές. Υπάρχουν και τα ενισχυτικά μαθήματα για τους μαθητές/αθλητές τα απογεύματα, που παρέχονται δωρεάν από το σχολείο. Οπόταν θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποιο δίλημμα. Η πορεία τους θα εξελιχθεί πολύ καλά, και ακαδημαϊκά και αθλητικά».
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Αθλητικά Σχολεία
Επαρχία Γυμνάσιο Λύκειο
Λευκωσία Γυμνάσιο Έγκωμης Λύκειο Κύκκου Β
Λεμεσός Λανίτειο Γυμνάσιο Λανίτειο Λύκειο
Λάρνακα Γυμνάσιο Βεργίνας Λύκειο Βεργίνας
Πάφος Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου
Ελ. Αμμόχωστος Γυμνάσιο Παραλιμνίου Λύκειο Παραλιμνίου
*** Σημειώνεται πως οι εγγραφές για τα Αθλητικά Γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν στις 2 με 30 Απριλίου, ενώ για Αθλητικά Λύκεια άρχισαν και θα συνεχίζονται μέχρι και τις 31 Μαΐου. Η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 8 Ιουνίου.
ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Αθλήματα που προσφέρονται
Στίβος
Κολύμβηση
Ενόργανη Γυμναστική
Ρυθμική Γυμναστική
Αντισφαίριση
Αντιπτέριση
Επιτραπέζια αντισφαίριση
Σκοποβολή
Καράτε
Τζούντο
Τάε κβο ντο
Καλαθοσφαίριση
Πετοσφαίριση
Χειροσφαίριση (μόνο σε Λύκεια)
Ποδόσφαιρο
Ποδηλασία
Κωπηλασία
Πάλη (μόνο σε Λύκεια)
Κανό καγιάκ (μόνο σε Λύκεια)