Ειδήσεις

Προσφέροντας ελπίδα στα ασυνόδευτα παιδιά

ΤΟ «HOPE FOR CHILDREN» ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΟ ΣΤΕΓΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΟΙ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΑΛΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΗΖΟΥΝ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ, ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Στις δύο Στέγες που λειτουργεί το «Hope For Children» CRC Policy Center, με εταίρους το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας και την Action Global Communications, φιλοξενούνται σήμερα 45 παιδιά, ηλικίας από 12 μέχρι 18 χρονών
Το «Σπίτι της Ελπίδας» εγκαινίασε πρόσφατα τη δεύτερή του Στέγη στη Λευκωσία, όπου φιλοξενεί ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στο νησί μας με μια βαλίτσα αγωνίας για το αύριο. Πρόκειται γι' ακόμη μια πρωτοβουλία του «Ηοpe for Children», το οποίο από τον Ιούλιο του 2014 ανέλαβε την εγκαθίδρυση και λειτουργία της ιδιωτικής παιδικής στέγης «Σπίτι της Ελπίδας», η οποία φιλοξενεί ασυνόδευτους ανήλικους, που βρίσκονται υπό τη νόμιμη κηδεμονία της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και παρέχει διεπιστημονικές και ολιστικές υπηρεσίες. Ένα σπίτι που σήμερα φιλοξενεί 45 παιδιά και στόχο έχει να προσφέρει αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά του, μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και τις προοπτικές να δημιουργήσουν πάνω στα χαλάσματα που τους άφησαν οι άθλιες συνθήκες πολέμου και φτώχιας.
Εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα


Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αποτελούν μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα πληθυσμού που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα και χρήζουν της άμεσης προστασίας και φροντίδας του κράτους. Η μετανάστευση που βίωσαν αποτελεί μια τραυματική εμπειρία και όταν αυτή γίνεται χωρίς την παρουσία των γονιών, τότε μπορεί να προκαλέσει και ανεπανόρθωτες ζημιές στην ψυχούλα του παιδιού.


Η αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος είναι η προτεραιότητα των ατόμων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, και η επιλογή ενός μέρους όπου θα τους παρέχεται η ασφάλεια είναι μονόδρομος. Η παιδική στέγη λειτουργεί υπό την επίβλεψη και με τη στενή συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες στον τομέα της ψυχολογίας, της κοινωνικής εργασίας, της νομικής και της εκπαίδευσης.


Η Διευθύντρια του Ανθρωπιστικού Τμήματος του Οργανισμού, Άντρια Νεοκλέους, μιλώντας στη «Σ», ξεκαθάρισε ότι στόχος των Στεγών είναι να παρέχουν στους ασυνόδευτους ανηλίκους κάτι πέρα από στέγαση.


«Να παρέχουν δηλαδή διεπιστημονικές και ολιστικές υπηρεσίες στα παιδιά, οι οποίες ν' ανταποκρίνονται σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους με την κάλυψη των αναγκών τους στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες μπορούν να διαχωριστούν και να ενταχθούν σε τρεις κύριους πυλώνες, που αποτελούν τον μηχανισμό λειτουργίας των Στεγών, οι οποίες είναι οι υπηρεσίες αποκατάστασης, ένταξης και εξεύρεσης βιώσιμης λύσης», πρόσθεσε.
Αποτελεσματικοί στόχοι


Η ψυχολογική στήριξη κρίνεται αναγκαία στα παιδιά και περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες που προσφέρονται στο «Σπίτι της Ελπίδας». «Οι υπηρεσίες αποκατάστασης περιλαμβάνουν νομικές και κοινωνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη όπου κρίνεται αναγκαία. Οι υπηρεσίες ένταξης περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς και εκμάθηση ελληνικών και άλλων γλωσσών, όπως και στήριξη κατά την ένταξη στο σύστημα της δημόσιας εκπαίδευσης.


Όσον αφορά τις υπηρεσίες εξεύρεσης βιώσιμης λύσης, αυτές διασφαλίζουν τον εντοπισμό της οικογένειας, την πιθανότητα οικογενειακής επανένωσης με συγγενείς σε άλλο κράτος-μέλος (κανονισμός Δουβλίνου) ή/και εθελούσια επιστροφή στη χώρα καταγωγής καθώς και τη διερεύνηση πιθανότητας για τοποθέτηση σε ανάδοχη οικογένεια.


Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε ανήλικος θα λάβει την απαραίτητη προσοχή και τις υπηρεσίες που χρειάζεται, ανατίθεται ένας προσωπικός λειτουργός για κάθε ανήλικο, που είναι υπεύθυνος να βεβαιώνεται ότι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι που έχουν τεθεί για, και με τον ανήλικο, ακολουθούνται και εκπληρώνονται αποτελεσματικά και έγκαιρα πάντοτε σε συνεργασία με τους αρμόδιους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.


Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν νομικές διαδικασίες, αίτημα οικογενειακής επανένωσης και τη διοικητική διαδικασία, τη συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία του παιδιού, τις εκπαιδευτικές ανάγκες και στόχους καθώς και τις ιατρικές ανάγκες και οποιεσδήποτε άλλες καθημερινές ανάγκες προκύψουν», συμπλήρωσε η Διευθύντρια του Ανθρωπιστικού Τμήματος του Οργανισμού.
Η στήριξη από την Ευρώπη


Οι παιδικές στέγες του «Hope For Children» είναι ιδιωτικές αλλά βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν βασίζονται σε μοντέλα που θεωρούνται καλές πρακτικές σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά προσαρμοσμένες στα δεδομένα της Κύπρου.


«Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και δεδομένης της ανάγκης για φιλοξενία και στήριξη περισσότερων ασυνόδευτων ανήλικων ΥΤΧ στην Κύπρο, η Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών προέβη σε νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την επέκταση των δομών φιλοξενίας.


Το “Hope For Children” CRC Policy Center, με εταίρους το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας και την Action Global Communications, ανέλαβε την υλοποίηση του έργου με τη λειτουργία δυο συνολικά Στεγών με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 42 ανηλίκων από τον Νοέμβριο 2015 μέχρι τον Νοέμβριο 2017 και με δυνατότητα ανανέωσης γι' ακόμη δυο χρόνια. Η ανακαίνιση του κτηρίου για τον σκοπό αυτό χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (90%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (10%).


»Παράλληλα, τα λειτουργικά έξοδα και των δύο στεγών καλύπτονται επίσης από το προαναφερόμενο Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σήμερα φιλοξενούνται συνολικά 45 παιδιά, ηλικίας από 12 μέχρι 18 χρονών. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να στηρίξει μπορεί να επικοινωνήσει με το Ανθρωπιστικό Τμήμα του Οργανισμού στα τηλέφωνα 22504630 και 22103234, καθώς και ηλεκτρονικά μέσω email στο info@uncrcpc.org», συνέχισε η κ. Νεοκλέους.
Μια στέγη μπορεί να λύσει το πρόβλημα;


Μπορεί το «Σπίτι της Ελπίδας» να παρέχει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη στους ασυνόδευτους ανηλίκους, όμως ο αριθμός των ανήλικων προσφύγων που έχει φτάσει στο νησί μας έχουν ξεπεράσει τους 200. Μέχρι σήμερα η στήριξη από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας περιελάμβανε την παροχή στέγης στα παιδιά μέσα από την τοποθέτησή τους σε σπίτια με οικογένειες, προσφέροντάς τους το ανάλογο επίδομα για τον σκοπό που εξυπηρετούν.


Ο αριθμός που αυξάνεται συνεχώς καθιστά αδύνατη τη μέχρι τώρα στήριξη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ενός Κέντρου Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Ήδη κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μίλησαν για τη δημιουργία του κέντρου στην περιοχή Ζυγίου, με τη χρήση μάλιστα ειδικών containers. Τα έξοδα ανέγερσής του έχουν υπολογιστεί μαζί με τα έξοδα του προσωπικού που θα εργάζεται εκεί καθώς και τα λειτουργικά έξοδα.


Μεγάλο μέρος των εξόδων μπορεί να καλυφθεί από ευρωπαϊκές πηγές αλλά το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε πως εφόσον το εν λόγω έργο δεν συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2018, τότε μεταφέρεται τον επόμενο χρόνο. Μέχρι τότε, θα ισχύουν τα μέτρα που υπάρχουν σήμερα, με κάποια παιδιά να μεταφέρονται σε οικογένειες ενώ άλλα να φιλοξενούνται στις υπάρχουσες στέγες.