Η ώρα ακίνητη, ο χρόνος κυλά
Παρασκευή 23 Μάρ 2018

ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΗΓΑΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΑΓΝΩΣΤΟ, ΟΜΩΣ, ΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΩΡΑΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΩΣΤΟΣΟ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Η ΝΥΚΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 19:00 ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΑ!
Το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου χρησιμοποιεί το φως της ημέρας για να συγχρονίζεται με το περιβάλλον, όπως αλλάζουν οι εποχές. Η «επιβεβλημένη» αλλαγή της ώρας διαταράσσει αυτόν τον συγχρονισμό γιατί γίνεται απότομα
Τα ρολόγια έχουν γυρίσει ήδη μια ώρα μπροστά, σημαίνοντας επίσημα την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Η ημέρα μεγαλώνει με αποτέλεσμα η διάθεσή μας να είναι ανεβασμένη και η όρεξή μας για περισσότερη δραστηριοποίηση να είναι γεμάτη. Αυτή τουλάχιστον ήταν για χρόνια μια αλλαγή για την οποία, αν όχι όλοι, σίγουρα οι περισσότεροι ανυπομονούσαμε και η οποία σηματοδοτούσε την έλευση του καλοκαιριού. Αναφέρουμε «ήταν», γιατί φέτος ίσως να είναι η τελευταία φορά που γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού μας μια ώρα μπροστά. Αυτό γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας, μετά από κάποιες έρευνες που κατέδειξαν ότι η αλλαγή της ώρας επιφέρει τρομερές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, στη γεωργία αλλά και στην οδική ασφάλεια!
Οι επιπτώσεις στην υγεία
Η θερινή ώρα εφαρμόστηκε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τo 1975, ενώ στην Κύπρο η εφαρμογή της ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα. Η αλλαγή αυτή αφορά την εξοικονόμηση της ενέργειας με την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας. Η «εκμετάλλευση» του ήλιου μπορεί να μας εξοικονομήσει πέραν των 210 ωρών ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, νέες έρευνες κατέδειξαν ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου και όχι μόνο. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Καρίμα Ντελί επεσήμανε ότι «η έλλειψη ύπνου, ως επακόλουθο της αλλαγής της ώρας, προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Μάλιστα είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους, όπως είναι οι πεζοί και οι ποδηλάτες».
Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μετά τις ειδικές μελέτες διαφόρων επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή της ώρας προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, μειωμένη απόδοση στην εργασία και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Οι ειδικοί συμπέραναν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η απότομη αλλαγή της ώρας μέσα από χρόνιες έρευνες. Μια πρωτότυπη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2016 έδειξε ότι, την επόμενη εργάσιμη μέρα μετά την αλλαγή της θερινής ώρας, οι δικαστές στις ΗΠΑ επέβαλαν ποινές που είχαν κατά μέσο όρο 5% μεγαλύτερη διάρκεια, σε σχέση με τις ποινές που επέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα ή εκείνες που θα επέβαλλαν στο μέλλον, όταν πια ο οργανισμός τους θα έχει συνηθίσει στην αλλαγή.
Το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου χρησιμοποιεί το φως της ημέρας για να συγχρονίζεται με το περιβάλλον, όπως αλλάζουν οι εποχές. Η «επιβεβλημένη» αλλαγή της ώρας διαταράσσει αυτόν τον συγχρονισμό γιατί γίνεται απότομα. Ο οργανισμός χρειάζεται το λιγότερο μια ημέρα για να προσαρμοστεί σε μια αλλαγή του ρολογιού κατά μία ώρα. Όπως γίνεται με τα μακρινά αεροπορικά ταξίδια (το λεγόμενο «τζετ λαγκ» που παθαίνουμε), όπου το σώμα μας χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα ζώνη ώρας. Φαίνεται πάντως ότι οι περισσότεροι ανθρώποι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά για ορισμένους η αλλαγή της ώρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Μια άλλη έρευνα του 2014 κατέδειξε τεράστια αύξηση της τάξεως του 25% στα εμφράγματα την επόμενη ημέρα από την αλλαγή της ώρας, σε ευάλωτες ομάδες. Τα άτομα που έπασχαν από αϋπνία παρουσίασαν επίσης μια ελαφριά στέρηση ή διαταραχή του ύπνου. Από την άλλη αυξάνεται ο κίνδυνος ένας οδηγός να εμπλακεί σε τροχαίο την επόμενη ημέρα της αλλαγής.
Επιφυλάξεις Κυπρίων ευρωβουλευτών
Οι ευρωβουλευτές μας ψήφισαν θετικά στην πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να μελετηθεί επαρκώς αν όντως η αλλαγή επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στον άνθρωπο. Ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, μιλώντας στη «Σ», ανέφερε πως αυτός και οι συνάδελφοί του διατηρούν τις επιφυλάξεις τους απέναντι στο θέμα αυτό, εφόσον στις νότιες χώρες, στις οποίες ανήκει και η Κύπρος, δεν υφίστανται τόσο αρνητικές συνέπειες.
«Ψηφίσαμε μεν υπέρ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας. Είμαστε υπέρ στο να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια επαρκή αξιολόγηση του θέματος και αυτό θα οδηγήσει στην απόφαση. Αν όντως η απόφαση κρίνει την κατάργηση της θερινής ώρας, τότε θα πρέπει να ισχύσει για όλους, δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Κύπρος». Από την άλλη ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, κος Νεοκλής Συλικιώτης, ανέφερε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Θα πρέπει να μετρηθούν από τη μια αν όντως υπάρχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου αλλά και οι επιπτώσεις στην οικονομία στην περίπτωση κατάργησής της.
«Όπως και να 'χει, η αξιολόγηση και η απόφαση θα πάρει πολύ χρόνο έτσι δεν θεωρούμε ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που αλλάζει η ώρα». Βέβαια ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται ακόμη για μια πρόταση και όχι απόφαση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει και αν κρίνει απαραίτητο να τροποποιήσει την οδηγία περί θερινής ώρας.
Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης δήλωσε στη «Σ» πως ο ίδιος τάχθηκε κατά της κατάργησης. «Βάσει επιστημονικών ερευνών, για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, η παράταση της ηλιοφάνειας μέσω της αλλαγής της ώρας είναι ιδιαίτερα επωφελής. Αφενός, η θερινή ώρα ευνοεί την εξοικονόμηση ενέργειας και την καλύτερη απόδοση και ψυχολογία των εργαζομένων και, αφετέρου, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, αφού επωφελούνται σημαντικοί τομείς όπως το εμπόριο και η τουριστική βιομηχανία.
Στο πρόσφατο ψήφισμά του, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διενεργήσει πρώτα ενδελεχή αξιολόγηση των ρυθμίσεων για την αλλαγή της θερινής ώρας και, εάν είναι αναγκαίο, να διατυπώσει πρόταση για την αναθεώρησή της, αλλά σημειώνεται ότι το σχετικό ψήφισμα δεν έχει νομική ισχύ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά πλειοψηφίαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών.
Η μεγαλύτερη πίεση για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας προήλθε από τη Φινλανδία. Ήδη ομάδες πολιτών συγκέντρωσαν 70.000 υπογραφές ζητώντας από το Κοινοβούλιο να καταργήσει την αλλαγή της ώρας. Για να καταργηθεί όμως η θερινή ώρα θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε. και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πάντως οι Κύπριοι, στο άκουσμα και μόνο του ενδεχομένου κατάργησης της θερινής ώρας, οργανώθηκαν και δημιούργησαν ένα διαδικτυακό ψήφισμα, ώστε να μαζέψουν ακόμη περισσότερες υπογραφές κατά της πρότασης αυτής. Το ψήφισμα έχει ως παραλήπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει τίτλο «Bring Back our Summer», ενώ μέχρι την ώρα που γραφόταν το εν λόγω κείμενο (περασμένη Τετάρτη), είχε μαζέψει 896 υπογραφές.